Операція «Валькірія» (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Операція «Валькірія»
Valkyrie
Жанр триллер / драма
Режисер Браян Сінгер
Продюсер Гілберт Адлер
Браян Сінгер
Сценарист Крістофер Маккворрі
Натан Александр
У головних
ролях
Том Круз
Кеннет Брана
Білл Нагі
Теренс Стемп
Едді Іззард
Оператор Н'ютон Томас Сігел
Композитор Джон Оттман
Кінокомпанія United Artists
Achte Babelsberg Film
Bad Hat Harry Productions
Sessions Payroll Management
Дистриб'ютор InterCom[1], Metro-Goldwyn-Mayer, 20th Century Fox і Netflix
Тривалість 121 хв.
Мова англійська
Країна США США
Велика Британія Велика Британія
Німеччина Німеччина
Рік 2008
Кошторис 80 млн. $
Касові збори 201 млн. $
IMDb ID 0985699
valkyrie.unitedartists.com

Операція «Валькірія» (англ. Valkyrie) — фільм, заснований на реальних подіях. Це історія героя опору, полковника Клауса фон Штауффенберга, який очолив заколот проти Гітлера. В 1944 році він намагався вбити диктатора, пронісши в портфелі бомбу. Але все, що йому вдалось — лише поранити фюрера.

Сюжет[ред. | ред. код]

Вищий офіцер Клаус фон Штауффенберг (Том Круз), втративши у Північній Африці ліве око, праву руку й декілька пальців на лівій руці, після повернення до Берліна приєднується до заколоту інших вищих офіцерів проти Адольфа Гітлера. На випадок непередбачуваного розвитку подій розробляється план під кодовою назвою «Валькірія», складений таким чином, щоб армія діяла в інтересах змовників, не підозрюючи про сам замах. Фільм базується на реальних історичних подіях.

В ролях[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Участь Тома Круза у фільмі викликала різко негативну реакцію з боку членів родини Штауффенберга та німецьких політиків через те, що актор є палким прихильником Церкви саєнтології, яку в Німеччині мають намір заборонити як організацію, небезпечну для суспільства. Також розглядалося питання стосовно заборони проведення зйомок на території Німеччини. Однак реальні проблеми з проведенням зйомок виникли на місці реальних подій у Бендлерблоці (нині — меморіальний комплекс). За сюжетом кінострічки, Штауффенберг приймає рішення приєднатися до змовників сам, хоча насправді до цього кроку його в свій час підштовхнув дядько — Ніколаус Граф фон Окскюль. Також у фільмі Штауффенберг слухає «Політ валькірії» Вагнера.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]