Бенджамін Джозеф Новак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бенджамін Джозеф Новак
Ім'я при народженні англ. Benjamin Joseph Manaly Novak
Народився 30 липня 1979(1979-07-30)[1][2][3] (44 роки)
Ньютон, Міддлсекс, Массачусетс, США
Громадянство  США
Релігія юдаїзм
Діяльність сценарист, комік, телеактор, письменник, кіноактор, кінорежисер, актор, кінопродюсер, режисер
Alma mater Гарвардський університет і Newton South High Schoold
Роки діяльності 2001 — тепер. час
Батьки Вільям Новакd
Брати / сестри Джессі Новакd
IMDb nm1145983
Нагороди та премії

CMNS: Бенджамін Джозеф Новак у Вікісховищі

Бенджамін Джозеф Маналі Новак[4] (нар. 31 липня 1979, Ньютон, Массачусетс) — американський актор і телевізійний сценарист. Він п'ять разів номінувався на премію «Еммі» та отримав дві Премії Гільдії кіноакторів.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Бенджамін народився 31 липня 1979 року[5] в Ньютоні, штат Массачусетс. Його батьки — Лінда (уроджена Маналі) та письменник Вільям Новак[6][7][8].

Новак — єврей. Його батько був співредактором «Великої книги єврейського гумору» та написав мемуари про Ненсі Рейган, Лі Якокку, Меджика Джонсона та інших[9][10]. У Бенджаміна є два молодших брата: Лев Новак і композитор Джессі Новак.

Він навчався в початковій школі Соломона Шехтера у Великому Бостоні, після цього відвідував Браунську середню школу[11]. Він їздив до табору Рама в Новій Англії в Массачусетсі влітку декілька років поспіль, коли навчався в 6, 7 і 9 класах[12].

Він відвідував середню школу Ньютон-Саут разом із майбутнім колегою серіалу «Офіс» Джоном Кразінські[13], закінчивши її у 1997 році[13]. Новак редагував одну зі шкільних газет Левовий рик" і разом із Кразінські написав сатиричну п'єсу[14].

Закінчив Гарвардський університет у 2001 році, де він був членом Harvard Lampoon. Він спеціалізувався на англійській та іспанській літературах і написав дисертацію з відзнакою про «Гамлет» Шекспіра[15]. Також Бенджамін час від часу ставив постановки та виступав у вар'єте-шоу під назвою The BJ Show разом із однокурсником Гарварду Браяном Джефрі Авереллом[13].

Кар'єра[ред. | ред. код]

Після закінчення Гарварду він переїхав до Лос-Анджелеса, штат Каліфорнія, і почав виступати в клубах як стендап-комік. Його перший живий стендап-виступ відбувся в Голлівудському молодіжному хостелі 10 жовтня 2001 року. У 2003 році Variety назвав його одним із «Десяти коміків, на яких варто звернути увагу»[16].

Новак був сценаристом короткочасного ситкому The WB «Виховування тата»[13]. Він виступав на Comedy Central і на Late Night with Conan O'Brien[15][16].

Телевізійна акторська кар'єра Новака почалася на MTV Punk'd[13]. Він був головним спільником Ештона Кутчера у другому сезоні шоу в 2003 році, розігруючи Гіларі Дафф, Рейчел Лі Кук, Ашера та Майю Геррісон

Зображення Новака стало загальнодоступним як стокове фото та використовувалося на різних міжнародних продуктах, зокрема, як повідомляється, на певному типі одеколону Calvin Klein у Швеції[17].

Новак у червні 2007 року

Офіс[ред. | ред. код]

Почувши перший жарт Новака в комедійному клубі, виконавчий продюсер Грег Деніелс вирішив, що «хоче щось з ним зробити»[13]. Згодом Новак був обраний на роль Раяна Говарда, який вперше представлений у шоу як тимчасовий співробітник Дандер Міфлін у Скрентоні, штат Пенсільванія. Персонаж Новака зазнає злетів і падінь протягом усієї своєї кар'єри, а також має стосунки з Келлі Капур (Мінді Калінг).

