Бугенвіль (острів): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м робот змінив: el:Μπουγκαινβίλ
ArthurBot (обговорення | внесок)
м робот змінив: pt:Bougainville (ilha)
Рядок 51: Рядок 51:
[[no:Bougainville]]
[[no:Bougainville]]
[[pl:Bougainville (wyspa)]]
[[pl:Bougainville (wyspa)]]
[[pt:Ilha de Bougainville]]
[[pt:Bougainville (ilha)]]
[[ru:Бугенвиль (остров)]]
[[ru:Бугенвиль (остров)]]
[[sh:Otok Bougainville]]
[[sh:Otok Bougainville]]

Версія за 10:36, 12 травня 2009

Фізична мапа острова Бугенвіль
Республіка Північні Соломонові Острови
Прапор Бугенвіля

Бугенві́ль (фр. Bougainville) — вулканічний острів у Тихому океані, найбільший у групі Соломонових островів. Входить до складу незалежної держави Папуа-Нова Гвінея.

Площа острова становить 9 318 км².

Населення острова складає 175,2 тис. осіб (2000; 81,5 тис. в 1996).

Природа

Острів омивається водами Тихого океану на сході та Соломоновим море на заході. Східний берег більш розчленований, аніж західний. Але найбільші затоки знаходяться все ж таки на західному узбережжі — Емпресс-Огаста в центрі та Метчін на півночі. На півночі біля Бугенвіля лежать кілька островів, серед яких найбільшим є Бука та острови Сапоса. На сході біля узбережжя знаходиться невеликий острів Таутсіна.

Поверхня острова гориста. На півночі височіють гори Емперор висотою до 2 743 м — вулкан Балбі, найвища точка острова. На півдні, на висоту 2 219 м, піднімається гора Такуан. В центрі ж острова висота рідко перевищує позначку 1 500 м. Великі низинні простори знаходяться на південному заході острова.

Острів помережений великою кількістю річок різної довжини. Серед найбільших виділяються басейну Тихого океану: Таурі та Міво; басейну Соломонового моря — Уруаї, Аїта та Лалуаї. Озер небагато — Лахала на південному сході, Біллі-Мітчелл в кратері згаслого вулкану в центральній частині.

Острів вкритий вологими екваторіальними лісами.

Населення займається вирощуванням кокосової пальми, бананів. На острові є поклади олова, одне з найбільших родовищ міді у світі, ведеться видобуток золота.

Історія

Названий на честь французького мореплавця та природознавця Луї Антуана де Бугенвіля (17291811).

Мешканці острова вже кілька десятиріч борються за державну незалежність. У 1975 році було проголошено республіку Північних Соломонових Островів. Але ця спроба закінчилася невдачею.

Вдруге незалежність було проголошено у 1990 році. Під час збройних сутичок загинуло приблизно 15 тис. осіб. У 1997 році бойові дії було припинено. Внаслідок мирних переговорів у 2000 році було досягнуто компромісу: острів отримав статус Автономного регіону (англ. Autonomous Region of Bougainville) і право на утворення власного уряду (англ. Autonomous Bougainville Government (ABG)).