Боржава (село)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Боржава
Герб
Країна Україна Україна
Область Закарпатська область
Район Берегівський район
Громада Берегівська громада
Код КАТОТТГ UA21020030050011815
Основні дані
Засноване 1321
Населення 1502
Площа 2,53 км²
Густота населення 593,68 осіб/км²
Поштовий індекс 90256
Телефонний код +380 03141
Географічні дані
Географічні координати 48°09′23″ пн. ш. 22°43′18″ сх. д. / 48.15639° пн. ш. 22.72167° сх. д. / 48.15639; 22.72167Координати: 48°09′23″ пн. ш. 22°43′18″ сх. д. / 48.15639° пн. ш. 22.72167° сх. д. / 48.15639; 22.72167
Середня висота
над рівнем моря
114 м
Місцева влада
Адреса ради 90256, Закарпатська обл., Берегівський р-н, с. Боржава, пл. Кошута, 1
Карта
Боржава. Карта розташування: Україна
Боржава
Боржава
Боржава. Карта розташування: Закарпатська область
Боржава
Боржава
Мапа
Мапа

CMNS: Боржава у Вікісховищі

Боржа́ва (угор. Nagyborzsova - Надьборжова, словац. Boršava - Боршава) — село в Україні, у Берегівській громаді Берегівського району Закарпатської області. Населення становить 1502 особи.

Географія[ред. | ред. код]

Село, розташоване на правому березі однойменної річки, в 11 км на південний схід від Берегова.

Історія[ред. | ред. код]

Назва та історія села пов'язана з іменем Боржавської фортеці (замку), яка в IX столітті контролювалося Болгарським царством.

Згідно записів угорського літописця Аноніма, у 896 році угорські племена на чолі з Арпадом захопили цю фортецю після триденної облоги. У XII столітті поселення з фортецею було в стадії розквіту, перебуваючи в статусі окружного та релігійного центру. Вперше згадується в 1213 році як Borsoha. Це було вже процвітаюче поселення у XIII столітті, і тут стояв замок Боржава, який був центром колишнього Березького комітату навколо Боржави. Замком тут, за словами Анонімуса, був замок болгарського князя Salanus, пізніше зайнятий військами Арпада, і ним зруйнований. На підставі даних, що залишилися, ми точно знаємо, що це був один з окружних центрів, організований королем Іштваном I. Його стіли зазнали нападу хана Кутеска. Після нашестя орди Батия в 1241 році фортеця була розорена, навколишні землі залишились практично без населення. Лише в XIV столітті в п'яти кілометрах від нинішнього села Вари заможною родиною Боржоваї було засноване нове поселення, сьогодні відоме як Боржава. У 1334 році в папській десятині також згадувалося ім'я Боржова, згідно з яким його священик заплатив 3 великі десятини

У 1552 році в селі була заснована реформаторська парафія, яка стала власником церкви, збудованої у XIV столітті. Будівля була перебудована у 1830 році, із збереженням деяких середньовічних елементів. У 1987 році була проведена ще одна реставрація. Храм віднесено до пам'яток місцевого значення. 

Автобусна зупинка

Греко-католицька громада має власну сучасну церкву невеликих розмірів.

На початку 20-го століття, у зв'язку із побудовою біля села залізниці, Боржава отримала поштовх до розвитку. У 1902—1909 роках в селі були збудовані залізнична станція та кілька нових вулиць з гарними будинками. Тоді ж (1904 р.) для поселення було офіційно затверджено герб: на червоному тлі золотий лев з шаблею в лапі. Пізніше, за часів Чехословацької республіки, з Боржави залізницею до словацького міста Кошице відправлявся столовий виноград у спеціальних плетених кошиках.  

На центральній вулиці села греко-католицькою громадою у 2010 році був встановлений пам'ятний «Чесний Хрест» з бетону та мармуру, із написом, що цитує уривок з Біблії. 

У 2014 році в селі пройшов перший закарпатський мистецький табір по роботі з каменем, у якому взяли участь видатні скульптори з Закарпаття, Угорщини та Словаччини. В результаті цього заходу Боржава збагатилася кам'яною скульптурою за мотивом угорської легенди «Пагорб вродливої жінки». Вирізьблена з каменю дівчина на ім'я Ілка тепер прикрашає головну площу Боржави, автор роботи — скульптор Ендре Гіді-молодший з Великої Доброні. 

У 1989 році на місцевому кладовищі був встановлений дерев'яний пам'ятний знак жертвам Другої світової війни та повоєнного сталінського режиму. У 1992 році в пам'ять про загиблих в сталінських таборах в центрі села встановили пам'ятник з бетону та мармуру.

Відрадним прикладом гарного ставлення до малої архітектурної спадщини є гарно розмальована автобусна зупинка, вочевидь, найкраще доглянута споруда цього роду на Берегівщині. 

Боржавська гребля[ред. | ред. код]

У с. Боржава в 1891-1893 роках будується гребля Поаре, а на правобережній дамбі — шлюз, які дозволили подавати воду з річки Боржава через річку Верке в Берегове і головні канали Берегівського і Ужгородського районів. Ця система працює і донині, рятуючи від погіршення екологічної та санепідеміологічної ситуації, адже наразі головною функцією Верке є розбавлення стічних та недостатньо очищених вод м. Берегове, підприємств та населених пунктів району.

З тих пір за рахунок підпору води греблею, вода через шлюз подається у річку Верке і далі самопливом протікає через місто Берегове. Таким чином обводнюється територія площею біля 40 тис.га в Берегівському та Ужгородському районах.

На період пропуску паводків і нересту риби з листопада до кінця травня гребля демонтується - піднімаються дерев'яні щити (їх тут 44), а металеві конструкції («ферми Корицького») опускають у воду. Після закінчення нересту греблю знову приводять у робочий стан.

Влітку греблю окуповують відпочивальники. Щоправда купатися верх за течією, поблизу греблі, заборонено. Але є чудова можливість прийняти "душ Шарко" під самою греблею. Боржава вважається однією з найчистіших річок області. Вода тут зараз ідеальна для купання.

На греблю навідуються також весільні пари для фото- і відеозйомки урочистої події.

Присілки[ред. | ред. код]

Мала Боржава[ред. | ред. код]

Мала Боржава — колишнє село в Україні, в Закарпатській області. Об'єднане з селом Боржава. Згадується у документах датованих 1418 та 1479 роками, як Kisborsova.

Археологічні знахідки[ред. | ред. код]

У 1886 році під час корчування лісу в урочищі Гід знайдено великий бронзовий скарб. що датується XII — XI століттями до нашої ери, що складався з 54 предметів. В районі села знайдено мідні та срібні римські монети II століття нашої ери.

Туристичні місця[ред. | ред. код]

  • пам'ятний «Чесний Хрест» з бетону та мармуру, із написом, що цитує уривок з Біблії;
  • в 1891-1893 роках будується гребля Поаре, а на правобережній дамбі;
  • шлюз;
  • дерев'яний пам'ятний знак жертвам Другої світової війни та повоєнного сталінського режиму;
  • кам'яна скульптура за мотивом угорської легенди «Пагорб вродливої жінки»;
  • церковна будівля, збудованої у XIV столітті.

Джерела[ред. | ред. код]