MARPAT (камуфляж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камуфляж MARPAT
(Marine pattern)
"Лісова" версія камуфляжа MARPAT
"Лісова" версія камуфляжа MARPAT
Тип Військовий камуфляж
Походження США США
Історія використання
На озброєнні 2002–дотепер
Оператори
Війни

ЗС США:
Війна в Афганістані (2001—2021)
Війна в Іраку (2003—2011)

Не американськими військовими:
Російсько-грузинська війна (2008)
Громадянська війна в Сирії
Громадянська війна в Ємені (з 2015)
Громадянська війна в М'янмі)
Іран під час російсько-української війни
Історія виробництва
Розробник Timothy O'Neill, Anabela Dugas, Kenneth G. Henley, John Joseph Heisterman, Jr., Luisa DeMorais Santos, Gabriel R. Patricio, Deirdre E. Townes
Розроблено 2000—2001
Виготовлення 2001–дотепер
Варіанти
  • Пустельний MARPAT
  • Лісовий MARPAT
  • Зимовий MARPAT (використовується лише на окремому верхньому одязі для холодної погоди; Хоча шаблон також є «піксельним», він помітно відрізняється від інших варіантів MARPAT)[2]
  • Урбаністичний MARPAT (тільки прототип, не використовувався на практиці)
  • Див. #Версії та кольорові гами для уточнення
Характеристики

MARPAT (камуфляж) у Вікісховищі

Камуфляж MARPAT (англ. Marine pattern, скорочено MARPAT — дослівно: камуфляж морської піхоти)[3] — піксельний деформаційний військовий камуфляж, який використовується Корпусом морської піхоти США, розроблений у 2001 році. Нові однострої MCCUU з камуфляжем MARPAT почали надходити морським піхотинцям США з кінця 2002 року і до початку 2005 року вони повністю замінили старі однострої BDU з камуфляжем Woodland.

Дизайн і концепція камуфляжа MARPAT засновані на канадському камуфляжномі шаблоні 1997 року CADPAT. Візерунок складається з дрібних прямокутних кольорових пікселів. Теоретично, це набагато ефективніший камуфляж, ніж стандартні нецифрові шаблони, оскільки дозволяє розробити візерунок, що деформує контури об'єкта на різних відстанях. Він також відомий як «цифровий камуфляж» або «digi-cammies» через використання камуфляжем піксельного мікрошаблону, на відміну від традиційних макрошаблонів з великих плям.

Уряд США запатентував шаблон камуфляжу MARPAT, включаючи особливості його виробництва[4]. Відповідно до нормативних актів, візерунок камуфляжа та одяг і спорядження з ним, як-от рюкзаки MCCUU та ILBE, можуть постачатися армії лише авторизованими виробниками та не призначені для загального комерційного продажу, хоча на ринку доступні імітації, наприклад «Digital Woodland Camo» або «Digital Desert Camo».

Історія[ред. | ред. код]

Малюнок 2003 року, що демонструє бойові однострої Корпусу морської піхоти у варіантах камуфляжу для пустелі та лісу

Концепція використання мініатюрних кольорових точок замість великих плям не нова. Під час Другої світової війни німецькі війська використовували різні візерунки, схожі на сучасний німецький камуфляж Flecktarn, які складались з невеликих різнокольорових плям.

Шаблон камуфляжа CADPAT Збройних сил Канади, на якому базувався дизайн американського камуфляжа MARPAT був розроблений ше в 1990-х роках[5].

Команда дизайнерів Корпусу морської піхоти США на чолі з Тімоті О'Нілом[6], яка відповідала за процес розробки нового камуфляжа, спочатку за сприяння Кеннета Генлі, а потім Джона Гейстермана-молодшого (обидва були діючими снайперами морської піхоти США), розглянула понад 150 різних камуфляжних візерунків, перш ніж вибрати три кращі зразки[7]. Це були дві версії південнов'єтнамського камуфляжа Tigerstripe та дизайн африканського камуфляжа Rhodesian Brushstroke, обидва з яких були розроблені ще в 1960-х роках. Вплив камуфляжа Tigerstripe все ще можна побачити в остаточній версії MARPAT. Потім ці три зразки були реконструйовані з використанням нових піксельних форм і унікальних кольорових комбінацій, які дозволили отримати більш ефективний камуфляж, який би працював в різноманітних середовищах, що отримав назву MARPAT.

