Кобилочка плямиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кобилочка плямиста

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Кобилочкові (Locustellidae)
Рід: Кобилочка (Locustella)
Вид: Кобилочка плямиста
Locustella lanceolata
(Temminck, 1840)
Ареал виду     Гніздування     Зимування
Ареал виду     Гніздування     Зимування
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Locustella lanceolata
Віківиди: Locustella lanceolata
ITIS: 179851
МСОП: 22714654
NCBI: 260104

Коби́лочка плямиста[2] (Locustella lanceolata) — вид горобцеподібних птахів родини кобилочкових (Locustellidae). Мешкає в Євразії.

Опис[ред. | ред. код]

Плямиста кобилочка
яйце Locustella lanceolata - Тулузький музей

Довжина птаха становить 11,5-12,5 см, вага 13-15 г. Верхня частина тіла коричнева з сіруватим відтінком, нижня частина тіла білувато-сіра. Тіло поцятковане темними плямками, хвіст знизу смугастий. Виду не притаманний статевий диморфізм. У молодих птахів нижня частина тіла темніша, плямки на ній менш помітні. Загалом, плямиста кобилочка є схожою на кобилочку-цвіркуна, однак має менші розміри і коротший хвіст. Спів плямистої кобилочки відрізняються від співу кобилочки-цвіркуна більш високим тоном, швидшим темпом і коротшими фразами, які зазвичай тривають менше однієї хвилини.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Плямисті кобилочки гніздяться в Фінляндії, Росії, Монголії і Китаї. Взимку вони мігрують на південь, досягаючи Південно-Східної Азії (від Бангладеш до західної Яви, північного Калімантану та північних Філіппін). Бродячі птахи спостерігалися в Західній Європі та США. Вони живуть у вологих долинах річок, на берегах струмків, озер і боліт, на відкритих луках, місцями порослих чагарниками, на вологих лісових галявинах та в чагарниках заростях на узліссях. Живляться комахами, зокрема жуками і мурахами, їх личинками, а також павуками і насінням, яких шукають серед густої трави і листя. Гніздування починається в сердні червня. Гніздо чашоподідне, товстостінне, робиться з сухої трави, листя і моху, встелюється м'якою травою, розміщується серед трави. В кладці від 3 до 5 яєць.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція плямистих кобилочок становить від 600 до 1200 тисяч птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Locustella lanceolata: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 11 липня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Grassbirds, Donacobius, tetrakas, cisticolas, allies. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 11 липня 2022.