Австрійська митрополія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Австрійська митрополія
грец. Μητρόπολη Αυστρίας

Кафедральний собор Святої Трійці у Відні
Основні дані
Церква Константинопольська православна церква
Заснована 1963
Юрисдикція Австрія, Угорщина
Єпархіальний центр Відень
Кафедральний собор Собор Святої Трійці (Відень)
Парафій 21
Монастирів 2
Сайт metropolisvonaustria.at
Правлячий архієрей

митрополит Австрійській, екзарх Угорщини і Центральної Європи

Арсеній (Кардамакіс)
CMNS: Австрійська митрополія у Вікісховищі

Австрійська митрополія (грец. Μητρόπολη Αυστρίας, нім. Griechisch-orthodoxe Metropolis von Austria) — єпархія Константинопольського патріархату з центром у місті Відні. Охоплює територію Австрії, а також включає парафії Угорського екзархату на території Угорщини.

Митрополію очолює Арсеній (Кардамакіс), митрополит Австрійський, екзарх Угорщини і Центральної Європи.

Історія[ред. | ред. код]

Перші православні церкви в Австрії були побудовані грецькими торговцями, які в XVII столітті організували парафію у Відні. З 1776 року указом імператора греки отримали право вільно сповідувати православну віру, хоча це не урівнювало їх із правами римо-католиків.

З 1924 року всі грецькі парафії на території Австрії, Угорщини та Італії увійшли в юрисдикцію Константинопольського Патріархату.

22 жовтня 1963 року була заснована Австрійська митрополія, але тільки в 1994 році вона отримала реєстрацію від австрійського уряду.

У 1991 році парафії на території Італії були виділені зі складу Австрійської митрополії і перетворено на самостійну Італійську митрополію.

У листопаді 2014 року за сприяння фонду «Pro Oriente» у власність грецької митрополії було передано один із католицьких храмів у місті Леобен і ділянку землі в Бургенланді для створення першого грецького православного монастиря в Центральній Європі[1][2]. 7 березня 2018 року папа Римський Франциск пожертвував 100 тисяч євро на створення грецького православного монастиря в Санкт-Андре-ам-Циккзає[3].

Сучасний стан[ред. | ред. код]

Австрійська митрополія наразі має 1 монастир і 13 парафій в Австрії, 4 із яких знаходяться у Відні[4]. Одна з віденських громад — українська, її очолює священик Юрій Стругов. В Угорщині знаходиться 8 парафій і одна чернеча громада.

При єпархії діє військове капеланство, відділ пастирської підтримки ув’язнених, медичний відділ.

Єпископи[ред. | ред. код]

Вікаріат Фіатирської архієпископії
Австрійська митрополія

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Католицька Церква подарувала Константинопольського Патріархату храм у Відні. Архів оригіналу за 17 квітня 2019. Процитовано 17 квітня 2019.
  2. Οικουμενικός Πατριάρχης: Είμαστε ευγνώμονες στην Καθολική Εκκλησία [Архівовано 2019-04-17 у Wayback Machine.](гр.)
  3. Pope donates 100,000 euros (£90,000) towards first Orthodox monastery in Austria (англ.). Архів оригіналу за 17 квітня 2019. Процитовано 9 березня 2018.
  4. Pfarreien - Metropolis von Austria, Exarchat von Ungarn und Mitteleuropa. www.metropolisvonaustria.at. Архів оригіналу за 23 жовтня 2018. Процитовано 16 квітня 2019.
  5. У Відні помер митрополит Константинопольської православної церкви Михайло Стаикос
  6. Türkei: Neuer Metropolit von Austria geweiht[недоступне посилання з Май 2018] (нім.)