Новак був актором шоу, а також продюсером і сценаристом. Він разом із Мінді Калінг, Грегом Деніелсом, Майклом Шуром і Полом Ліберштейном були сценаристами серіалу. Новаку приписують авторство 15 епізодів шоу, включаючи номіновані Гільдією сценаристів Америки епізоди «День різноманітності» та «Місцева реклама».

21 липня 2010 року в новинах повідомлялося, що Новак підписав контракт на зйомки у сьомому та восьмому сезонах серіалу. Згідно з новими умовами, він був призначений виконавчим продюсером у середині 7 сезону та режисером двох епізодів шоу. Новак залишив Офіс після прем'єри дев'ятого сезону «Нові хлопці», однак повернувся запрошеною зіркою в останньому епізоді серіалу. В подкаст-інтерв'ю, яке Новак дав у 2021 році на шоу Декса Шепарда, він підтвердив, що йому пропонували посаду шоуранера 9 сезону, але він відмовився від неї, оскільки вирішив, що він втратив інтерес до серіалу, а отже настав час переходити до нових проектів.

Новак і його колеги-сценаристи та продюсери «Офісу» п'ять разів поспіль були номіновані на премію «Праймтайм Еммі» за найкращий комедійний серіал з 2007 по 2011 рік.

У червні 2009 року в інтерв'ю The Philadelphia Inquirer Новак розповів про те, як поділився успіхом «Офісу» зі своїм однокласником із середньої школи Ньютон-Саут Джоном Кразінські:

«Іноді, коли це здається занадто гарним, щоб бути правдою, я думаю, що якби це все було сном, саме це мало б мене підказати [що це сон, а не реальність]. Я прокидався і казав: „Я був у цьому неймовірному телешоу, і воно стало великим хітом, а зіркою був Джон [Кразінські] зі старшої школи. Хіба це не дивно?“»

Кар'єра після Офісу[ред. | ред. код]

Новак зіграв ролі другого плану у відомому військовому фільмі Квентіна Тарантіно «Безславні виродки» 2009 року, драмі Джона Лі Генкока «Порятунок містера Бенкса» 2013 року та біографічній драмі Генкока «Засновник» 2016 року про засновника компанії McDonald's.

Новак також знявся у фільмах «Неповнолітні без супроводу» у 2006 році, «Трошки вагітна» у 2007 році, «Спорожніле місто» у 2007 році, «Стажери» у 2013 році та «Нова Людина-павук 2. Висока напруга» у 2014 році.

Новак озвучив Бейкера Смурфа у «Смурфиках» у 2011 році та «Смурфиках 2» у 2013 році.

Він знявся в кількох епізодах серіалів «Проєкт „Мінді“» та «Новини», а також знявся в епізодичних ролях у серіалах «Спільнота» та «Божевільна колишня дівчина». Він також був продюсером-консультантом першого сезону «Проекту „Мінді“»[15].

Новак написав сценарій, став режисером і виконавчим продюсером півгодинного антологічного серіалу під назвою Передумова, випущеного на телеканалі FX у 2021 році[18]. Бенджамін зіграв головну роль у трилері «Помста» 2022 року, сценаристом і режисером якого він також був. Зйомки почалися в березні 2020 року, але були призупинені через пандемію COVID-19 до січня 2021 року. У травні 2020 року було оголошено, що він буде сценаристом і виконавчим продюсером майбутнього шоу під назвою Молоді люди на HBO Max[19].

Новак у вересні 2013 року

Книжкова угода[ред. | ред. код]

11 квітня 2013 року видавництво Alfred A. Knopf оголосило про підписання з Новаком семизначної угоди на дві книги, причому першою книгою планується збірка фантастичних оповідань Вуді Аллена. 4 лютого 2014 року була опублікована книга з 64 оповіданнями One More Thing: Stories and Other Stories, яка протягом 6 тижнів перебувала в списку бестселерів художньої літератури в твердій палітурці New York Times[20].

