Джузеппе Дзанарделлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джузеппе Дзанарделлі
італ. Giuseppe Zanardelli
16-й Прем'єр-міністр Італії
15 лютого 1901 — 3 листопада 1903 року
Монарх: Віктор Емануїл III
Попередник: Джузеппе Саракко
Наступник: Джованні Джолітті
 
Ім'я при народженні: італ. Giuseppe Zanardelli
Народження: 26 жовтня 1826(1826-10-26)[1][2]
Брешія, Провінція Брешія, Ломбардія, Ломбардо-Венеційське королівство, Австрійська імперія
Смерть: 26 грудня 1903(1903-12-26)[2] (77 років)
Тосколано-Мадерно, Провінція Брешія, Ломбардія, Королівство Італія
Поховання: monumental cemetery of Bresciad
Країна: Королівство Італія і Сардинське королівство
Освіта: Павійський університет
Ступінь: лауреат[d][3]
Партія: Historical Leftd
Нагороди:
лицар Великого хреста Королівського Вікторіанського ордена Knight of the Order of the Most Holy Annunciation Knight Grand Cross of the Order of Saints Maurice and Lazarus Knight grand cross of the order of the crown of Italy

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Джузеппе Дзанарделлі (італ. Giuseppe Zanardelli; 26 жовтня 1826 — 26 грудня 1903) — італійський журналіст, історик, державний і політичний діяч, очолював італійський уряд від лютого 1901 до листопада 1903 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Добровольцем брав участь у війні проти австрійців, але 1849 року, після битви при Новарі, що призвела до важкої поразки й відступу сардинської армії з П'ємонту, повернувся до рідної Брешії, де зайнявся викладацькою діяльністю. Після поразки Наполеона Брешія відійшла до Австрії, й Дзузеппе зазнав утисків з боку нової влади. Дзанарделлі категорично відкинув пропозицію стати інформатором австрійської поліції, через що втратив викладацьку практику.

Після цього Джузеппе Дзанарделлі пішов у політику. 1876 року, в першому кабінеті Агостіно Депретіса він був міністром громадських робіт, а 1878, в уряді Бенедетто Кайролі, отримав портфель міністра внутрішніх справ. У той період Дзанарделлі активно займався реформою виборчого права країни.

15 лютого 1901 року сформував власний кабінет[4]. За часів свого врядування активно лобіював закон про розлучення, втім слабке здоров'я не дозволило йому завершити почате. В листопаді 1903 року вийшов у відставку, а вже у грудні того ж року помер.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]