Анастасія Слуцька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анастасія Слуцька
Народилася 15 століття або 1471
невідомеd
Померла 1526
невідомеd
Країна  Велике князівство Литовське
Діяльність регентка, князь, військовий керівник
Знання мов литовська, білоруська і російська
Титул князь
Рід Гедиміновичі
Батько Іван Юрійович Мстиславський
У шлюбі з Семен Михайлович Олелькович
Діти Юрій Семенович Олелькович і Олександра Семенівна Олельківна-Слуцька

Анастасія Слуцька (кін. XV ст. — бл. 1526 р.) — білорусько-литовська княгиня з роду Мстиславських, дочка Івана Юрійовича Мстиславського і княгині Юліани, дружина слуцького князя Семена Михайловича.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1496 році вийшла заміж за князя Семена Михайловича який походив з роду Олельковичів. Однак вже у 1503 князь Семен помер, молода княгиня залишилась з малим сином Юрієм і була змушена взяти управління князівством в свої руки. Анастасія дала податкові пільги населенню, зміцнила верхній і нижній замки Слуцька.

У середині серпня 1505 року декілька десятків тисяч кримських татар на чолі з ханом Бати-Гіреєм взяли в облогу Слуцьк. Княгиня Анастасія заздалегідь отримала відомості про наближення ворога і змогла підготувати місто до оборони, яку очолила особисто. Кілька татарських штурмів було відбито. Татари робили підкопи, намагалися підпалити місто, але жителі Слуцька мужньо оборонялися. Багато татар загинуло під стінами Слуцька, й зрештою вони змушені були відступити.

Ось як про це пише М. Стрийковський у своїй «Хроніці»[1]:

Там, переправившись через Дніпро, сам Махмет-Ґірей-солтан пішов під Мінськ у середину Литви, а під Слуцьк відправив двох своїх братів — Біті-Ґірей-солтана і Бурнас-солтана, які прийшли у п’ятницю, у день свята Успіння Діви Марії, де в замку зачинилася княгиня Анастасія з дитиною Юрієм Семеновичем, предком теперішніх князів Слуцьких. Навколо Слуцька вони все руйнували та штурмували замок, знаючи, що в ньому була лише княгиня, робили підкопи та підкладали вогонь. Але случани хоробро оборонялися, котрих зобов’язувала клятвою і просьбою княгиня Анастасія, щоб обороняли від поганського насильства єдиного свого спадкоємця. Під замком полягла велика кількість татар, бо в той час у Слуцьку в княгині Анастасії перебувало на службі багато шляхти і князів.

У 1506 році татари знову вдерлись на територію Білорусі, і пустошили околиці Слуцька, однак 6 серпня були розбиті під Клецьком військами Великого князівства Литовського.

Тим часом молода княгиня, яка залишилась вдовою стала завидною невісткою та неодноразово привертала увагу женихів. Найбільш відомим з шанувальників Анастасії був український князь Михайло Львович Глинський. За Стрийковським між Анастасією і Михайлом був роман, проте коли Михайло в 1508 році посватався до княгині, Анастасія відмовилася вийти за нього заміж. Для того, щоб завоювати руку княгині, Михайло двічі намагався взяти Слуцьк, проте зазнав невдачі[1]. Незабаром Михайло Глинський з братами перейшов на службу до великого князя московського Василія III. Втім, з послання Михайла Глинського Василію III відомо, що Слуцьк під час заколоту облягав не сам Михайло, а його родич Андрій Дрождж, так що відомості Стрийковського про облогу Слуцька і роман з княжною містять скоріш за все легендарний характер. Ймовірно вони походили з сімейних переказів Слуцьких, з представниками яких Стрийковський був особисто знайомий[2].

Після того, як син Анастасії, Юрій, подорослішав, він прийняв на себе керівництво князівством, а його мати відійшла від управління. У 1523 році видала дочку Олександру за вже не молодого князя-вдівця, Костянтина Івановича Острозького, який займав впливову посаду великого гетьмана литовського. Про останні роки життя Анастасії нічого невідомо. Померла княгиня в 55-річному віці близько 1526 року.

Сім'я та діти[ред. | ред. код]

Чоловік: Семен Михайлович Слуцький (?—14 листопада 1503) — князь слуцький і копильський (1481—1503).

Діти:

Образ в культурі[ред. | ред. код]

В 2003 році на студії «Білорусьфільм» був знятий фільм «Анастасія Слуцька», присвячений княгині, її роль виконувала Анастасія Зеленковська.

У вересні 2016 року в Слуцьку був встановлений памятник княгині Анастасії.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Стрийковський Мацей. Літопис польський, литовський, жмудський і всієї Руси / Відп. ред. О. Купчинський. Наукове товариство ім. Шевченка. ‒ Львів, 2011. ‒ С. 842—850.
  2. Кромм М. М. Меж Русью и Литвой: пограничные земли в системе русско-литовских отношений конца XIV — первой трети XVI. — Изд. 2-е, испр. и доп. — М.: Квадрига, 2010. — С. 149

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]