Нові зразки були випробувані в різних середовищах, вдень і вночі, з нічним баченням і різною оптикою. MARPAT надзвичайно добре пройшов тест для вологої уніформи за умов нічного бачення під час освітлення інфрачервоним випромінюванням, де звичайні камуфляжі виглядають суцільним контуром. У патенті MARPAT перераховані дослідження армії США щодо камуфляжу з фрактальним малюнком як основа для цього камуфляжа.

Морський піхотинець США демонструє однострій MCCUU з лісовою версією MARPAT (2001)

Зразок MARPAT був остаточно обраний у другому турі при порівнянні з сімома іншими зразками у Школі інструкторів скаутів-снайперів USMC[8].

Попередня розробка MARPAT почалася в квітні 2000 року[9], а його польові випробування разом із новою моделлю одностроїв MCCUU розпочались в 2001 році. Заявку на патент на зразок камуфляжа MARPAT було подано 19 червня 2001 року[7], а на однострій MCCUU 7 листопада 2001 року[10]. Ранні прототипи пустельного візерунка MARPAT 2001 року містили сірий колір, тоді як остаточна версія — ні.

17 січня 2002 року новий камуфляж MARPAT був офіційно представлений в Кемп-Лежен, Північна Кароліна[11]. Однострої з камуфляжем MARPAT стали стандартною формою для кандидатів в офіцери OCC-181 в MCB Quantico та новобранців 3-ї роти BN Mike в MCRD Сан-Дієго наприкінці 2002 року[12]. У лютому 2003 року почали випускати нашоломники з камуфляжем MARPAT[13].

Заміна одностроїв з камуфляжами Woodland та 3-CDP на однострої з камуфляжем MARPAT була завершена 1 жовтня 2004 року, на рік раніше початково визначеної дати, встановленої у 2001 році — 1 жовтня 2005 року[14][15][16][17]. На сьогоднішній день це стандартний камуфляж Корпуса морської піхоти Сполучених Штатів.

Загалом процес розробки MARPAT від концепції до завершення зайняв 18 місяців, що є найшвидшим часом для розробки камуфляжа американськими військовими[18].

Для морських піхотинців було важливо мати власний, окремий від загальновійськового камуфляжа Збройних сил США, який би чітко ідентифікував своїх носіїв саме як морських піхотинців. Це було підкреслено речником морської піхоти під час презентації MARPAT, який зазначив: «Ми хочемо, щоб нас негайно впізнавали як силу, з якою потрібно рахуватися. Ми хочемо, щоб вони впізнавали нас за милю в наших нових уніформах»[19]. Через це Корпус морської піхоти США обмежує використання камуфляжу, запобігаючи його використанню в більшості інших підрозділів збройних сил Сполучених Штатів, за винятком деяких підрозділів ВМС США, пов'язаних з морськими піхотинцями.

Версії та кольорові гами[ред. | ред. код]

«Зимова», «Пустельна» та «Лісова» версії камуфляжа MARPAT

Різні співвідношення та варіації кольорів були протестовані перед тим, як остаточні візерунки-кандидати були надруковані на тканині для польових випробувань. Модифікована версія камуфляж Tigerstripe часів В'єтнамської війни також потрапила на останні випробування, але була виключена через те, що MARPAT був кращим у всіх середовищах. Мета оцифрованого шаблону — створити візуальний «шум» і запобігти ідентифікації оком будь-яких візуальних шаблонів. Таким чином, візерунок призначений для того, щоб не створювати будь-які контури, які можна розрізнити[20].

Було розроблено і протестовано три версії камуфляжа MARPAT: «Лісова» (Woodland), «Пустельна» (Desert) та «Урбаністична» (Urban). Зберігши за собою права на урбаністичну версію, Корпус морської піхоти затвердив для загального випуску лише лісову та пустельну версію, замінивши ними лісовий камуфляж Woodland та пустельний 3-колірний DCU. Також було затверджено піксельний сніговий камуфляж для використання взимку на верхніх шарах одягу, але для нього використовується інший шаблон — від канадської компанії Hyperstealth.

Знаки розрізнення, які носяться на одностроях з лісовою та пустельною версіями камуфляжа MARPAT однакові і виготовляються в коричневому кольорі Coyote Brown, середньому кольорі, який є спільним для обох версій.

