Іцхак Кац

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іцхак Кац
Іцхак Кац у 1928 р.
Народився 19 травня 1901(1901-05-19)
Миколаїв, Російська імперія
Помер 1991(1991)
Ізраїль
Громадянство  Російська імперія
 ЄгипетШаблон:Дані країни Підмандатна Палестина
 Ізраїль
Національність єврей
Діяльність чиновник,
мистецтвознавець

Іцхак Кац (нар. 19 травня 1901(19010519), Миколаїв — 1991, Ізраїль) — ізраїльський державний службовець та мистецтвознавець, який працював у всіх сферах ізраїльського мистецтва та культури.

Біографія[ред. | ред. код]

Іцхак Кац народився 19 травня 1901 року в Миколаєві на південному заході Російської імперії (сьогодні Україна) в релігійній єврейській родині. Його батько, Авраам Кац, був ординарним рабином. Мати — Рейзел Косовська. У 1906 році Іцхак Кац переїхав до Александрії (Єгипетський хедиват) де його батько відкрив швейну крамницю та заснував Театральну асоціацію ідиш. У 1912 році сім'я переїхала до Каїру, але Іцхак залишився в Александрії разом зі своєю заміжньою сестрою. Навчався в середній школі, якою керував барон де Менаше Ілля Антебі (брат Альберта Антебі). Ще одним відомим учнем у школі був Аарон Розенфельд, який згодом став піонером судноплавства в Ізраїлі. Вечорами Кац вчився живопису.

Після закінчення університету він переїхав до Каїру і заробляв на життя написанням п'єс для Зеленого театру. Іцхак Кац планував вивчати літературу та історію мистецтва в Парижі, але в грудні 1919 року він зустрів Батшеву Шарлап з міста Реховот, дочку Єфрема Цві Шарлапа. Коли вона повернулася до Палестини навесні 1920 року, він пішов за нею. Кац оселився в Єрусалимі, де працював урядовим клерком. Через кілька місяців він одружився з Батшевою і почав працювати в туристичній агенції Palestine Express. У цей час він налагодив зв'язки з власником видавництва «Тарбут» Джошуа Чачиком та іншими місцевими інтелектуалами та художниками, серед яких був художник Реувен Рубін.

Наприкінці 1923 року він переїхав із дружиною, дочкою та невісткою до Тель-Авіва. Вони жили на вулиці Ахад Хаам, і будинок став місцем зустрічі богемії Тель-Авіва 1920-х та 1930-х років.

У 1924 році Кац залишив роботу в туристичній агенції. У квітні 1925 року він став секретарем Регіональної палати Яффи (згодом Тель-Авівської торгової палати), посаду, яку він обіймав до 1952 року. У 1928 році Меїр Дізенгофф призначив Каца почесним консулом Бельгії. На цій посаді він працював до 1936 року.

Мистецтвознавство[ред. | ред. код]

Поряд із роботою в державному секторі Кац публікував огляди та мистецьку критику в журналах та івритських газетах. Ігаль Залмона описав Каца як «людину культури, яка вела першу війну за сучасне мистецтво» в Ізраїлі. У 1925 р. у публікації «Театр і мистецтво» Кац писав, що прагнув створити нове національне мистецтво, яке було б «антиподом мистецтву вигнання, яке базувалося на біблійній іконографії», але скоріше «знаходило б натхнення у сучасних Східній та Західній культурах».[1]

Архів[ред. | ред. код]

Коли Іцхак Кац помер у 1991 році, його архів був переданий до Інформаційного центру ізраїльського мистецтва в Ізраїльському музеї, Єрусалим. Архів включає фотографії, його твори та листування з художниками свого часу, включаючи Сіону Таггер, Ісраеля Палді, Ар'є Любіна, Авігдора Хамейрі та інших.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zalmona, Yigal , 100 Years of Israeli Art, The Israel Museum, Jerusalem, 2013

Посилання[ред. | ред. код]

  • 'Katz, Isaac,' in: Who's Who in Israel, 1961, p. 339