Симулякрон-3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Симулякрон-3»
АвторДеніел Ф. Ґелує
Назва мовою оригіналуSimulacron-3
КраїнаСША США
Моваанглійська
СеріяBantam Booksd
Темаімітація дійсності
Жанрнаукова фантастика
ВидавництвоBantam Books
Видано1964
Тип носіяДрук (М'яка обкладинка)
Попередній твірВолодарі психону
Наступний твірБич крикунів

«Симулякрон-3» (англ. Simulacron-3) (1964) (також виходив під назвою Світ-підробка англ. Counterfeit World) — науково-фантастичний роман американського письменника Деніела Ф. Ґелує, в якому присутній ранній літературний опис віртуальної реальності.

Стислий опис сюжету

[ред. | ред. код]

Симулякрон-3 це розповідь про віртуальне місто (цілковитий симулятор навколишнього середовища), яке створив вчений заради маркетингових досліджень, щоб знизити потребу в соціологічних опитуваннях. Симульоване комп'ютером місто так добре запрограмоване, що, хоча його жителі й мають власну свідомість, але не здогадуються, за винятком одного жителя, що самі вони є лише електронними імпульсами всередині комп'ютера.

Провідний вчений симулятора, Геннон Фуллер, таємничим чином вмирає, а його колега, Мортон Лінч, зникає. Головний герой роману, Дуглас Холл, перебуває разом з Лінчем, коли той зникає, і згодом намагається придушити зачатки свого божевілля. Разом з розгортанням часу і подій, він поступово починає розуміти, що і його власний світ у свою чергу ймовірно не є «реальним», і являє собою лише комп'ютерну симуляцію.

Подібні праці

[ред. | ред. код]

У літературі оповідання Фредерика Пола Тунель під світом (1955) оперує подібними філософськими темами і сатиричною критикою маркетингових досліджень, хоча у своїй розповіді Пол описує симульовану реальність як складну механічну модель у певному масштабі. На відміну від Симулякрона-3, сама ця реальність не є чисто електронною, а в комп'ютері перебувають лише свідомості її жителів. Філіп Дік у своїй історії Звихнутий час (1959) зображує людину, яка не здогадується, що проживає у фізично симульованому місті, поки зміни у її (видимій) реальності не починають проявляти себе.

Матриця (1999) зображує світ, чиє населення не знає, що світ, який вміщує їхні свідомості, є симулякром віртуальної реальності.

Книга Г'ю Гоуї під назвою «Плагіатор» (2011) — це короткий роман, який має справу з такими самими темами та ідеями.

Адаптації

[ред. | ред. код]

Роман адаптовано кілька разів за допомогою інших засобів масової інформації, зокрема як двосерійний німецький телевізійний фільм Welt am Draht (1973) (світ на дротах), режисером якого був Райнер Вернер Фассбіндер,[1][2] «що досить точно передає сюжет книги Геллоуї», фільм Тринадцятий поверх (1999) режисера Джозефа Руснака[en], а також вистава Світ дротів (2012) режисера Джея Шайба[en].[3]

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 30 серпня 2012. Процитовано 15 вересня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 березня 2019. Процитовано 15 вересня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Brantley, Ben (17 січня 2012). Worlds Within Worlds Within Worlds. And a Duane Reade. New York Times. Архів оригіналу за 7 січня 2014. Процитовано 6 січня 2014.

Посилання

[ред. | ред. код]