Заря (модуль МКС): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Chris Kyrzyk (обговорення | внесок)
Chris Kyrzyk (обговорення | внесок)
Рядок 17: Рядок 17:


== Завдання ==
== Завдання ==
До p. 2000, «Заря» виконувала функції енергопостачання станції, а також управління орієнтацією і підтримки температурного режиму. Після стикування з модулем [[Зірка (модуль МКС)|«Зірка»]] [[26 липня]] p. [[2000]], велика частина цих функцій були передані з «Зарі» на новий компонент станції. У міру розширення станції та залишилися функції були передані іншим модуля. Незмінною залишається функція модуля як сховища палива та склад. Також «Заря» містить простір для автоматично проводяться експериментів. 18 травня 2010 на надірним порт був встановлений Малий Дослідницький Модуль «Світанок».
До p. 2000, «Заря» виконувала функції енергопостачання станції, а також управління орієнтацією і підтримки температурного режиму. Після стикування з модулем [[Зірка (модуль МКС)|«Зірка»]] [[26 липня]] p. [[2000]], велика частина цих функцій були передані з «Зарі» на новий компонент станції. У міру розширення станції та залишилися функції були передані іншим модуля. Незмінною залишається функція модуля як сховища палива та склад. Також «Заря» містить простір для автоматично проводяться експериментів. 18 травня 2010 на надірним порт був встановлений Малий Дослідницький Модуль «Рассвет» (Світанок).


{{Модулі МКС}}
{{Модулі МКС}}

Версія за 02:54, 8 січня 2014

Модуль «Заря».

Функціонально-вантажний блок «Заря» ([Зоря або Зірка] помилка: {{lang-xx}}: текст вже має курсивний шрифт (допомога)) — один з модулів Російського сегмента Міжнародної космічної станції. Друга назва — Функціонально-вантажний блок (ФВБ).

Запуск "Зарі" був проведений в запланований срок, 20 листопада 1998; її вивела на орбіту ракета «Протон». Цей модуль "рідний брат" важких модулів "Миру", він створений на базі функціонального вантажного блоку транспортного корабля постачання, і маса його становить близько 20 т. З цим запуском почалось розгортання на орбіті МКС.

Недивлячись на те що блок створювався в СРСР і виготовлявся на заводі імені М. В. Хрунічева в Москві, фінансування здійснювали американці. ФВБ має три стикувальні вузли: два на поздовжній вісі (до них пристиковані відповідно Звезда і Юніті, в результаті герметичні відсіки протягнулись в лінію в напрямку польоту), до одного, нижнього, пришвартований Рассвет.

Запуск модуля Заря


Базова конструкція

Модуль 77км № 17501 «Зaря» створений з використанням матеріалів і комплектуючих російського виробництва на базі важкої багатоцільовий платформи (функціонально-вантажний блок 11Ф77), що застосовувалася на Транспортних кораблях постачання 11Ф72 («Космос-929», «Космос-1267», «Космос-1443», «Космос-1686») і успішно пройшла випробування в складі орбітальних станцій «Салют-6», «Салют-7» в 1981-87 рр.. Пізніше вона була використана на спеціалізованих модулях 77-й серії для орбітального комплексу 27КС «Світ». У рамках модулів 77-й серії з 1989 по 1996 рр.. в Центрі Хрунічева були виготовлені модулі дооснащення 77КСД № 17101 «Квант-2», стикувальних-технологічний 77КСТ № 17201 «Кристал», оптичний 77КСО № 17301 « Спектр» і дослідницький екологічний 77КСІ № 17401« Природа».

Запуск і установка

Інтер'єр модуля

«Зaря» була запущена 20 листопада 1998 а на ракеті-носії « Протон-К» з космодрому Байконур. Стартова маса становила 20,2646 тонн. Через 15 днів після успішного запуску до «Заря» в рамках польоту шаттла «Індевор» STS-88 був приєднаний перший американський модуль «Юніті». Протягом трьох виходів у відкритий космос «Юніті» був підключений до систем електроживлення та комунікації «Зaря», змонтовано зовнішнє обладнання.


Завдання

До p. 2000, «Заря» виконувала функції енергопостачання станції, а також управління орієнтацією і підтримки температурного режиму. Після стикування з модулем «Зірка» 26 липня p. 2000, велика частина цих функцій були передані з «Зарі» на новий компонент станції. У міру розширення станції та залишилися функції були передані іншим модуля. Незмінною залишається функція модуля як сховища палива та склад. Також «Заря» містить простір для автоматично проводяться експериментів. 18 травня 2010 на надірним порт був встановлений Малий Дослідницький Модуль «Рассвет» (Світанок).