День леді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День леді
День леді
День леді
Благовіщення c. 1472
Леонардо да Вінчі (1472–1475)
Галерея Уффіці
Офіційна назва Свято Благовіщення
Ким святкується Англомовними християнами на міжнародному рівні
Тип Релігійні, з пізнішими світськими наслідками
Дата 25 березня
Пов'язаний з Різдво Христове

У західному літургійному році День леді — традиційна назва в деяких англомовних країнах свята Благовіщення, яке відзначається 25 березня, і згадує візит архангела Гавриїла до Діви Марії, під час якого він повідомив її що вона буде матір'ю Ісуса Христа, Сина Божого.

Ця подія, яку відзначають, відома в Молитовнику Едварда VI 1549 року та Книзі загальних молитов 1662 року як "Благовіщення (Блаженної) Діви Марії", але більш точно (як у сучасному Календарі Англійської Церкви) називається " Благовіщення нашого Господа на Пресвяту Діву Марію". Це перший із чотирьох традиційних днів англійської чверті. "(Наша) Пані" — Діва Марія. Цей термін походить від середньоанглійської мови, коли деякі іменники втрачали свої родові звороти. "Леді" пізніше отримає родове закінчення -s, і тому ім'я означає "День Богоматері". День згадує традицію сповіщення архангела Гавриїла Марії, що вона народить Христа.

Він відзначається 25 березня кожного року. У Римо-католицькій церкві, коли 25 березня випадає під час Пасхального Тридууму, його переносять у перший відповідний день під час Пасхи. [1] У східному православ'ї та східному католицизмі він ніколи не переноситься, навіть якщо він припадає на Великдень. Збіг цих двох свят називається Кіріопасха.

Свято Благовіщення відзначається майже повсюдно в усьому християнстві, особливо в межах православ'я, англіканства, католицизму та лютеранства. [2][3]

Нерелігійне значення[ред. | ред. код]

В Англії День леді був Новим роком (тобто новий рік розпочався 25 березня) з 1155 р.[4] до 1752 р., Коли у Великій Британії та її імперії був прийнятий григоріанський календар, а разом з ним і перше січня як офіційний початок року в Англії, Вельсі та Ірландії. (Шотландія змінила свій новий рік на 1 січня 1600 року.) Пережиток цього залишається у податковому році Сполученого Королівства, який закінчується 5 квітня, або "День старої леді", тобто День леді з урахуванням 11 "втрачених днів" зміни календаря. До цієї зміни День леді використовувався як початок юридичного року, а також як кінець фінансового та податкового року. Це слід відрізняти від літургійного та історичного року. Виявляється, що в Англії і Вельсі, принаймні з кінця 14 століття Новий рік відзначався 1 січня в рамках Йоль.[5]

Як кінець року та квартал, який, як правило, не потрапляв в сезони оранки та збирання врожаю або між ними, Леді День був традиційним днем, коли річні контракти між землевласниками та фермерами-орендарями починалися і закінчувались в Англії та прилеглих землях (хоча існували регіональні варіації). Час фермерів "входити" у нові ферми та на нові поля часто був у цей день. [6] [7] Як результат, фермерські сім’ї, які міняли ферми, на День леді подорожували зі старої ферми на нову. У 1752 р. Англія остаточно пішла за західною Європою, переключившись на григоріанський календар з юліанського. Юліанський календар відставав на 11 днів від григоріанського, і отже, 25 березня в календарі Старого Стилю стало 5 квітня ("Старий День леді"), який взяв на себе роль контрактного початку року. (Ця дата є знаковою в деяких роботах Томаса Харді, таких як Тесс з д'Урбервіль і " Далеко від шаленого натовпу", і це обговорюється в його есе 1884 року "Робітник із ферми Дорсет").

Інше використання[ред. | ред. код]

Однак в Ірландії День Леді означає 15 серпня, свято Успіння Марії, і це день, коли ярмарки відзначаються у багатьох заміських містах. [8]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BBC - Religions - Christianity: The Feast of the Annunciation. www.bbc.co.uk (en-GB) . Архів оригіналу за 6 січня 2021. Процитовано 3 липня 2020.
  2. Melton, J. Gordon (13 вересня 2011). Religious Celebrations: An Encyclopedia of Holidays, Festivals, Solemn Observances, and Spiritual Commemorations (English) . ABC-CLIO. с. 39. ISBN 9781598842067.
  3. n.d. "Solemity of the Annunciation of the Lord," [Архівовано 26 березня 2013 у Wayback Machine.] Catholic News Agency. Retrieved 26 May 2019.
  4. Catholic Encyclopedia, General Chronology (Beginning of the Year) [Архівовано 25 січня 2021 у Wayback Machine.]
  5. See Sir Gawain and the Green Knight Fytte Three
  6. Adams, Leonard P. "Agricultural Depression and Farm Relief in England, 1813–1852" Reviewed in Journal of the Royal Statistical Society, 95(4):735–737 (1932)
  7. "The Tenant League v. Common Sense" Irish Quarterly Review 1(1):25–45 (March, 1851)
  8. Aug 15 - The Assumption of the Bl. Virgin Mary. Catholicireland.net (амер.). Архів оригіналу за 30 листопада 2020. Процитовано 30 вересня 2019.