Автентичний матеріал MARPAT вирізняється мініатюрною емблемою «Орел, глобус і якір», включеною у візерунок над літерами «USMC», як у лісовому, так і в пустельному візерунках[21].

Подібні камуфляжі[ред. | ред. код]

Канадський льотчик у CADPAT (ліворуч); морський піхотинець США, одягнений у MARPAT

MARPAT візуально схожий на камуфляж CADPAT збройних сил Канади, який був розроблений ще у 1990-х роках[22].

Армія Сполучених Штатів використовувала шаблони камуфляжів CADPAT та MARPAT при розробці в 2004 році свого універсального камуфляжа UCP для одностроїв ACU, який використовував набагато блідішу триколірну схему шавлієво-зеленого, сірого та пісочного кольорів. Після того, як під час війни в Афганістані виникли серйозні питання щодо ефективності цього камуфляжа, у 2015 році армія взяла на озброєння варіацію звичайного (непіксельного) шаблона комерційного камуфляжа MultiCam американської компанії Cry Precision, який під назвою камуфляж OCP повністю замінив цифровий камуфляж UCP у 2019 році.

Військово-повітряні сили Сполучених Штатів розробили власну бойову форму льотчика (ABU) для якої використовували напівпіксельний варіант камуфляжу Tigerstripe з незначною варіацією кольорової гами UCP. До 2021 року його також було замінено на однострої з камуфляжем OCP.

Американський морський піхотинець у формі Desert MARPAT (зліва) та іракський поліцейський у робочій уніформі ВМС типу I (праворуч)

Наприкінці 2008 року Військово-морські сили Сполучених Штатів оголосили про схвалення цифрового камуфляжа на одностроях у стилі BDU. Робоча уніформа ВМС (NWU) була обрана опитуваними моряками для стабільності та довшого терміну служби, тоді як синьо-сіро-чорна форма типу I була розроблена з естетичних цілей, а не для маскування в морі. У січні 2010 року військово-морський флот почав розглядати нові зразки робочої форми військово-морського флоту, модифіковані з MARPAT, із малюнком пустелі типу II та зразком лісу типу III[23]. Ці візерунки загалом темніші, ніж їхні відповідні еквіваленти MARPAT, модифіковані різними відтінками кольорів[24]. Їх було введено, тому що синьо-сірий зразок типу I не був призначений для тактичного середовища (бойова форма у лісовій місцевості M81 і камуфляж у пустелі все ще використовувалися для цієї мети, доки не було введено зразки типу II та III)[25]. Негативна реакція морської піхоти, включаючи заперечення колишнього коменданта Конвея, призвела до обмежень, коли було випущено NAVADMIN 374/09[26]: Модель типу II призначена лише для військово-морського військового персоналу під час розгортання, тоді як NWU Type III є стандартною уніформою для берегових робіт для всього військово-морського персоналу з 1 жовтня 2019 року. Синьо-сіра уніформа типу I була припинена[27].

Камуфляж ARMPAT, вірменська версія моделі MARPAT використовується Збройними силами Вірменії та Армією оборони Арцаху. Цей камуфляж має той самий дизайн, що й MARPAT, але з іншою кольоровою гамою.

Користувачі[ред. | ред. код]

