Брянське князівство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Брянське князівство

1246 – 1401
Столиця Брянськ
Релігія Православ'я
Форма правління монархія

Бря́нське князі́вство — руське князівство, яке існувало протягом XII-XV століть з центром в місті Брянськ. Спочатку у Брянську не було княжого столу, і він перебував у складі Чернігівського князівства, після монгольської навали — політичний центр Чернігово-Сіверских земель. Брянський князь зазвичай носив титул великого князя Чернігівського.

Історія[ред. | ред. код]

Точний рік заснування Брянська невідомий. Умовно, на підставі даних археологічних розкопок, вважається що місто було засноване близько 985 року.

Вперше згадується в літописах у 1146 році під назвою Дебрянськ. Назва ця, очевидно, походить від непрохідних лісів (дебрів), які оточували місто. З 1146 року Брянськ входив до складу Чернігівського князівства, в 1159 — 1167 років — до складу Вщижского князівства. У 1246 році, коли розгромлений татарами Чернігів занепав, Брянськ виділився в самостійне князівство, а в 1263 році Роман Михайлович Старий переніс в Брянськ і чернігівський стіл. В кінці XIII століття за Брянське князівство йшла міжусобна боротьба між чернігівською і смоленською гілками Рюриковичів, яка закінчилась утвердженням у Брянську представників Смоленських Ростиславичів, які правили князівством понад 50 років. У 1356 році Брянськ був захоплений литовським князем Ольгердом і став уділом Великого князівства Литовського. У 1430 Брянське князівство було ліквідовано. У 1500 році Брянськ був захоплений Іваном III і приєднаний до Московської держави, проте ще довгий час Велике князівство Литовське, а пізніше — Річ Посполита не полишали надії повернути собі це місто.

Правителі Брянського князівства[ред. | ред. код]

Ольговичі[ред. | ред. код]

Ростиславичі[ред. | ред. код]

Гедиміновичі[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]