Адмет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Адмет
Прощання Адмета та Алкести. Етруська ваза
Заняття монарх
Посада король Ферd
Батько Ферет
Діти Евмелd
Похідна робота Адметоd
Персонаж твору Альцеста
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Адме́т (дав.-гр. Ἄδμητος) — син фессалійського володаря Ферета; брав участь у полюванні на калідонського вепра і в поході аргонавтів.

Відомий тим, що Зевс віддав Адмету у пастухи покараного Аполлона, який убив кіклопів або дракона Пітона. За те, що Адмет добре ставився до Аполлона, бог віддячив йому. Коли Пелій пообіцяв тому, хто запряже в колісницю лева й вепра, віддати свою дочку Алкесту, Аполлон допоміг Адмету виконати цю примху володаря. Справляючи весілля з Алкестою, Адмет забув принести традиційні передшлюбні жертви Артеміді, і розгнівана богиня послала змію в шлюбні покої, але Аполлон знову прийшов на допомогу — домовився з мойрами, що коли наближатиметься Адметова смерть, замість нього може вмерти хтось інший. В Аїд замість чоловіка погодилася зійти Алкеста. За подружню відданість Геракл визволив Алкесту з Аїду й повернув своєму другові Адмету.

Сюжет цього міфу відбито в трагедії Евріпіда «Алкеста», на основі якої австрійський композитор Крістоф Віллібальд Глюк написав ліричну оперу на три дії «Алкеста», яка була поставлена у Відні у 1767 році.

Література[ред. | ред. код]