  • Аргентина Аргентина: лісова та пустельна версії камуфляжа використовувались морською піхотою Аргентини і деякими спецпризначенцями, зокрема SOFG та Amphibious Commandos Group[28].
  •  Багамські Острови Багамські острови: використовувався бійцями RBDF[29].
  •  Болівія Болівія: лісова та пустельна версії камуфляжа використовувались окремими підрозділами армії та поліції Болівії з 2013 року[28].
  •  Боснія і Герцеговина Боснія і Герцеговина[30]
  •  Бразилія Бразилія: використовувався BOPE in woodland operations.[31]
  •  Еквадор Еквадор: У 2007 році Еквадор прийняв візерунок із фігурами чорного, зеленого та кольору хакі на коричневому тлі[32].
  •  Грузія Грузія: лісова та пустельні версії були стандартним камуфляжем грузинських військових в 2007—2014 роках[29]. used on US-made uniforms, when it was replaced by MultiCam. Станом на 2017 рік все ще в обмежених кількостях використовувалась грузинською поліцією та парамілітарними підрозділами[29].
  •  Гаїті Гаїті: використовується Збройними силами Гаїті[33].
  •  Індія Індія: використовувався спецпідрозділами Garud Commando Force та Para SF для операцій в джунглях[34].
  •  Іран Іран: лісова версія камуфляжа MARPAT використовувались спецпризначенцями IRGC Sepah forces[29].
  •  Кіпр Кіпр: лісова версія камуфляжа MARPAT використовувались спецпризначенцями Кіпру[29].
  •  Ліван Ліван: лісова версія камуфляжа MARPAT використовувались спецпризначенцями, тоді як пустельна версія MARPAT використовувалась повітряно-десантими підрозділами. 
  •  Монголія Монголія: клон камуфляжа MARPAT використовувався 084-м батальйоном сил спеціального призначення[28].
  •  М'янма М'янма: в 2022 році використовувались підрозділами Силами народної оборони М'янми. 
  •  Північна Македонія Північна Македонія: використовувався спецпідрозділами «Tiger»[35] та офіцерами Special Support Unit[28].
  •  Сент-Люсія Сент-Люсія: клони MARPAT використовувались поліцією Санта-Люсії[29].
  •  Саудівська Аравія Саудівська Аравія: Клони пустельної версії MARPAT були помічені на саудівських військових[28]. Використовувався підрозділами Al-Afwaj Regiment МВС СА[36].
  •  Чад Чад: клони лісової версії MARPAT використовувались армією Чада[29].
  •  Чилі Чилі: клони MARPAT обмежено використовувались Збройними силами Чилі[37]. В 2021 році були замінені на камуфляж MultiCam[38].

