Червона Хорватія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Червона Хорватія
Континент Європа
Країна  Хорватія,  Боснія і Герцеговина і  Албанія

Червона Хорватія (лат. Croatia Rubea) — історичний термін, який використовується для позначення території проживання і держав середньовічних хорватів у південно-східних частинах візантійської Далмації та деяких інших територій, включаючи частини сучасної Чорногорії, Албанії, Боснії і Герцеговини та південно-східної Хорватії, що тягнеться вздовж Адріатичного моря. На відміну від Білої Хорватії не являла навіть гіпотетичного племінного об'єднання, а була загальним терміном для позначення племен певного регіону.

Джерела[ред. | ред. код]

Вперше цей термін було використано в одній версії «Хроніки попа Дуклянина» або «Хроніка Склавинського королівства» (лат. Gesta regum Sclavorum), датованої 1298—1300 роками. Її 1666 року переклав Іван Лучич під назвою «Про королівство Далмація та Хорватія». Також згадується в працях венеційського історика Андреа Дандоло «Хроніка Далмації» та гуманіста Флавіо Бйондо «Історія з часу падіння Римської імперії».

Значення[ред. | ред. код]

Червоний колір у слов'янській системі визначення сторін світла означав Південь, а білий — Північ.

Історія[ред. | ред. код]

У ранньому Середньовіччі цей термін позначав перебування хорватських племен на території з містами Перемишль і Галич, яка на сході межувала з Волинню, її південною межею була річка Прут. У той час як Біла Хорватія розташовувалася в районі Малої Польщі та Моравії. Після мігрування хорватів із карпатського регіону на південь, насамперед у район Славонії й Далмації, де утворилися хорватські князівства (Паннонське і Приморське), які також умовно можна позначити як Біла та Червона Хорватія.

Позначення Хорватії з «Хроніки попа Дуклянина»

В XI ст. територія Хорватського королівства опинилася під владою Угорщини. З послаблення королівської влади Арпадів призвело до посилення місцевої знаті та втручання у справи Венеційської республіки. В результаті землі фактично поділилися на північну (підвладну королю) та південну (більш самостійну). Самі ці землі й італійські політики та хроністи характеризувати загальною назвою Марітіма (Приморська), поділяючи на Білу та Червону Хорватію. Сьогодні Червона Хорватія відповідає області Південна Далмація в Хорватії, Чорногорії та Північній Албанії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hill, Peter M. (2008). The Metaphorical Use of Colour Terms in the Slavonic Languages. Iz: Wells, David N. (ur). Themes and Variations in Slavic Languages and Cultures. Australian Contributions to the XIV International Congress of Slavists, Ohrid, Macedonia, 2008. Perth, Australia and New Zealand Slavists’ Association. Str. 62- 83.