Веллінгтон: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: fy:Wellington (stêd)
Hrystiv (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 118: Рядок 118:
|blank_info =
|blank_info =
}}
}}
{{Otheruses|Веллингтон (значення)}}

'''Веллінгтон''' ({{lang-en|Wellington}}, [[маорі (мова)|маорі]]: ''Te Whanga-nui-a-Tara'') — [[столиця]] [[Нова Зеландія|Нової Зеландії]], друге по чисельності населення місто країни і найбільша столиця серед країн [[Полінезія|Полінезії]]. Місто також відоме і своєю назвою на мові корінного [[населення]] Ті Фанауи-а-тара([[Маорійська мова|маорі]].: Te Whanganui-a-Tara).
'''Веллінгтон''' ({{lang-en|Wellington}}, [[маорі (мова)|маорі]]: ''Te Whanga-nui-a-Tara'') — [[столиця]] [[Нова Зеландія|Нової Зеландії]], друге по чисельності населення місто країни і найбільша столиця серед країн [[Полінезія|Полінезії]]. Місто також відоме і своєю назвою на мові корінного [[населення]] Ті Фанауи-а-тара([[Маорійська мова|маорі]].: Te Whanganui-a-Tara).



Версія за 02:35, 14 травня 2011

Веллінгтон
англ. Wellington
маорі: Te Whanga-nui-a-Tara
Вид Веллінгтон
Вид Веллінгтон
Прізвисько: Welly, Вітряне місто
Координати: 41°17′20″ пд. ш. 174°46′38″ сх. д. / 41.28889° пд. ш. 174.77722° сх. д. / -41.28889; 174.77722
Країна Нова Зеландія Нова Зеландія
Регіон Веллінгтон
Територія Веллінгтон, Нижній Хатт, Верхній Хатт, Поріруа
Британське поселення 20 вересня 1839 року
Уряд [1]
 - Тип Парламентська демократія та Конституційна монархія
Площа
 - Місто 444 км²
 - Агломерація 1,390 км²
Населення (перепис 2008)
 - Місто 381,900
 - Агломерація 385,600
Часовий пояс NZST (UTC+12)
 - Літній час NZDT (UTC+13)
Поштовий код 5000, 5300, 6000
Телефонний код(и) 04
Вебсайт: wellingtonnz.com
Розташування Веллінгтон
Розташування міста на мапі Нової Зеландії
Розташування міста на мапі Нової Зеландії
Мапа

Веллінгтон (англ. Wellington, маорі: Te Whanga-nui-a-Tara) — столиця Нової Зеландії, друге по чисельності населення місто країни і найбільша столиця серед країн Полінезії. Місто також відоме і своєю назвою на мові корінного населення Ті Фанауи-а-тара(маорі.: Te Whanganui-a-Tara).

Природні умови

Місто розташовується на півдні Північного острова, на березі бухти вулканічного походження Лембтон-Харбор, що є частиною протоки Кука. Через це місто досить часто піддається сильним штормовим вітрам. Столиця оточена горбами. Клімат — субтропічний морський. Середня температура січня +16, а липня — біля +8 градусів. За рік в середньому випадає 1445 мм опадів, в основному у вигляді дощів. Сніг спостерігається лише високо в горах. Місто визнане сейсмонебезпечним. Природна рослинність представлена деревами і чагарниками, серед яких переважають вічнозелені види.

Населення

За даними 2005 р. чисельність населення міської зони Веллінгтона складає 370 000 осіб. У прилеглих до міської межі населених пунктах, що регіонально відносяться до «великого Веллінгтона» проживає ще 182 000 осіб. Щорічний приріст населення складає в середньому 3.5 %. Площа міста складає 290 км².

Приблизно 19 % чисельності населення складають діти молодше 15 років і близько 9 % люди старші 65 років. Серед етнічних груп переважають європейці, складаючи не менше 81 % від загальної чисельності населення міста. Наступною найбільшою етнічною групою є маорі, складають більше за 4 % населення міста. Решта населення це в основному представники азіатських народів і вихідці з країн Полінезії.

Переважаючою мовою спілкування є англійська. Іншими найбільш часто вживаними мовами є французька, маорі, самоан, німецька і китайська.

Велика частина жителів Велінгтона сповідає християнство. Послідовники ісламу, іудаїзму і буддизму також широко представлені у Веллінгтоні.

Історія

На початку XIX століття почався процес захоплення європейцями земель корінного населення маорі. У 1839 р. полковник Вільям Вейкфілд, що служив у Новозеландській компанії, заснував місто трохи північніше за його сучасне розташування. Проте у 1840 р. сильні розливи річки Хатт примусили переселитися на південь. Перші переселенці назвали місто Веллінгтоном на честь фельдмаршала герцога Артура Уелслі Веллінгтона, командувача об'єднаними англо-голландськими військами, за ту допомогу, яку він надав першим переселенцям. Сильний землетрус 1848 р. викликав серйозні руйнування в місті, а у 1854 р. з тієї ж причини загинули багато людей. У 1865 р. Веллінгтон став столицею Нової Зеландії, яким він є, і по цей час.

Культура

Будівля парламенту
Будівля парламенту

Веллінгтон — незвичайно красиве і затишне місто, що вражає великою кількістю мостів, тунелів, парків і скверів. Різноманітна його архітектурна зовнішність: електричні споруди, що відноситься до XIX — першій половині XX століть, на вулицях міста поєднуються з будівлями сучасного стилю і масовою дерев'яною забудовою. Однією з найцікавих споруд столиці є округла будівля парламенту, яку городяни називають вуликом. Напроти парламенту розташований колишній палац уряду, другою, що є в світі за величиною спорудою з дерева. Також привертає увагу собор Святого Павла. Вражає столичний ботанічний сад, який розташувався на схилі високої гори.

Примітки

Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA