Угрський договір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Угрський договір
Тип Мирна угода
Підписано 1 вересня 1408 року
Місце Угра
Сторони Велике князівство Литовське
Велике князівство Московське

Угрський договір — мирний договір між Великим князівством Литовським і Великим князівством Московським, укладений на річці Угрі 1 вересня 1408 року, на якій війська обох держав зійшлись для вирішальної битви (стояння на Угрі). Простоявши в бойовій готовності на протилежних берегах, литовський князь Вітовт і його зять, великий князь московський Василь I, вирішили укласти мир. Угрский договір позначив завершення литовсько-московської війни 1406—1408 років.

Наслідки[ред. | ред. код]

Відповідно до договору було остаточно встановлено кордони між двома князівствами у верхів'ї Оки та за річками Угра, Ресса та Бринь. Василь І визнавав перехід Смоленської землі та Верховських князівств до Великого князівства Литовского й обіцяв не підтримувати Свидригайла, хоч і відмовився його видати. До Великого князівства Московського переходила раніше спірна територія в басейні річки Жиздри з містами Козельськ, Любутськ і Перемишль (ставши уділом Володимира Хороброго).

Угрський договір дозволив Вітовту посилити домінування свого князівства в регіоні, збільшити вплив Литви на Новгород і Псков та полегшити боротьбу проти Тевтонським орденом. Після укладення Угрського договору Вітовт більше не воював зі своїм зятем, московським князем Василем І.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Угорский рубеж. Год 1408-й. www.vest-news.ru (рос.) . Процитовано 30 серпня 2021.
  • 14. Внутрішня і зовнішня політика Вітовта. StudFiles. Процитовано 30 серпня 2021.