Тонка людина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Художнє зображення тонкої людини
Художнє зображення тонкої людини

Тонка людина (англ. The Slender Man, Slenderman, Slender), також Слендермен, Слендер, Худа (Висока) людина, ОператорMarble Hornets) — персонаж, створений учасником інтернет-форума Something Awful в 2009 в наслідування персонажам міських легенд. Як інтернет-мем, Тонка людина набула широкої популярності, породивши ряд оповідань, зразків фан-арту, косплея і ставши персонажем комп'ютерних та мобільних ігор[1].

Відсилання в популярній культурі[ред. | ред. код]

  • Відсилання до Тонкої людини з'явилося в одному з випусків серіалу «Надприродне» 4 березня 2014. Показаний там персонаж (його називали Thin Man) має безліч рис подібності, хоча і використовує як зброю ніж і трохи інакше виглядає. За версією творців серіалу, Thin Man був плодом «командної гри» двох схиблених на паранормальних явищах хлопців.
  • У грі Runner 2: Future Legend of Rhythm Alien Тонку людину можна побачити на задньому плані в середині рівня, а в кінці, якщо не дати вистрілити собою з гармати, з'являться перешкоди, серед яких буде миготіти його біле обличчя.
  • Тонка людина як секрет був присутній і на карті Zomboss Estate в грі Plants vs. Zombies: Garden Warfare, де він стояв у лісі поза досяжністю гравця. Після одного з оновлень пасхалка змінилася: тепер серед дерев видно лише силует Зубастика (англ. Chomper), з якого стирчать чиїсь ноги (це в черговий раз доводить, що у розробників є почуття гумору).
  • В Metro: Last Light по ходу сюжету гравцеві зустрічається рекламний щит, на якому зображений безлика людина в чорному костюмі. Маленький Чорний, врятований незадовго до цього, буде торкатися до щита, згадуючи про носіння людьми речей. Цей момент багатьма вважається пасхалка.
  • У комп'ютерній грі Minecraft присутній моб під назвою Ендермен (Enderman, рос. Мандрівник Краю) — дуже висока чорношкіра істота з довгими руками, що нагадує Слендермена[2]. Деякі гравці також відзначали схожість з ним іншої істоти, якої, за твердженнями, ніколи не було в грі, — міфічного мобу Хіробріна, що, за легендою, з'являється в тумані і лякає гравця, встаючи за його спиною. Крім того, користувачами було створено кілька модів, що додають Тонку людину в гру.
  • У грі XCOM: Enemy Unknown існує противник під назвою «дохляк» (англ. Thin Man) — рептилоїд, що маскується під сильно витягнуту худу людину в костюмі.
  • У серії «Темна сторона місяця» (англ. Moon Madness) мультсеріалу «Відчайдушні герої: Всі зірки» Тонка людина добре помітний в середині епізоду на одному з моніторів, де спостерігаються герої.
  • Слендермен є непідтвердженим і, швидше за все, неіснуючим міфом в GTA 5 і GTA San Andreas.
  • У другій серії третього сезону серіалу «Зов крови» ім'я Слендермена згадується на самому початку, а також є одним з прізвиськ антагоніста, більше відомого як Гальменскій щуролов — персонажа (правда, не безликого), здатного витягати руки і вводити людей в транс.
  • У дев'ятій серії четвертого сезону мультсеріалу «Дружба - це диво», коли герої добираються до будиночка тітоньки в лісі, Пінкі Пай видає монолог про сім'ю Еппл, після чого в пориві ентузіазму стрибає на Епплджек. У момент стрибка, коли камера переміщається вправо, за ялинкою на задньому плані можна побачити стилізовану Тонку людину, який ховається так швидко, що його можна побачити лише при уповільненні відео.[3]
  • В Watch_Dogs на вулицях Чикаго можна побачити кілька графіті зі стилізованим зображенням блідого чоловіка в чорному без носа, рота, вух, волосся і з заштрихованими очима. Як і у випадку з щитом з Metro: Last Light, багато хто вважає це відсиланням до Тонкої людини, однак достовірних підтверджень цьому немає.
  • В серіалі «Реальна містика» в одній серії «Довга людина» злодій крав дітей переодягнувшись Слендерменом.
  • Головний антагоніст Little Nightmares 2.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [ http://books.google.com/books?id=6HJwCRAlpioC&pg=PT162 [Архівовано 17 червня 2016 у Wayback Machine.] What Happens Next?]
  2. Conditt, Jessica (30 липня 2011). The Endermen are coming for you in Minecraft mob update (англ.). Joystiq. Архів оригіналу за 1 липня 2013. Процитовано 26 червня 2013.
  3. v = PFoJ_rGTIE0 Відео на Youtube. Архів оригіналу за 28 червня 2013. Процитовано 8 травня 2015.