Якоб Гуттер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Якоб Гуттер
нім. Jakob Hutter
Якоб Гуттер, гравюра 18 сторіччя
Народився 1500[1]
Сан-Лоренцо-ді-Себато, Провінція Больцано, Італія
Помер 25 лютого 1536(1536-02-25)[1]
Інсбрук[1]
·спалення
Діяльність капелюшник
Конфесія анабаптисти

Якоб Гуттер, Якоб Гутер (Jakob Hutter, або Huter або Hueter) (бл. 1500 — 25 лютого 1536 р.), Був тірольським лідером анабаптистів і засновником гуттеритів.

Життя і робота[ред. | ред. код]

Гуттер народився у маленькому хуторі Моос поблизу Санкт-Лоренцена в долині Пустер, в графстві Тіроль (нині Південний Тіроль, Італія). Він навчився виготовляти капелюхи в сусідньому Прагс і став мандрівним майстром. Пізніше він оселився у Шпітталі, Каринтія.

Ймовірно, він вперше зіткнувся з анабаптистами в Клагенфурті, і незабаром після цього навернувся до їхньої віри. Він почав проповідувати в Пустерській долини, де розпочав кілька невеликих зібрань. Як тільки влада католицьких Габсбургів у Тіролі дізналася про цю діяльність на початку 1529 року, вони почали переслідувати анабаптистів. У 1527 році австрійський ерцгерцог Габсбургів Фердинанд I заявив, що «не будуть терпіти» спокусливі доктрини та єретичні секти. У свою чергу Гуттер та ще кілька людей поїхали дослідити Моравію, бо почули, що переслідування там не було таким серйозним. Вони відвідали Аустерлиць, де виявили, що ситуація насправді більш толерантна, і тірольські анабаптисти вирішили переселитися туди. Коли невеличкі групи переїжджали до Моравії, Гуттер спочатку залишався у Тіролі, щоб бути пастором для тих, хто залишився. Він уникнув захоплення владою, оскільки інші захоплені анабаптисти не виявили його місцеперебування навіть під жорстокими тортурами.

Гуттер прибув у Моравію в 1533 році, коли переслідування анабаптистів у Тіролі було на піку. Багато анабаптистів з Пфальцу, Швабії та Сілезії також вирушили до Моравії. Гуттер об'єднав місцеві анабаптистські збори, що дозволило квітнути анабаптизму в Моравії. Під керівництвом Гуттера кілька зібрань прийняли ранньохристиянську практику товарної спільності, на додаток до своїх анабаптистських вірувань про неспротив та хрещення дорослих.

У 1535 році, однак, моравський ландтаг дозволив вислати всіх анабаптистів з Моравії, і вони розпорошились по сусідніх країнах. Гуттер повернувся до Тиролю, де він та його дружина були заарештовані 30 листопада 1535 року у Клаузені та доставлені до фортеці Бранцоль (Бронцоло). 9 грудня Гуттер був депортований до столиці Тіролю Інсбрука, де його допитали та піддано тортурам для відмови від віри в Ісуса Христа. Навіть під жорстокими тортурами він не відмовився і не розкривав імен інших анабаптистів. Гуттер був засуджений до страти вогнем і спалений на вогнищі 25 лютого 1536 року в Інсбруці перед Золотим дахом.[2] За даними Гуттерської хроніки, загалом у Тиролі було страчено 360 анабаптистів.

Слова Гуттера записані вісьмома літерами, написаними під жорстоким переслідуванням.

Поминання[ред. | ред. код]

Дошка на Золотому даху: «Якоб Гуттер, лідер анабаптистів Тіролю, був страчений тут на вогнищі 25 лютого 1536 року» .

Згадка про Гуттера в Інсбруці в назві вулиці Гуттервег та табличкою на Золотому дасі. З 1992 року австрійська служба за кордоном, що працювала для світового взаєморозуміння та примирення, розташувалася на вулиці на Гуттервег.

У 2006—2007 роках робоча група з представниками протестантських та католицьких церков, миротворчого руху Pax Christi та Асоціації євангельських церков у Тіролі працювала над примиренням з гуттеритами. 25 лютого 2007 року група разом з трьома парами, запрошеними представляти гуттерів, провела меморіальну церемонію біля Золотого даху та спільний молебень у старій ратуші в Інсбруці.

Література[ред. | ред. код]

  • The Chronicle of the Hutterian Brethren (Plough Publishing House 1987)
  • Brotherly Faithfulness: Epistles from a Time of Persecution (Plough Publishing House 1979)
  • Hutterite Beginnings: Communitarian Experiments during the Reformation by Werner O. Packull, The Johns Hopkins University Press, 1995
  • Friedrich Wilhelm Bautz. Huter, Jakob. // Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon., Sp. 1218–1221}}.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Jakob Hutter in the Global Anabaptist Mennonite Encyclopedia Online
  1. а б в г Deutsche Nationalbibliothek Record #118820303 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Hutterian Brethren. The Chronicle of the Hutterian Brethren. (New York: Plough Publishing House, 1987), 145 www.plough.com