Multiumfeld-Tarnmuster 16 (камуфляж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Multiumfeld-Tarnmuster 16
Шаблон візерунку камуфляжа Multiumfeldtarnmuster-16
Шаблон візерунку камуфляжа Multiumfeldtarnmuster-16
Тип Військовий камуфляж
Походження Швейцарія Швейцарія
Історія використання
На озброєнні 2022—дотепер
Оператори Див. Користувачі
Історія виробництва
Виготовлення 2022—дотепер
Характеристики

Multiumfeldtarnmuster-16 (від нім. Multiumfeld-Tarnmuster 16, дослівно — мультиландшафтний камуфляжний візерунок, модель 2016 року) — деформаційний військовий камуфляж, що з 2022 року використовується для стандартної польової та парадної форми збройними силами Швейцарії[1][2].

Історія[ред. | ред. код]

На початку 2018 року Збройними силами Швейцарії була представлена нова «Модульна система одягу та спорядження» (нім. Modulares Bekleidungs- und Ausrüstungssystem або MBAS), що мала з 2022 року замінити попередній «Бойовий одяг 90/06» (нім. Kampfbekleidung 90/06)[2].

Разом з дизайном одностроїв було змінено шаблон камуфляжного візерунку. Новий малюнок камуфляжу став блідішим і з нього було прибрано чорний колір. У 2018 році новий шаблон камуфляжа вже використовувався в Armee-Aufklärungsdetachement 10 (Армійський розвідувальний загін 10), а нову модульну систему одягу та спорядження (Modulares Bekleidungs- und Ausrüstungssystem або MBAS) планується повністю впровадити в усіх Збройних силах Швейцарії до 2022 року[1][3].

Опис[ред. | ред. код]

Загальний візерунок нового швейцарського камуфляжу принципово не змінився порівняно з попередньою моделлю і залишився впізнаваємим, але змінилась його кольорова гама[3].

Шаблон нового камуфляжного візерунку складається з нерегулярних плям темно-коричневого, світло-коричневого та зеленого кольору на бежевому тпі. Плями червоного кольору, характерні для камуфляжа Збройних сил Швейцарії 50-80-х років минулого століття (TAZ 83) зникли ще в шаблоні камуфляжа TAZ 90. В новому Multiumfeld-Tarnmuster 16 тепер також відсутній і чорний колір, який замінено на світло-коричневий. Загалом в новому камуфляжі домінують коричневі та темно-бежеві тони. Таке рішення було прийняте через те, що старі кольорові гами камуфляжів створювались для ефективного маскування військових у швейцарському змішаному лісі. Але оперативні пріорітети та зони дії армії змінилися і тепер домінуючі кольори камуфляжа призначені для забезпечення оптимального маскування в будь-якому середовищі, зокрема в урбаністичних та міських районах, де місцевість не є переважно зеленою[2].

Захист авторських прав[ред. | ред. код]

Швейцарська армія хоче обмежити комерційне поширення свого камуфляжу. Запис про захист торгової марки забороняє комерційним постачальникам пропонувати одяг зі швейцарським камуфляжем. За словами речника Armasuisse Кай-Гуннара Сіверта, в першу чергу захищаються контури і форми плям, а також поєднання кольорів: «Захист спрямований на те, щоб жодні копії одностроїв з новим швейцарським камуфляжем не поширювалися». Щоб підкреслити походження, в малюнок камуфляжу вбудовано мікроскопічні написи на кшталт «Swiss Army», «Armee Suisse» або «Escerito Svizzero», які важко побачити неозброєним оком[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Switzerland - Camopedia. www.camopedia.org. Процитовано 19 серпня 2023.
  2. а б в г Altermatt, Sven (30 червня 2018). Militär - Kopieren streng verboten: Warum das neue Armee-Tarnmuster markenrechtlich geschützt wird. Aargauer Zeitung (нім.). Процитовано 19 серпня 2023.
  3. а б Weniger Grün für die Schweizer Armee. Freiburger Nachrichten (de-CH) . 11 серпня 2022. Процитовано 29 вересня 2023.