Новак також підписав угоду з лейблом дитячих книг «Penguin» і написав «Книгу без малюнків», яка вийшла 30 вересня 2014 року[21]. Станом на січень 2021 року «Книга без малюнків» пробула загалом 174 тижні в списку бестселерів ілюстрованих книжок New York Times з моменту свого виходу, 34 тижні тримаючи перший номер у списку. Бенджамін сказав, що написав дитячу книгу частково тому, що «для мене немає більш значущого, важливого чи захоплюючого правила, яке можна було б познайомити з дітьми, ніж сила написаного слова».

19 листопада 2019 року «Моя книжка без малюнків» була опублікована як додаткова книга із заповненням пустих місць до «Книги без малюнків», щоб діти могли написати власну історію.

The List App[ред. | ред. код]

14 жовтня 2015 року Новак разом із співзасновником Девом Флаерті випустив додаток Apple iOS під назвою The List App[22]. Додаток був номінований на премію Webby Award (поступившись у своїй категорії Beme і Pocket) у 2016 році[23]. У травні 2016 року додаток було перейменовано в «li.st», й він став доступним на платформі Android[24]. У вересні 2017 року додаток було закрито через відсутність користувачів[25].

2023-тепер[ред. | ред. код]

У 2023 році Disney підписав контракт з Новаком на екранізацію казки «Спляча красуня», адаптованої у жанрі бойовика. Натхненням для створення сценарію Новак назвав час, проведений ним як хрещеним батьком «навколо дітей», і 40 років пошуків кохання.

У нього є молодший брат на ім'я Лев, який є письменником-початківцем, і старший брат на ім'я Джессі, який є музичним композитором.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Новак тісно дружить із Мінді Калінг, з якою він познайомився під час зйомок у серіалі Офіс, і назвав її «найважливішою людиною в моєму житті». Вони зустрічалися під час написання та гри в шоу, іноді віддзеркалюючи природу стосунків між їхніми персонажами Раяном Говардом і Келлі Капур[26]. Новак є хрещеним батьком двох дітей Калінг[27][28]. Він живе в Лос-Анджелесі[29].

Бібліографія[ред. | ред. код]

Книги[ред. | ред. код]

  • Новак, Бенджамін Джозеф (4 лютого 2014). One More Thing: Stories and Other Stories. Knopf Doubleday Publishing Group. ISBN 9780385351836.
  • Новак, Бенджамін Джозеф (30 вересня 2014). The Book with No Pictures. Dial Books. ISBN 9780803741713.
  • Novak, B. J. (19 листопада 2019). My Book with No Pictures. Dial Books. ISBN 9780593111017.

Нариси, звіти та інші внески[ред. | ред. код]

Публікації[ред. | ред. код]

Новак також має розділ із порадами в книзі Тіма Ферріса «Інструменти титанів».

Фільмографія[ред. | ред. код]

Позначає твори, які ще не видані

Кіно[ред. | ред. код]

Актор[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Примітки
2006 Неповнолітні без супроводу Бортпровідник
2007 Трошки вагітна Безіменний лікар
2007 Спорожніле місто Містер Феллон
2009 Безславні виродки Смітсон Утович
2011 Смурфики Пекар Смурф Актор озвучення
2012 Диктатор Не зазначений
2013 Стажери інтерв'юер
2013 Смурфики 2 Пекар Смурф Актор озвучення
2013 Порятунок містера Бенкса Роберт Б. Шерман
2014 Нова Людина-павук 2. Висока напруга Алістер Смайт
2016 Засновник Гаррі Дж. Зоннеборн
2022 Помста Бен Маналовіц

Сценарист/режисер[ред. | ред. код]

Рік Назва Примітки
2022 Помста Сценарист і режисер

Телебачення[ред. | ред. код]

