Августа Фердинанда Австрійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Августа Фердинанда Австрійська
нім. Auguste Ferdinande von Österreich
Портрет 1845 року
Ім'я при народженні Августа Фердинанда Луїза Марія Джованна Джузеппа
Народилася 1 квітня 1825(1825-04-01)[1][2][3]
Флоренція, Італія[1]
Померла 26 квітня 1864(1864-04-26)[1][2][3] (39 років)
Мюнхен, Баварія[1]
·сухоти
Поховання Театинекірхе, Мюнхен
Країна  Королівство Італія
Діяльність політична діячка
Титул принцеса Баварська
Конфесія католицтво
Рід Габсбурги, Віттельсбахи
Батько Леопольд II
Мати Марія Анна Саксонська
Брати, сестри Марія Ізабелла Австрійська, Кароліна Австрійськаd, Фердинанд IV Тосканський, Карл Сальватор Австрійськийd, Йоганн Сальватор Австрійськийd, Людвиг Сальватор Австрійськийd і Maria Maximiliana of Austriad[4]
У шлюбі з Луїтпольд Баварський
Діти Людвіг, Леопольд, Тереза, Арнульф
Нагороди Орден Королеви Марії Луїзи

Августа Фердинанда Австрійська, також Августа Фердинанда Тосканська та Августа Фердинанда Габсбург-Лотаринзька (італ. Augusta Ferdinanda d'Asburgo-Lorena, нім. Auguste Ferdinande von Österreich, повне ім'я Августа Фердинанда Луїза Марія Джованна Джузеппа; 1 квітня 1825 — 26 квітня 1864) — тосканська принцеса й австрійська ерцгерцогиня з династії Габсбургів, донька великого герцога Тоскани Леопольда II та саксонської принцеси Марії Анни, дружина принца-регента Баварії Луїтпольда, матір останнього короля Баварії Людвіга III.

Біографія[ред. | ред. код]

Августа Фердинанда народилась 1 квітня 1825 року у Флоренції. Вона стала другою дитиною та другою донькою в сім'ї великого герцога Тоскани Леопольда II та його першої дружини Марії Анни Саксонської. Дівчинка мала старшу сестру Кароліну Августу, а невдовзі з'явилась молодша — Марія Максімільєна. Резиденцією родини було палаццо Пітті.

Матір, маючи слабке здоров'я, захворіла на туберкульоз. Лікарі порадили їй морське повітря, і взимку 1832 увесь двір переїхав до Пізи. Однак, врятувати Марію Анну не вдалося і у березні вона пішла з життя. Леопольд був дуже розгублений та засмучений, оскільки дійсно кохав дружину. Проте, прагнучи забезпечити спадкоємність, наступного року він побрався із юною Марією Антонією Бурбон-Сицилійською. Від другого шлюбу батька у Августи Фердинанди з'явилося десятеро зведених братів та сетер.

Принцеса отримала суворе католицьке виховання з акцентом на простоту, ощадливість та загальний розвиток. Мала цікавість до науки та мистецтва. Описували її як високу на зріст дівчину, красиву та впевнену у собі.

У віці 19 років вона пошлюбилася із 23-річним баварським принцом Луїтпольдом, третім сином правлячого короля Баварії Людвіга I. Весілля відбулося 15 квітня 1844 у Флоренції. Батько нареченого відмовляв його від цього шлюбу, оскільки в Августи вже з'явилися перші ознаки сухот. Однак, Луїтпольд був твердий у своєму виборі.

У подружжя народилося четверо дітей:

Із дітьми Августа розмовляла виключно італійською мовою. Політичної ролі не грала, однак завжди підтримувала чоловіка. Під час подій 1848 року відкрито виступала проти Лоли Монтес та намагалася підтримати престиж династії. Після вступу на престол Максиміліана II публічними виступами прагнула закріпити його авторитет.

Її батько, внаслідок заворушень 1859 року у Флоренції, зрікся престолу на користь сина Фердинанда та від'їхав до Відня. Однак, відновити герцогську владу в Тоскані не вдалося і велике герцогство стало частиною Сардинського королівства, а 1861 — увійшло до складу об'єднаної Італії.

Августа Фердинанда померла від сухот 26 квітня 1864, незабаром після свого 39-річчя. Поховали її у склепі Театинекірхе у Мюнхені. Луїтпольд більше не одружувався. Із господарством йому допомагали донька Тереза та сестра Альдеґунда. Після його обрання регентом у 1886 остання також фактично стала першою дамою країни.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден Королеви Марії Луїзи (№ 588), (Іспанія).

Генеалогія[ред. | ред. код]

Леопольд II
 
Марія Луїза Іспанська
 
Фердинанд I
 
Марія Кароліна Австрійська
 
Фрідріх Крістіан Саксонський
 
Марія Антонія Баварська
 
Фердинанд I
 
Марія Амалія Австрійська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фердинанд III
 
 
 
 
 
Луїза Неаполітанська
 
 
 
 
 
Максиміліан Саксонський
 
 
 
 
 
Кароліна Пармська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Леопольд II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Марія Анна Саксонська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Августа Фердинанда
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Deutsche Nationalbibliothek Record #132248972 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б в Lundy D. R. The Peerage
  3. а б в Dr. Constant v. Wurzbach Toscana, Auguste Ferdinande Erzherzogin // Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich: enthaltend die Lebensskizzen der denkwürdigen Personen, welche seit 1750 in den österreichischen Kronländern geboren wurden oder darin gelebt und gewirkt habenWien: 1856. — Vol. 46. — S. 170.
  4. https://books.google.es/books?id=P9QYAAAAYAAJ&dq=almanacco%20imperiale%201842&hl=es&pg=PA4-IA2#v=onepage&q&f=true

Література[ред. | ред. код]

  • Constantin von Wurzbach: Habsburg, Augusta Ferdinanda Luisa Maria Johanna Josepha. In: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. Band 6. Verlag L. C. Zamarski, Wien 1860, стор. 156.[1] [Архівовано 11 лютого 2013 у Wayback Machine.]
  • Friedrich Weissensteiner, Liebeshimmel und Ehehöllen, 2. Auflage, München 2001

Посилання[ред. | ред. код]