Тринадцятий поверх

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тринадцятий поверх
The Thirteenth Floor
Жанр науково-фантастичний трилер
Режисер Джозеф Руснак
Продюсер Роланд Еммеріх
Сценарист Джозеф Руснак, Равел Сентено-Родригес
На основі Симулякрон-3[1]
У головних
ролях
Крейг Бірко, Армін Мюллер-Шталь
Оператор Ведиго фон Шульцендорф
Композитор Гаральд Клозер
Монтаж Генри Ричардсон
Кінокомпанія Columbia Pictures
Дистриб'ютор Columbia Pictures і Netflix
Тривалість 100 хвилин
Мова англійська мова
Країна США, Німеччина
Рік 1999
Дата виходу 16 квітня 1999
Кошторис 16 млн доларів США
Касові збори 18564088 доларів США
IMDb ID 0139809

«Тринадцятий поверх» (англ. The Thirteenth Floor) — німецько-американський науково-фантастичний трилер 1999 року режисера Джозефа Руснака і продюсера Роланда Еммеріха. Події фільму розгортаються в американському місті Лос-Анджелес у 1937, 1990 і 2024 роках.

Фільм — вільна екранізація науково-фантастичного роману 1964 року американського письменника Денієла Ф. Галує «Симулякрон-3», а також римейк фільму Райнера Вернера Фассбіндера «Світ на дроті» 1973 року, який у свою чергу також є екранізацією «Симулякрон-3».

У 2000 році фільм номіновано на премію Сатурн у категорії найліпший науково-фантастичний фільм 1999 року, проте перевагу віддано фільму Матриця.

У ролях[ред. | ред. код]

Сюжет[ред. | ред. код]

Генон Фулер, власник багатої компанії, що спеціалізується на розробці програмного забезпечення, працює разом із своїм заступником Дугласом Голом над точною віртуальною копією Лос-Анджелеса 1937 року. Він сам заходить до створеної реальності й перевіряє її дієвість. Там він виявляє щось дуже тривожне й залишає повідомлення про це своєму колезі Дугласу незадовго до вбивства.

За справу береться детектив поліції Лос-Анджелеса Лари Мак-Бейн. Основним підозрюваним є Дуглас, котрому незадовго до своєї смерті Фулер передав справу. Гол сам починає сумніватися в обставинах смерті, знайшовши дивні сліди. Крім того, він не може пригадати, що він робив у той день, коли вбито Фулера. Він зустрічається з Джейн Фулер, дочкою Ганона, якої до того не знав, хоча довго працював із Фулером і вони були близькими друзями. Дуглас сходиться з Джейн, вона каже йому, що її батько зв'язався з нею, щоб вона прийшла й допомогла йому закрити компанію. Гол здивований — про щось таке він до цього не знав.

З'являється людина, котра сповіщає поліцію, що бачила Гола з Фулером тієї ночі, коли його вбито. Дугласа заарештовують і звільняють після того, як Джейн підтвердила його алібі. Він вважає, що Фулер намагався попередити його, й переходить до робленої реальності в 1937 рік, щоб шукати повідомлення. Він з'являється тут у вигляді Джона Фергюсона. Лист, як він дізнається, Фулер дав барменові Джери Ештону. Він прочитав його і знайшов настільки шокові факти, що згодом вирушив перевірити, чи його реальність є справжньою. Керуючись інструкціями у листі, спустошений і розчарований Аштон Гол зазнає нападу, його намагаються вбити. Дугласові в останню хвилину вдається втекти з реальності 1937 року. Врятував його друг і колега Джейсон Витні.

Дуглас намагається знайти Джейн, котра зникла, й дізнається, що її двійник, Наташа Молинаро працює продавщицею. Наташа не впізнала його, але Дуглас їй знайомий. Про деякі обставини дізнається детектив Мак-Бейн, що весь час іде по Голових слідах. Гол виконує експеримент, котрий йому описав у своєму посланні Фулер;— і також знаходить сумну річ: Лос-Анджелес 1990 року це також віртуальна реальність. Джейн Фулер вертається у 1990 рік і вирішує зіграти роль: узяли під свій контроль компанію свого батька; Гол прийшов до висновку що в реальності 1937 Дугласа Гола змоделював її чоловік Девид. Джейн Дуглас закохалася у віртуального Гола, бо спостерігала за ним якийсь час і помітила, що він добрий і чесний. Це не пройшло повз Девидову увагу, що зумів увійти в Голову фізичну форму і скоїти вбивство.

Джейсона Витні, що ввійшов у 1937 рік у ролі Джери Ештона, викрадено в багажнику автомобіля Джона Фергюсона. Коли поліція перевіряє авто, він випадково гине (заступив дорогу до вантажівки) а про тіло Витні в 1990 році дізнається Ештон. Джері Ештон слідкує за цим у «технічному» часі. Він зустрічається з Голом і хоче бачити машину, комп'ютер, котрий його створив. Дуглас Гол бере його на тринадцятий поверх, де міститься апарат. У Голове тіло ввійшов Девід і застрелив Джері Ештона. Він намагається вбити Джейн, але її рятує детектив Мак-Бейн. Офіцер просить Джейн вирушити туди, звідки він прийшов і кинути їх тут. Це означало, що він також усвідомлює свою «роль» і природу навколишнього середовища в 1990 році.

Девідова смерть у Головім тілі в 1990 році дозволила Головій свідомості взяти контроль над Девидовим тілом у 2024 році. Тут Гол знаходить Джейн та її батька в футуристичному спортивному Лос-Анджелесі. Фільм закінчується в мить, коли на екрані телевізора випливає фінальна сцена з «гепі-ендом» (щасливим кінцем).

Цитати[ред. | ред. код]

«Кажуть, що незнання це благо. Уперше в моєму житті я повинен погодитися з цим. Шкода, що я ніколи не дізнаюся правду. Я впевнений, що ви обов'язково знайдете її, і це значитиме, що мені треба буде замовкнути». (Вступ у листі Генона Фулера)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шведська база даних фільмівSvenska Filminstitutet.

Посилання[ред. | ред. код]