Весто Слайфер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Весто Мелвін Слайфер
англ. Vesto Melvin Slipher
Народився 11 листопада 1875(1875-11-11)
Малберрі, Клінтон, Індіана, США
Помер 8 листопада 1969(1969-11-08) (93 роки)
США США:
size Аризона:
Флегстафф
Поховання на громадському кладовищі Флегстаффа
Громадянство США США
Місце проживання США
Діяльність астроном
Галузь астрономія
Відомий завдяки відкрив розлітання галактик
Alma mater Університет Індіани і Індіанський університет в Блумінгтоніd
Науковий ступінь доктор наук
Знання мов англійська
Заклад Ловеллівська обсерваторія
Членство Американська академія мистецтв і наук, AAAS[1] і Національна академія наук США
Magnum opus червоний зсув
Родичі брат Ерл.С.Слайфер (нар.1883 — †1964)
Брати, сестри Earl C. Slipherd
Нагороди

Весто Мелвін Слайфер (англ. Vesto Melvin Slipher; 11 листопада 1875(18751111) — 8 листопада 1969) — американський астроном, член Національної АН США (1921).

Наукова біографія[ред. | ред. код]

Родився в Малберрі (Індіана). У 1901 закінчив університет штату Індіана і з цього часу працював в Ловеллівській обсерваторії (з 1916 — директор).

Наукові роботи відносяться до астроспектроскопії. Методами спектроскопії визначив швидкості і періоди осьового обертання Марса, Юпітера, Сатурна, Урана; показав, що Венера обертається дуже повільно. Вперше отримав фотографії спектрів великих планет з досить високою дисперсією, що виявили структуру молекулярних смуг поглинання, які згодом були ототожнені Рупертом Вільдтом з смугами аміаку і метану. Отримав підтвердження присутності міжзоряних ліній кальцію в спектрах великої кількості зірок в сузір'ях Персея, Скорпіона і Оріона; відкрив міжзоряний натрій. Виявив, що деякі дифузні туманності, наприклад туманність навколо Меропи в Плеядах, мають спектр, подібний до спектру зірок, що є свідченням пилової природи цих туманностей, які світяться відбитим світлом прилеглих зірок. Вперше спостерігав спектр туманності. Першим виміряв високі променеві швидкості кулястих скупчень і спіральних туманностей; у 1913 отримав для туманності Андромеди значення променевої швидкості, рівне 300 км/с. Одним з перших прийшов до висновку, що спіральні туманності є дуже далекими зоряними системами. Відкриття Слайфером величезних просторових швидкостей галактик послужило наглядовою основою теорій розширюваного Всесвіту. Вперше отримав докази обертання галактик і виміряв його швидкість для галактики NGC 4594 в сузір'ї Діви (1913—1914) і для туманності Андромеди (1915). Вивчив спектри випромінювання нічного неба, полярних сяйв, великої кількості зірок і комет. Керував пошуками передвіщеної Персівалем Ловеллом транснептунової планети, які в 1930 привели до відкриття Клайдом Томбо Плутона.

Член багатьох академій наук і наукових товариств.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Вшанування[ред. | ред. код]

На честь Весто Слайфера та його брата Ерла (1883—1964), теж астронома, названі кратер Слайфер на Місяці, кратер Слайфер на Марсі та астероїд 1766 Слайфер, відкритий 7 вересня 1962, за Астероїдною програмою штату Індіана.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. NNDB — 2002.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Колчинский И. Г., Корсунь А. А., Родригес М. Р. (1977). Слайфер Весто Мелвин. Астрономы. Биографический справочник (на сайте Астронет). отв. редактор Богородский А. Ф. (вид. 2-ге, 416 с.). Киев: Наукова думка.(рос.)