Контросвітлення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Принцип роботи контросвітлення у кльмара-світлячка (Watasenia scintillans)

Контросвітлення — активний метод камуфляжу, при якому тварина (або військова техніка) випромінює світло для того, щоб відповідати рівню освітленості фону, наприклад, поверхні океану або небу. Це відрізняється від пасивного методу контрзатінення, при якому для усунення природного ефекту затінення використовується лише пігментне забарвлення, нанесення фарби на техніку або наявність меланіну в шкірі тварин. Додаючи необхідну кількість світла, завдяки здатності до біолюмінесценції або за допомогою електричних ламп, контросвітлення може дозволити створити відповідну яскравість, що збігається з освітленням фону, що є більш ефективним. Так як контрілюмінація дозволяє змінювати інтенсивність генерованого світла, камуфляж можливо активно підлаштуватися до умов освітленості.

Контросвітлення є одним із основних методів камуфляжу морських організмів, що поєднується з прозорістю і срібленням. Всі ці методи роблять тварин у відкритій воді подібними до середовища.

Військове застосування[ред. | ред. код]

Підсвітка «Yehudi Lights» на літаку Grumman TBF Avenger дозволяло збільшити загальну яскравість літака, щоб зробити його більш подібним до фону неба.

Контрілюмінація рідко використовувалася для військових цілей. «Камуфліж з розсіяним світлом», в якому світло проєктувалося на фюзеляж судів, для того щоб відповідати слабкій освітленності нічного нема, проводилися під час Другої світової війни Національною дослідницькою радою Канади. Канадська концепція була випробувана на американських літаках, таких як B-24 Liberators і Grumman TBF Avenger у рамках проєкту «Yehudi lights», в якому використовувалися лампи, направлені вперед, що автоматично налаштовувалися до рівня освітленості неба[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Diffused Lighting and its use in the Chaleur Bay. Naval Museum of Quebec. Royal Canadian Navy. Архів оригіналу за 22 May 2013. Процитовано 3 February 2013.