Парваті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Амбіка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індуїзм
Категорія КатегоріяПортал Портал
Ця стаття містить індійський текст.
Без правильної підтримки індійського написання, ви можете бачити знаки питання чи прямокутники, голосні можуть неправильно розміщуватись, кон’юнкти можуть бути відсутні.
Парваті
Божество в Індуїстська міфологія
Деванаґарі पार्वती
Трансл. санскриту Pārvatī
Група богів Деві (богиня) (Тридеві), Шакті
Помешкання Гімалаї (в дитинстві), Кайлаш
Мантра om hili hili mili mili ganga devi
namaha
Діти Ґанеша і Картикея
Супутник Шива
Верхова тварина Давон (тигр або лев)
Зброя Тришула, чакра, арбалет,
черепашка, лотос
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Парваті (санскр. पार्वती, трансліт. पार्वती, Pārvatī IAST, малаял. പാര്‍വതി, Parvathy, малай. Parwati, тай. Nang Uma-Devi) — індуська богиня. Парваті також розглядається як уособлення Шакті у найлагіднішому її аспекті, оскільки Парваті також розглядається як богиня-мати. Деякі школи індуїзму розглядають Парваті як верховну богиню, або вважають інших богинь її аватарами. Шактисти вважають її остаточною Шакті, втіленням сили Всесвіту.

Парваті номінально є другою дружиною Шиви, бога руйнування і відновлення. Але вона не відрізняється від його першої дружини Дакшаяні (Саті), а є її новим аватаром. Парваті також є матір'ю Ґанеші і Сканди (Картікеї). Деякі школи вважають її сестрою Вішну та донькою Гімалаїв.

Також відомі форми Парваті — Аннапурна та інші. Коли Парваті зображується разом з Шивою, вона має дві руки, але коли окремо — чотири, та зазвичай верхи на тигрі або леві. Хоча Парваті дуже жіночна і лагідна, вона має певні риси Дурґи, Калі, Чанді і Махавідій.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Шри Йони Тантра [2]