Актор[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Примітки
2003 Punk'd Польовий агент 5 серій
2005–2013 Офіс Раян Говард 166 серійПремія Гільдії кіноакторів за найкращу гру в комедійному серіалі (2006, 2007)Номінація — премія «Еммі» за найкращий комедійний серіал (2007—2011)

Номінація — Премія Гільдії кіноакторів за найкращу гру в комедійному серіалі (2008—2012)Номінація — Премія «Призма» за найкращу роль у комедійному серіалі (2009)

2013–2016 Проєкт «Мінді» Джеймі 5 епізодів:
  • Сезон 1, серія 13 — «Гаррі та Саллі»
  • Сезон 1, серія 14 — «Гаррі та Мінді»
  • Сезон 1, серія 24 — «Візьми мене з собою»
  • Сезон 3, серія 21 — «Краща людина»
  • 5 сезон, 7 серія — «Помста медсестри»
2014 Спільнота Містер Єгипет Сезон 5, серія 13 — «Стандартний сендвіч» (камео)
2014 Новини Лукас Прюіт 4 епізоди:
  • Сезон 3, епізод 3 — «Головний суддя»
  • Сезон 3, епізод 4 — «Презирство»
  • Сезон 3, епізод 5 — «О Шенандоа»
  • Сезон 3, серія 6 — «Який це був день»
2015 Артур MC Сезон 19, серія 10 — «Останній день» (озвучка)
2016–2018 Божевільна колишня дівчина Камео 2 епізоди:
  • Сезон 1, серія 13 — «Ми з Джошем їдемо в Лос-Анджелес» (камео)
  • Сезон 3, епізод 10 — «О, Натаніель, все почалося!» (камео)
2020 Домашнє кіно: Принцеса-наречена Граф Руген Сезон 1, епізод 6 — «Розділ шостий: Вогняне болото»

Сценарист[ред. | ред. код]

Рік Назва Примітки
2001–2002 Виховання тата Написані епізоди:
  1. Сезон 1, епізод 5 — «Боротьба за ваше право на вечірку» (2 листопада 2001)
  2. Сезон 1, серія 13 — «Ментор Метт» (1 лютого 2002)
2005–2012 Офіс Написані епізоди:
  1. Сезон 1, епізод 2 — «День різноманітності» (29 березня 2005)
  2. Сезон 2, епізод 2 — «Сексуальні домагання» (27 вересня 2005)
  3. Сезон 2, епізод 4 — «Вогонь» (11 жовтня 2005)
  4. Сезон 2, серія 15 — «Хлопчики та дівчатка» (2 лютого 2006)
  5. Сезон 3, серія 5 — «Посвята» (19 жовтня 2006)
  6. Сезон 3, серія 20 — «Навчання з безпеки» (12 квітня 2007)
  7. Сезон 4, епізод 9 — «Місцева реклама» (25 жовтня 2007)
  8. Сезон 4, серія 14 — «Chair Model» (17 квітня 2008)
  9. Сезон 5, епізод 13 — «Газета сімейства Принс» (22 січня 2009)
  10. Сезон 5, серія 22 — «Команда мрії» (9 квітня 2009)
  11. Сезон 6, серія 21 — «Щаслива година» (25 березня 2010)
  12. Сезон 7, серія 2 — «Консультація» (30 вересня 2010)
  13. Сезон 7, епізод 17 — «Рівень загрози „Опівночі“» (17 лютого 2011)
  14. Сезон 8, серія 1 — «Список» (22 вересня 2011)
  15. Сезон 8, серія 24 — «Безкоштовна студія сімейних портретів» (10 травня 2012)

Премія Гільдії сценаристів Америки за комедійний серіал (2006)

Номінація — Премія Гільдії сценаристів Америки за комедійний серіал (2005, 2007—2010)

Номінація — Премія Гільдії сценаристів Америки за новий серіал (2005)

Номінація — Премія Гільдії сценаристів Америки за епізодичну комедію (2005, 2007)

