В'язь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
В'язь

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Коропові (Cyprinidae)
Підродина: Leuciscinae
Рід: Ялець (Leuciscus)
Вид: В'язь
Leuciscus idus
Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Leuciscus idus
Віківиди: Leuciscus idus
EOL: 207288
ITIS: 163576
МСОП: 11884
NCBI: 69811

В'язь[1], також язь (Leuciscus idus) — риба родини коропових.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Розповсюджений у річках, озерах, водосховищах Європи та Азії, окрім Середньої Азії, Кавказу, Криму, в Сибіру зустрічається до річки Колима. У басейні Аральського моря представлений підвидом в'язем туркестанським (L. idus oxianus). В Україні живе в усіх рівнинних річках.

Будова та спосіб життя[ред. | ред. код]

Доволі велика риба, завдовжки може сягати до 70 см, вагою — до 3 кг, іноді до 8 кг. Тіло та голова товсті, луска відносно дрібна. Рот кінцевий, маленький. Спина темна, боки сріблясті, грудні, черевні та анальні плавці червоні, спинний та хвостовий  — сірого кольору. Молоді особини дещо світліші за дорослих. Самиці забарвлені менш яскраво за самців. У річках в'язь тримається на плесах з помірною течією на середніх глибинах. У водосховищах — у гирлах річок та мілководних затоках з підводною рослинністю. Це всеїдна риба. Зазвичай живиться різноманітними безхребетними та водною рослинністю. Дорослі особини іноді також живляться молоддю риб та дрібними земноводними. Молоді особини живуть зграями, дорослі збираються в зграї тільки взимку. Взимку зберігають активність.

Розмноження[ред. | ред. код]

Статевої зрілості риби досягають на 3—5 році життя. Нерест відбувається у квітні за температури води від 5 до 13°С протягом одного-двох тижнів. Ікру відкладають на підводну рослинність на глибині до 80 см. У нерестовій зграї самців приблизно удвічі більше, ніж самиць. Кількість ікринок, які відкладають самки, неоднакова та залежить від віку та розмірів особини, але загалом самиці дуже плодючі (до 130 тисяч ікринок). Личинки, що з'являються, деякий час залишаються прикріпленими до рослин.

Значення[ред. | ред. код]

Орфа

Риба має гарні смакові якості, є об'єктом промислу. Також виведена свійська порода язя — орфа (золотий в'язь), що вирощується в ставках та фонтанах як декоративна риба.

Література[ред. | ред. код]

  1. Маркевич О. П., Татарко К. І. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. — Київ: Наук. думка, 1983. — 411 с.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Ялець