Герб Київського воєводства

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Київського воєводства
Деталі
Носій Київське воєводство
Ранні версії

Герб Київського воєводства (пол. Herb województwa kijowskiego) — офіційний символ Київського воєводства Великого князівства Литовського і Речі Посполитої.

Із середини XIV століття Київське князівство входить до сфери впливу Великого Князівства Литовського. Польському королю і Великому князю Литовському Казимиру IV не подобалося посилення Київського князівства[1], і в 1471 році воно було перетворено в Київське воєводство. Після створення Речі Посполитої за Люблінською унією 1569 року Київське воєводство було виключено зі складу Великого Князівства Литовського і передано під управління Корони Польської.

Опис[ред. | ред. код]

Литовський герб

До 1569 року і в подальшому в офіційних документах Великого князівства Литовського: йде ведмідь у блакитному[2] або білому[3] полі.

Польський герб

Із 1569 року герб Київського воєводства у складі Польської корони: у червоному полі біла фігура святого Михаїла Архангела, який тримає у правій руці оголений меч, опущеним долі кінцем, а в лівій — піхви, кінець яких дотикається до меча[4].

Історія[ред. | ред. код]

Три герби Великого князівства Литовського: Погоня, Колюмни і ведмідь, що йде. Із гербовника Б. Папроцького. 1584 р.

Архангел Михаїл із часів Київської Русі вважався захисником Києва і Київської землі[5].

Після приєднання Київського князівства саме він з'являється в 1529 році на друку Великого князя Литовського Сигізмунда I, поряд із гербами Смоленської і Волинської земель.

У 1507—1517 роках за зразком герба Київського воєводства створено герб Новогрудського воєводства з зображенням Архангела Михаїла. З цього часу київська хоругва змінюється, і обзаводиться гербом із зображенням чорного ведмедя. Остаточно герб із ведмедем закріпився на Віленському сеймі 1529 року. Первісний вигляд і колір герба були зафіксовані в гербовнику Stemmata Polonica.

Герб із ведмедем, що йде, зображувався на литовських печатках до поділу Речі Посполитої. Бартош Папроцький у своїй книзі «Герби польського лицарства»[pl], виданої в 1584 році, зараховував герб із ведмедем, що йде, поряд із Погонею та Колюмнею, до основних гербів Великого князівства Литовського. Після приєднання воєводства до Польської Корони в 1569 році, у польській геральдиці в основному використовується зображення архангела Михаїла з опущеним мечем і піхвами. У литовській геральдиці аж до поділу Речі Посполитої як герб воєводства використовувався чорний ведмідь, що йде, на світлому фоні.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пилипчук Я. В. Татарская политика Казимира IV, 1480—1492 // Золотоордынская. Цивилизация. — Казань, 2015. — Вып. № 8, C. 314
  2. Гербовник Stemata Polonica — Париж, 1550-е гг.
  3. Из гербовника Каспера Несецкого. Издание 1839 года
  4. Samuel Orgelbrand Encyklopedia powszechna. — 1863. — s. 640.
  5. Рево О. «Тризуб» — герб Украины // Наука и жизнь, № 5, 1994 г.