Spacewar!

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Spacewar!
Розробник Стів Рассел
Видавець Steve Russelld
Жанр(и) Симулятор, космосимулятор, Shoot 'em up
Платформа PDP-1
Дата випуску 1962
Режим гри багатокористувацька гра
Мова англійська
Творці
Ігродизайнер(и) Steve Russelld
Програміст(и) Steve Russelld
CMNS: Spacewar! у Вікісховищі

Spacewar! — одна з перших відомих цифрових комп'ютерних ігор. Задумали гру в 1961, з метою реалізації її на DEC PDP-1 в Массачусетському технологічному інституті. Стів Рассел почав писати програму, а до лютого 1962 він створив перший варіант. Це зайняло приблизно 200 годин роботи.[1]

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Основний ігровий процес Spacewar має два збройних космічних корабля, які намагаються стріляти один в одного, маневруючи в невагомості між зірок. Кораблі обстрілювали ракетами, які рухалися під дією сили тяжіння. У кожного корабля була обмежена кількість ракет і обмежений запас палива. Функція гіперпростору могла бути використана як останній засіб обходу ворожих ракет, але поява гіперпростору відбувалася у випадковому місці і була ймовірність того, що корабель вибухне при використанні.

Гравець може контролювати обертання за годинниковою стрілкою і проти годинникової стрілки, тягу, стрілянину і гіперпростір. Спочатку гра контролювалася за допомогою перемикачів на передній панелі (по чотири для кожного гравця), але з часом стало ясно, що вони дуже швидко зношуються при звичайній грі. Більшість гравців стало використовувати призначені для користувача провідні блоки управління.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Markoff, John (3 червня 2006). Alan Kotok, 64, a Pioneer in Computer Video Games, Is Dead. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 13 листопада 2012. Процитовано 11 серпня 2019.