Тиран мексиканський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тиран мексиканський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Тиранові (Tyrannidae)
Рід: Тиран (Tyrannus)
Вид: Тиран мексиканський
Tyrannus forficatus
(Gmelin, JF, 1789)
Ареал виду     Гніздування     Міграція     Зимування
Ареал виду     Гніздування     Міграція     Зимування
Синоніми
Muscicapa forficata J. F. Gmelin, 1789
Muscivora forficata (J. F. Gmelin, 1789)
Посилання
Вікісховище: Tyrannus forficatus
Віківиди: Tyrannus forficatus
ITIS: 178293
МСОП: 22700500
NCBI: 372374

Тиран мексиканський[2] (Tyrannus forficatus) — вид горобцеподібних птахів родини тиранових (Tyrannidae)[3]. Мешкає в Північній Америці.

Мексиканський тиран
Мексиканський тиран
Мексиканський тиран

Довжина птаха становить 29-40 см, враховуючи довгий, роздвоєний хвіст, вага 39-43 г. Довжина дзьоба становить 13,8 мм, довжина хвоста у самців 21,7 см, у самиць 14,8 см, довжина крила у самців 12,5 см, у самиць 11,5 см, розмах крил 15 см. Голова і верхня частина тіла сірі, нижня частина тіла білувата, боки рожевуваті. Крила темно-сірі, хвіст чорний зверху і білий знизу, крайні стернові пера мають білі кінчики. На нижніх покривні перах крил червоні плями. Дзьоб і лапи чорні. Молоді птахи мають менш яскраве забарвлення і коротший хвіст[4].

Поширення і екологія

[ред. | ред. код]

Мексиканські тирани гніздяться на півдні центральних Сполучених Штатів Америки, в регіоні Великих Рівнин, від південної Небраски, Канзасу і Міссурі до сходу Нью-Мексико, Техасу і західної Луїзіани), а також на північному заході Мексики, в штатах Коауїла, Нуево-Леон і Тамауліпас. Взимку вони мігрують до південної Мексики та на захід Центральної Америки (на південь до західної Панама)

Мексиканські тирани живуть на відкритих місцевостях, місцями порослих чагарниками і деревами, зокрема у преріях, на пустищах, луках і полях. Зустрічаються парами або невеликими сімейними зграйками, на висоті до 2300 м над рівнем моря.

Поведінка

[ред. | ред. код]

Мексиканські тирани живляться комахами та іншими безхребетними, на яких вони чатують, сидячи на високо розташованій гілці, іноді доповнюють свій раціон ягодами. Сезон розмноження триває з березня по серпень. Перед початком гніздування самці виконують демонстраційні польоти, розправляючи свої довгі стернові пера. Гніздо мексиканських тиранів має чашоподібну форму, розміщується на дереві, в чагарниках, іноді на вершині стовпа, на висоті 4-5 м над землею. В кладці від 3 до 6 білих, поцяткованих чорними плямками яєць, розміром 22,8×17 мм. Інкубаційний період триває 13-16 днів, насиджують лише самиці. Пташенята покидають гніздо через 14-17 днів після вилуплення, за ними доглядають і самиці, і самці. Мексиканські тирани агресивно захищають свою територію навіть від птахів, більших за них самих.

Збереження

[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція мексиканських тиранів становить приблизно 9,1 мільйонів птахів.

В культурі

[ред. | ред. код]

Мексиканський тиран є офіційним символом штату Оклахома і зображений на пам'ятній 25-центовій монеті. Також мексиканський тиран зображений на гербі футбольної команди Талса.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. BirdLife International (2016). Tyrannus forficatus.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Tyrant flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 09 червня 2022.
  4. Sibley, David Allen (2000). The Sibley Guide to Birds. New York: Knopf. с. 338. ISBN 0-679-45122-6.

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Поштові марки Сальвадору, Нікарагуа і США із зображенням мексиканського тирана (bird-stamps.org)