2013 Проєкт «Мінді» Написані епізоди:
  1. Сезон 1, серія 13 — «Гаррі & Саллі» (29 січня 2013)

Номінація: Премія Гільдії сценаристів Америки за новий серіал (2012)

2021 Приміщення Написані епізоди:
  1. Сезон 1, серія 1 — «Секс-стрічка про соціальну справедливість» (16 вересня 2021 р.)
  2. Сезон 1, серія 2 — «Хвилина тиші» (16 вересня 2021 р.)
  3. Сезон 1, серія 3 — «Балада Джессі Вілера» (23 вересня 2021 р.)
  4. Сезон 1, серія 4 — «Коментар» (30 вересня 2021 р.)
  5. Сезон 1, серія 5 — «Заглушка для стику» (7 жовтня 2021)

Режисер[ред. | ред. код]

рік Назва Сезон Епізод Назва Дата ефіру Примітки
2009 Офіс: шантаж Епізод 1 «Оскар» 7 травня 2009 року Вебізоди
Епізод 2 «Енді»
Епізод 3 «Келлі»
Епізод 4 «День зарплати»
Офіс 6 сезон Епізод 12 «Дитини Скотта» 3 грудня 2009 року
2011 7 сезон Епізод 14 «Семінар» 27 січня 2011 року
8 сезон Епізод 1 «Список» 22 вересня 2011 року
2012 Епізод 11 «Дрібниці» 12 січня 2012 року
Епізод 24 «Безкоштовна студія сімейних портретів» 10 травня 2012 року
2013 Проєкт «Мінді» 1 сезон Епізод 15 «Хвилинка Мінді» 19 лютого 2013 року
Епізод 21 «Санта Фе» 9 квітня 2013 року
2021 Приміщення 1 сезон Епізод 2 «Хвилина мовчання» 16 вересня 2021 р
Епізод 3 «Балада Джессі Вілера» 23 вересня 2021 р

