Світан Роман Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роман Григорович Світан
 Полковник
Загальна інформація
Народження4 січня 1964(1964-01-04) (60 років)
Макіївка, Донецька область, Українська РСР, СРСР
ГромадянствоУкраїна Україна
Національністьукраїнець
Військова служба
ПриналежністьУкраїна Україна
Рід військвинищувальна авіація

Рома́н Григо́рович Світа́н (нар. 4 січня 1964, Макіївка, Донецька область, Українська РСР, СРСР) — український військовик, полковник у відставці Збройних Сил України. Учасник російсько-української війни, пройшов через російський полон у 2014 році.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Був льотчиком-інструктором винищувальної авіації[1]. У 1985 році з відзнакою закінчив Чернігівське вище військове авіаційне училище льотчиків імені Ленінського Комсомолу і залишився там на посаді «льотчика-інструктора». В подальшому був призначений на посаду командира ескадрильї, а після 1995 року, коли військове авіаційне училище розформували, продовжив літати на гвинтокрилах. До 1997 року проходив військову службу у Повітряних Силах Збройних Сил України, в тому числі на посаді начальника 72-ї авіабази ХНУПС імені Івана Кожедуба, після чого звільнився (за станом здоровʼя) в запас[2].

До 2014 року Світан мешкав у місті Донецьку і займався, за його власними словами, підприємництвом[3].

Політична діяльність

[ред. | ред. код]

У 2014 році Світан був одним з активістів Євромайдану в Донецьку. Невдало балотувався до Верховної Ради України VIII скликання від округу № 52 на Донеччині (самовисуванець, безпартійний). На момент виборів був військовим пенсіонером[4]. Того ж року став радником голови Донецької ОДА Сергія Тарути[4]. Також був головою Донецької облорганізації політичної партії «УКРОП» та радником мера Дніпра Бориса Філатова[5].

Партизанський рух та полон

[ред. | ред. код]

У червні 2014 року, під час російського вторгнення в Україну, Світан, перебуваючи в тимчасово окупованому Донецьку, керував там українським партизанським рухом, після чого був затриманий за доносом зрадників-співробітників МВС колаборантами разом з бандою Монгола, які відрекомендувалися йому військовослужбовцями ГРУ ГШ ЗС РФ з 58-ї армії РФ[4]. 24 червня 2014 року потрапив до в'язниці «Ізоляція». З ув'язнення Світана відбила інша група колаборантів за наказом командира горлівського загону Ігоря Безлера для обміну полонених. У полоні Світан був підданий катуванням. До Горлівки, де Безлер тримав перед обміном Світана та інших полонених, приїжджав журналіст Тимур Олевський з «Дождя, який підтвердив, що у Романа «були пробиті ноги, посиніли пальці і видно сліди знущань»[6]. Катуванням займався колаборант з Горлівки, військовий хірург Юрій Євич[7]. Олександр Бородай, так званий «прем'єр-мiнiстр ДНР», приймав рiшення на вивiз Світана до Росiї, але згодом наказав його розстріляти. Дніпровська команда визволила Світана з полону[8].

Подальша діяльність

[ред. | ред. код]

У 2019 році Світан став одним з героїв документального циклу «Герої українського Донбасу»[4].

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа. Зокрема, співпрацює з «Radio NV», «Апостроф TV», «Радіо Свобода», «24 Каналом», «FREEДОМ» та іншими[9].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. План наступу ЗСУ, зачистка Криму й Донбасу, чи покинуть Бахмут. Інтерв'ю Гордона з військовим експертом Світаном. Відео. інтернет-видання «Гордон». 15.03.2023. Процитовано 14.05.2023.
  2. Роман Світан
  3. Романа Світана вважають військовим експертом з підходящою біографією і досвідом. // Автори: Юліана Скібіцька, Дмитро Раєвський, Катерина Коберник. 12.03.2024, 14:24
  4. а б в г Світан Роман Григорович chesno.org Процитовано 10 листопада 2023
  5. Топ експерти українського YouTube argumentua.com Процитоваано 29 лютого 2024
  6. Заплечных дел доктор - Российский суд отказался рассматривать дело о дискредитации армии РФ в отношении военного хирурга Юрия Евича. Ранее он участвовал в пытках украинцев. И написал об этом книгу. Новая газета Европа. 13 квітня 2023. Процитовано 13 квітня 2023.
  7. Пытал полковника ВСУ Свитана: в России будут судить сепаратиста, раскритиковавшего минобороны 24tv.ua/ru Процитовано 2 лютого 2024
  8. З полону бойовиків звільнили радника Тарути lb.ua Процитовано 2 лютого 2024
  9. ПолітХаб Світан Роман Григорович

Посилання

[ред. | ред. код]