Недержавні актори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 21 травня 2018. Процитовано 13 липня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Snow Camouflage Uniform data sheet [Архівовано 4 березня 2009 у Wayback Machine.]
  3. Marine Pattern Uniform (MARPAT). olive-drab.com. Архів оригіналу за 18 червня 2022. Процитовано 13 липня 2023.
  4. Camouflage U.S. Marine corps utility uniform: pattern, fabric, and design. Архів оригіналу за 29 January 2014.
  5. King, A. (2014). The Digital Revolution: Camouflage Uniforms in the Twenty-First Century. University of Exeter. Процитовано 29 березня 2016.
  6. Fusco, Sgt. Vincent (3 червня 2010). West Point explores science of camouflage. United States Army. Архів оригіналу за 13 April 2016. Процитовано 29 березня 2016. He designed the Marine Corps' MARine PATtern, or MARPAT camouflage and worked with the Marines, Army, Office of Naval Research and Program Executive Office Soldier on various studies and adaptations of texture match.
  7. а б Camouflage pattern for sheet material and uniforms US D491372 S. Архів оригіналу за 20 October 2016. Процитовано 24 лютого 2018.
  8. Combat Utility Uniform Camouflage Considerations. www.tecom.usmc.mil. Архів оригіналу за 20 вересня 2001.
  9. United States Government Accountability Office (September 2012). Warfighter Support: DOD Should Improve Development of Camouflage Uniforms and Enhance Collaboration Among the Services (PDF). Report to Congressional Requesters. United States Government Accountability Office. Архів (PDF) оригіналу за 15 June 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  10. Camouflage U.S. Marine corps utility uniform: pattern, fabric, and design US 6805957 B1. Архів оригіналу за 29 January 2014. Процитовано 24 вересня 2013.
  11. New uniform debuts today. Around the Fleet. Marine Corps Base Quantico, Virginia. 17 січня 2002. Архів оригіналу за 19 September 2013. Процитовано 19 вересня 2013.
  12. Alvarez, Eugene; Daugherty, Leo (21 травня 2016). Parris Island: "The Cradle of the Corps": A History of the United States Marine Corps Recruit Depot, Parris Island, South Carolina, 1962-2015. Xlibris Corporation. с. 1,996. ISBN 9781514455333.
  13. ASSIST-QuickSearch Document Details. Quicksearch.dla.mil. Процитовано 28 серпня 2022.
  14. Jontz, Sandra (24 лютого 2001). Marines' followed Canadians' example in use of digitally-designed 'cammies'. Stars and Stripes. Архів оригіналу за 6 June 2002. Процитовано 6 червня 2002.
  15. Pike, John. Marine Corps Combat Utility Uniform. www.globalsecurity.org. Архів оригіналу за 13 April 2010.
  16. Commandant of the United States Marine Corps (22 вересня 2004). Maradmin 412/04: Mandatory Possession Dates for the Marine Corps Combat Utility Uniforms (Mccuu) And Marine Corps Combat Boots (Mccb). United States Marine Corps. Архів оригіналу за 29 September 2004. Процитовано 29 вересня 2004.
  17. Oliva, Mark (3 липня 2001). Officials went to the source to ensure new Marine uniform pleased troops. Stars and Stripes. Архів оригіналу за 25 July 2001. Процитовано 7 січня 2013.
  18. Camouflage. The History Channel. {{cite episode}}: |archive-date= вимагає |archive-url= (довідка); Вказано більш, ніж один |archivedate= та |archive-date= (довідка); Пропущений або порожній |title= (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  19. Blechman, Hardy; Newman, Alex (2004). DPM: Disruptive Pattern Material. Department of Publications, Maharishi. ISBN 0-9543404-0-X.
  20. Kenneth G. Henley, «MARPAT — A Personal Tale — From one of the designers of the Marine Pattern camouflage», MilitaryMorons, Sept 2003
  21. Eagle, Globe and Anchor example, Magna Fabrics.
  22. Jontz, Sandra (24 лютого 2001). Marines' followed Canadians' example in use of digitally-designed 'cammies'. Stars and Stripes. Архів оригіналу за 27 December 2007. Процитовано 14 січня 2010.
  23. Two New Navy Working Uniforms Announced. United States Navy. 8 січня 2010. Архів оригіналу за 23 June 2010. Процитовано 6 травня 2010.
  24. McCullough, Amy (20 січня 2010). Your thoughts: Navy may try Corps-like camo. Marine Corps Times. Архів оригіналу за 12 June 2010. Процитовано 6 травня 2010.
  25. Navy Working Uniform (NWU) Concepts Frequently Asked Questions. Task Force Uniform Public Affairs. United States Navy. 13 січня 2005. Архів оригіналу за 29 June 2011. Процитовано 6 травня 2010.
  26. NAVADMIN 374/09: Navy Working Uniform Type II and III. Chief of Naval Operations. CDR Salamander. 4 січня 2010. Архів оригіналу за 24 July 2011. Процитовано 6 травня 2010.
  27. Navy Times staff (22 лютого 2010). Sailor Outcry over Desert Camo Denial. Navy Times. Marine Corps Times.
  28. а б в г д Larson, (2021).
  29. а б в г д е ж Larsen, (2021).
  30. Kamouflage.net — Woodland MARPAT. www.kamouflage.net. Архів оригіналу за 19 March 2014. Процитовано 12 січня 2022.
  31. Janeiro, Raphael Gomide, iG Rio de (13 січня 2012). Bope troca a mística farda preta por camuflada em operações diurnas - Rio de Janeiro - iG. ig.com.br. Архів оригіналу за 27 September 2017. Процитовано 24 квітня 2018.
  32. Ecuador - Camopedia. www.camopedia.org. Процитовано 13 травня 2023.
  33. Haiti - Camopedia. www.camopedia.org. Процитовано 13 травня 2023.
  34. What are the Camouflage Uniforms of Para SF, MARCOS, and Garud Commandos?. Архів оригіналу за 6 October 2019. Процитовано 6 жовтня 2019.
  35. Specijalne-jedinice.com | Special Task Unit «Tiger» of the Republic Macedonia. specijalne-jedinice.com. Архів оригіналу за 16 вересня 2016.
  36. | وكالة الافواج الأمنية | (@wikalat_alafwaj) | Instagram Influencer Profile - photos, videos, highlights and stories analysis. Архів оригіналу за 3 February 2018. Процитовано 2 лютого 2018.
  37. https://ejercito.cl/prensa/visor/sargento-mayor-en-retiro-del-ejercito-de-los-estados-unidos-se-reune-con-soldados-conscriptos-de-3ra-brigada-acorazada-la-concepcion
  38. https://ejercito.cl/prensa/visor/gran-parada-militar-2022?newLang=en
  39. Kalashnikov Stitched Up: Wrapping the AK Platform in Rojava. Silah Report. 30 грудня 2019. Архів оригіналу за 21 квітня 2021. Процитовано 21 квітня 2021.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Larson, Eric H. (2021). Camouflage: International Ground Force Patterns, 1946–2017. Barnsley: Pen & Sword. ISBN 9781526739537.

Подальше читання[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]