Дельфінарій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дельфінарій
Дельфінарій у Челябінську.

Дельфінарій, Океанаріум — установа, до складу якої входить комплекс інженерно-технічних споруд і систем для утримання в умовах неволі, а також видовищних виступів морських ссавців (китоподібних і ластоногих). В Українських дельфінаріях  — утримують, як правило, чорноморських афалін (Tursiops truncatus ponticus).

Відловлюють дельфінів для дельфінаріїв способом загінного полювання.

Типи споруджень дельфінарію можуть бути різними, залежно від локальних природних умов:

  • із традиційними бетонними, металевими або пластиковими басейнами;
  • пальово-сітковими;
  • природна акваторія, обгороджена сітковими стінками;
  • плавучий із сітковими або ізольованими відсіками для утримання тварин;
  • комплекс, що поєднує спорудження різних типів.

Залежно від кліматичних умов басейни і вольєри можуть бути відкритими або розміщатися розміщуватися під постійною або покрівлею, що знімається.

Водообмін і водопідготовка в місцях утримання може здійснюватися:

  • по замкненому контуру із природною або штучно приготованою морською водою;
  • прокачуванням води безпосередньо із природної акваторії за розімкнутою схемою;
  • природно — природно внаслідок течій у природній акваторії;
  • комбінованим способом.
Севастопольський дельфінарій

В Україні дельфінарії широко представлені у Криму — в Коктебелі, Севастополі, Ялті. Також відкриті дельфінарії в Одесі, Харкові, Києві та в Трускавці.

Українські дельфінарії[ред. | ред. код]

Критика дельфінаріїв[ред. | ред. код]

Дельфінарії все частіше зазнають гострої критики від захисників тварин через жорстоке поводження з дельфінами, порушення їхніх прав і численні порушення природоохоронного законодавства[1][2]. У 2010 р., за даними Державної екологічної інспекції України, у всіх 14 діючих дельфінаріях: "Суб'єкти господарювання утримують і використовують морських тварин у видовищних заходах з порушенням вимог статей 7, 8, 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Також виявлені інші порушення законів України «Про тваринний світ» та «Про Червону книгу України»[3]. Київський дельфінарій не має дозволів з боку пожежної, санітарної, екологічної та архітектурно-будівельної інспекцій, що створює загрозу життю і здоров'ю людей, що його відвідують[1] [4]. Державні контролюючі органи, а також суди за постійне порушення законів з боку дельфінаріїв неодноразово закривали дельфінарії в Києві, Одесі та інших містах України[1][2][5][4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Борейко В. Е. Уничтожение дельфинов в Украине: коммерческие дельфинарии, рыбный промысел, загрязнение воды, браконьерство, бездействие чиновников. Аналитический обзор. Архів оригіналу за 10 лютого 2015. Процитовано 3 вересня 2013.
  2. а б Борейко В. Е. Этика и практика охраны биоразнообразия. — К.: КЭКЦ, 2008. — 360 с.
  3. Столичний дельфінарій «Немо»: річниця обурюючого знущання над законом. Архів оригіналу за 10 лютого 2015. Процитовано 10 лютого 2015.
  4. а б В дельфінарії людям плавати заборонено. Архів оригіналу за 10 лютого 2015. Процитовано 10 лютого 2015.
  5. Держекоінспекція знов закрила дельфінарії в Києві і Одесі. Архів оригіналу за 10 лютого 2015. Процитовано 10 лютого 2015.