Бабко Андрій Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Андрій Бабко
Народився 3 листопада 1971(1971-11-03) (52 роки)
Синельникове, Дніпропетровська область
Країна Україна
Національність Українець
Alma mater Український державний медичний Університет
Галузь медицина
Заклад Інститут травматології та ортопедії НАМН України
Науковий ступінь доктор медичних наук
Автограф

Андрíй Миколáйович Бабкó (рус. Андрей Николевич Бабко; нар. *3 листопада 1971 року, Синельникове, Дніпропетровська область, Українська РСР, СРСР) — український лікар ортопед-травматолог вищої категорії, доктор медичних наук, старший науковий співробітник відділу захворювань суглобів у дорослих державної установи «Інститут травматології та ортопедії НАМН України» [Архівовано 28 травня 2015 у Wayback Machine.]

З 2002 по 2008 рік голова Ради молодих вчених інституту.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Народився 3 листопада 1971 року в місті Синельникове, що на Дніпропетровщині, в родині вчителя та головного санітарного лікаря. Пізніше родина переїхала до міста Шпола, що в Черкаській області.

Освіта[ред. | ред. код]

Після закінчення школи із золотою медаллю навчався у 19891995 роках в Українському державному медичному університеті на першому лікувальному факультеті, після чого продовжив навчання в інтернатурі. Уже з четвертого курсу ходив на травматологічний гурток, в якому виявляв неабияку здібність.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Основний напрямок практичної роботи — консервативне і хірургічне лікування деформуючого артрозу і ревматоїдного артриту, в тому числі ендопротезування суглобів кінцівок.

2000 року — був прийнятий за конкурсом на посаду молодшого наукового співробітника, з 2003 — наукового, а вже з 2005 — старшого наукового співробітника відділу захворювань суглобів у дорослих.

У грудні 2002 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Комплексне ортопедичне лікування синовіту колінного суглоба у хворих на ревматоїдний артрит».[1]

З 2003 по 2007 роки стипендіат Кабінету Міністрів України.

У 2005 році став лауреатом престижної міжнародної премії імені Х. Х. Реккевега[de] (Німеччина).

2006 року була присвоєна вища кваліфікаційна категорія лікаря ортопеда-травматолога, що підтверджується на переатестації і на теперішній час.

Починаючи з 2016 року Андрій Миколайвич став Головним лікар Центру ортопедичної реабілітації «Майстерня Руху»[2], що займається фізіотерапією та фізичною реабілтацією пацієнтів.


Наукова праця[ред. | ред. код]

Займається питаннями ортопедичного лікування хворих на ревматоїдний артрит з ураженням верхніх кінцівок. За останні 5 років автор більше 36 наукових робіт, патенту «Спосіб бімануальної діагностики синовіту колінного суглоба» [Архівовано 29 травня 2015 у Wayback Machine.] та один із співавторів таких відомих робіт, як «Спосіб лікування синовіту великих суглобів» [Архівовано 29 травня 2015 у Wayback Machine.] та «Спосіб кісткової пластики покрівлі кульшової западини» [Архівовано 29 травня 2015 у Wayback Machine.].

Щорічно Бабко проводить хірургічні втручання більше 200 хворих, переважно операції тотального ендопротезування великих суглобів кінцівок. Постійно проходить стажування у провідних клініках Західної та Центральної Європи, останнє закордонне стажування з ендопротезування успішно провів у Південній Кореї.

Бере участь у роботі таких відомих наукових конференцій та з'їздів, як українсько-польська конференція ортопедів, Європейський симпозіум з хірургії кульшового суглоба у Стокгольмі та чимало інших, в яких виступає із доповідями, презентаціями та звітами. Щороку відвідує ревматологічний конгрес EULAR.

Володіє сучасною вітчизняною та іноземною літературою з багатьох проблем ортопедії та травматології. Неодноразово виїжджав за кордон, де брав активну участь у провідних міжнародних симпозіумах та семінарах з актуальних питань ортопедії та травматології, що мали місце в Німеччині, Франції та інших країнах Європейського Союзу.

Є членом міжнародної асоціації остеосинтезу, міжнародної організації ортопедів-травматологів SICOT.

Андрій Бабко є автором 78 наукових  робіт,  в тому числі 3 монографій,  відповідальним виконавцем науково-дослідних робіт ДУ «ІТО НАМН України»[3].

16 грудня 2015 року захистив докторську дисертацію на тему «Комплексне ортопедичне лікування хворих на ревматоїдний артрит з ураженням верхньої кінцівки».

Звання і нагороди[ред. | ред. код]

Родина[ред. | ред. код]

Має молодшого брата Віктора.

Дружина — Ірина Вікторівна; сини Ігор та Олексій; донька Марина; онука Марія.

Сертифікати[ред. | ред. код]

Основними напрямками наукової та практичної діяльності є діагностика та лікування різних захворювань і травм опорно-рухового апарату та їх наслідків, а саме, остеоартрозу суглобів верхніх та нижніх кінцівок, ревматоїдного артриту, системного червоного вовчаку та анкілозивного спондиліту.

Соцмережі[ред. | ред. код]

 Бабко Андрій Миколайович у соцмережі «Facebook» Редагувати інформацію у Вікіданих


Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Наукова Бібліотека України. http://www.irbis-nbuv.gov.ua (українська) . Архів оригіналу за 18 березня 2022.
  2. Бабко Андрій Миколайович | Майстерня Руху. maisternyaruhu.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2018. Процитовано 6 вересня 2018.
  3. Інститут травматології та ортопедії НАМН України. https://ito.gov.ua. Архів оригіналу за 29 вересня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. База патентів України | Авторство Бабка Андрія Миколайовича [Архівовано 29 травня 2015 у Wayback Machine.]
  2. Клініка захворювань суглобів у дорослих [Архівовано 3 травня 2016 у Wayback Machine.]
  3. Віртуальна швидка допомога за участі Бабка А. М. [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]