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Список нагород і номінацій
рік Група Нагорода Робота
2005 Премія Гільдії сценаристів Америки Нова серія Офіс
Епізодична комедія — за епізод «День різноманітності»
Комедійний серіал
2006 Премія Гільдії кіноакторів Видатна гра ансамблю в комедійному серіалі
Нагороди Гільдії письменників Америки Комедійний серіал
2007 Премія Гільдії кіноакторів Видатна гра ансамблю в комедійному серіалі
Еммі Найкращий комедійний серіал
Премія Гільдії сценаристів Америки Епізодична комедія — за епізод «Місцева реклама»
Комедійний серіал
2008 Премія Гільдії кіноакторів Видатна гра ансамблю в комедійному серіалі
Еммі Найкращий комедійний серіал
Премія Гільдії сценаристів Америки Комедійний серіал
2009 Премія Гільдії кіноакторів Видатна гра ансамблю в комедійному серіалі
Еммі Найкращий комедійний серіал
Премія Гільдії сценаристів Америки Комедійний серіал
Премія Призма Виступ у комедійному серіалі
2010 Премія Гільдії кіноакторів Видатна гра ансамблю в комедійному серіалі
Еммі Найкращий комедійний серіал
Премія Гільдії сценаристів Америки Комедійний серіал
2011 Премія Гільдії кіноакторів Видатна гра ансамблю в комедійному серіалі
Еммі Найкращий комедійний серіал
2012 Премія Гільдії кіноакторів Видатна гра ансамблю в комедійному серіалі
2012 Премія Гільдії сценаристів Америки Нова серія Проєкт «Мінді»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. Internet Speculative Fiction Database — 1995.
  3. Discogs — 2000.
  4. B.J. Novak. TV Guide. Архів оригіналу за 15 грудня 2018. Процитовано 15 грудня 2018.
  5. Hoys та Brooks, 2013, с. 194.
  6. Courtney Hollands (20 грудня 2007). Molly Goodson has stars in her eyes – and on her blog. The Boston Globe. Архів оригіналу за 3 листопада 2012. Процитовано 6 березня 2009.
  7. Berman, Alyssa R.; Beborah B. Doroshow (14 травня 2001). BJs Bring a Full House to Sanders. Harvard Crimson. Архів оригіналу за 3 вересня 2009. Процитовано 19 серпня 2009.
  8. Novak, 2006, с. vii.
  9. Getlin, John (17 вересня 1992). Ghost to the Stars – William Novak Is the Invisible Writer Behind Memoirs by Lee Iacocca, Nancy Reagan and—Soon—Magic Johnson. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 24 березня 2011. Процитовано 19 серпня 2009.
  10. Uriel Heilman (19 листопада 2006). Better than Pork, Isn't it? Jewish Joke Book turns 25. JTA. Архів оригіналу за 4 вересня 2009. Процитовано 13 березня 2009.
  11. Class Notes-Solomon Schechter Day School. www.ssdsboston.org. Архів оригіналу за 27 січня 2016. Процитовано 21 січня 2016.
  12. Josh Edelglass (17 липня 2018). B.J. Novak visits camp!. Camp Ramah New England. Процитовано 3 січня 2021.
  13. а б в г д е Christopher Muther (6 грудня 2005). Class reunion. The Boston Globe. Архів оригіналу за 24 лютого 2009. Процитовано 6 березня 2009.
  14. Viser, Matt (20 лютого 2005). Double scoops: At Newton South, two papers vie to make headlines. The Boston Globe (англ.). Процитовано 14 травня 2020.
  15. а б в Бенджамін Джозеф Новак на сайті IMDb (англ.)
  16. а б B.J. Novak: Videos, Jokes, Tour Dates, Biography and more. Jokes.com. ComedyCentral. 2009. Архів оригіналу за 20 жовтня 2008. Процитовано 11 березня 2009.
  17. Lukpat, Alyssa (27 жовтня 2021). B.J. Novak's Face Is on Products Worldwide. He's Not Sure Why. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 16 жовтня 2022.
  18. FX Picks Up B.J. Novak Half-Hour Anthology To Series; Guest Cast Includes Lucas Hedges & Jon Bernthal. Deadline. 6 травня 2020. Процитовано 8 січня 2021.
  19. B.J. Novak to Develop Multi-Cam Comedy 'Young People' at HBO Max (EXCLUSIVE). Variety. 18 травня 2020. Процитовано 8 січня 2021.
  20. Best Sellers. The New York Times. 30 березня 2014. Архів оригіналу за 2 грудня 2014. Процитовано 30 листопада 2014.
  21. Towers, Andrea (22 січня 2014). On the Books: B.J. Novak lands children's book deal. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 5 грудня 2014. Процитовано 30 листопада 2014.
  22. B.J. Novak introduces new app for people who 'just love lists'. EW.com (англ.). Архів оригіналу за 13 січня 2018. Процитовано 13 січня 2018.
  23. Webby Award Nominee. The Webby Awards (англ.). Архів оригіналу за 10 квітня 2023. Процитовано 3 січня 2021.
  24. Perez, Sarah. B.J. Novak's "The List App" rebrands to li.st, arrives on Android. TechCrunch (англ.). Архів оригіналу за 13 січня 2018. Процитовано 13 січня 2018.
  25. List App Shuts Down App, Moves On To New Project. Commaful. Архів оригіналу за 2 жовтня 2017.
  26. Burton, Summer Anne. 33 Times Mindy Kaling And B.J. Novak's Best Friendship Killed You In The Heart. BuzzFeed. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 12 травня 2016.
  27. Mindy Kaling Reveals B.J. Novak Is Godfather to Her 16-Month-Old Daughter: He's 'Family Now'. 4 травня 2019.
  28. Mindy Kaling's Big Announcement: She Has A New Baby Boy Named Spencer!. YouTube. Архів оригіналу за 31 березня 2023. Процитовано 10 квітня 2023.
  29. B. J. Novak | Penguin Random House.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]