Широколанівський військовий полігон: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 51: Рядок 51:


[[Категорія:Військові полігони України]]
[[Категорія:Військові полігони України]]
[[Категорія:Миколаївська область]]
[[Категорія:Миколаївський район (Миколаївська область)]]
[[Категорія:1952 у Миколаївській області]]
[[Категорія:1952 у Миколаївській області]]

Версія за 19:11, 30 березня 2020

Українські та американські військовики під час навчань «Сі Бриз 2007»

Широколанівський полігон (також 235-й загальновійськовий полігон, а нині 235 міжвидовий центр підготовки військових частин та підрозділів або просто «Широкий лан») — загальновійськовий полігон першої категорії, розташований на півдні України — в Миколаївській області, на відстані 40 км від міста Миколаєва, 50 км від аеропорту Миколаїв та 45 км від військового аеродрому Кульбакине.

Широколанівський полігон є одним з двох в Україні (разом з Яворівським), доступних для проведення міжнародних військових навчань. Неодноразово використовувався як місце проведення наземної фази міжнародних навчань «Сі Бриз».

Опис

Широколанівський полігон дозволяє проводити:

  • тактичні навчання з бойовою стрільбою механізованих, танкових, аеромобільних військ (до бригади включно) із застосуванням артилерії, засобів протиповітряної оборони, тактичної авіації та гелікоптерів вогневої підтримки;
  • бойові стрільби з танків (БМП, БТР), артилерії, засобів протиповітряної оборони, стрілецької зброї всіх систем та видів.

Історія

Заснований 12 червня 1952 року.[1]

Навесні 2017 на полігоні Широкий Лан, значною мірою через проблемні умови дислокації у його межах[2], було розпочато будівництво бригадного табору вартістю у 370 млн грн.[3] Орієнтовною датою здачі об'єкту у експлуатацію було оголошено осінь 2018 року[4].

Станом на травень 2019 року завершується зведення першої черги бригадного табору. Наразі відбуваються роботи з внутрішнього оздоблення приміщень казарм та встановлюється необхідне обладнання. Приміщення казарм будуються у відповідності до потреб особового складу, що перебуває на табірному зборі, тому в кожному приміщенні передбачені:

  • душові кімнати для помивки особового складу
  • обладнане приміщення для прання речей особового складу
  • приміщення для сушки речей особового складу
  • приміщення для відпочинку особового складу

Загалом будується одинадцять таких казарм, окрім них стаціонарний бригадний табір на полігоні буде включати в себе:

  • штаб
  • їдальню з харчоблоком
  • медичний центр
  • спортивний комплекс

Будівництво спортивного комплексу здійснювалось особовим складом Державної спеціальної служби транспорту та було завершено наприкінці 2018-го року.[5]

Зведення решти будівель неодноразово призупинялось через недобросовісного будівельника який розпочинав роботи у 2017-у році та зривав терміни встановлені проектом. З рештою Міністерство оборони України розірвало угоди з ним та восени 2018-го на майданчик зайшов нова будівельна компанія та зрештою відновила будівництво.

По завершенню зведення буде розпочато будівництво другої черги – автопарк, склади, комплекси відпочинку та розваг для особового складу.[6]

Начальники полігону

  • підполковник Дегтярьов Ю. В. (-2018)

Втрати

  • Волокітін Олексій Григорович, 27 травня 2016[7]
  • капітан Турчин Віталій Леонідович, 18 червня 2019[8].

Див. також

Примітки

  1. Широколанівському полігону — 63 роки! 12/06/2015
  2. Жахливі умови проживання. У мережі виклали фото з полігону «Широкий Лан». http://tyzhden.ua. Український тиждень. 11 березня 2018. Процитовано 11 березня 2018.
  3. На полігоні Широкий Лан почали будівництво бригадного табору за 370 мільйонів (фото)
  4. Інформація, яка оприлюднена у програмі «Гроші», є упередженою та заангажованою за змістом. http://www.mil.gov.ua. 13 березня. Процитовано 14 березня 2018.
  5. ДССТ завершила будівництво об'єктів на «Широкому Лані». https://mil.in.ua/. Український мілітарний портал. 7 грудня 2018. Процитовано 11 травня 2019.
  6. Стан будівництва першої черги бригадного табору на “Широкому Лані”. https://mil.in.ua/. Український мілітарний портал. 11 травня 2019. Процитовано 11 травня 2019.
  7. Волокітін Олексій Григорович. Архів оригіналу за 30 вересня 2018. Процитовано 30 вересня 2018.
  8. Морський піхотинець із Кіровоградщини загинув під час мінометного обстрілу

Джерела