Pantera (камуфляж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камуфляж wz. 93 Pantera
(Wzior 93 Pantera)
Камуфляж Pantera — лісова версія
Камуфляж Pantera — лісова версія
Тип Військовий камуфляж
Походження Польща Польща
Історія використання
На озброєнні 1993 — дотепер
Оператори Див. Користувачі
Війни
Історія виробництва
Розроблено 1993
Виготовлення 1993 — дотепер
Варіанти Лісова та пустельні версії
Характеристики

Pantera (камуфляж) у Вікісховищі

Wz. 93 Pantera (пол. wz. 93 Pantera, від пол. wzior 93 Pantera — дослівно візерунок-93 «Пантера») — деформаційний військовий камуфляж Збройних сил Польщі, прийнятий на озброєння в 1993 році на заміну камуфляжа wz. 89 Puma. Крім зміни візерунка, він відрізняється від камуфляжа Puma значно більшою контрастністю між кольорами, що забезпечує кращий деформаційний ефект.

Історія[ред. | ред. код]

Камуфляж wz. 93 Pantera було розроблено в 1993 році для польських сил спецпризначення JW GROM. Після того, в цьому ж році президент Лех Валенса з'явився на військових навчаннях у камуфляжі GROM, його було запроваджено для всіх видів Збройних сил Польщі[1].

Перше використання камуфляжа в бойових умовах відбулось під час участі польських військових в складі Охоронних сил ООН (UNPROFOR) протягом Югославських війн.

На початку XXI століття, у зв'язку з залученням польських збройних сил до міжнародних операцій в посушливих регіонах (Ірак та Афганістан), було вирішено розробити пустельну версію камуфляжа wz. 93 Pantera. Ця версія зберігає той самий базовий візерунок, але використовує іншу кольорову гаму[2].

Крім одностроїв, камуфляж wz. 93 Pantera використовується для особистого спорядження, зокрема для бронежилетів, рюкзаків або чохлів на каски.

Візерунок[ред. | ред. код]

Камуфляж wz. 93 Pantera складається з 4-х кольорів, які є досить вдалим аналогом кольорів лісистих місцевостей Східної Європи. Оливковий фон візерунку є найсвітлішим кольром камуфляжа і він займає його найбільшу площу. Цей колір є імітацією трави та свіжої молодої рослинності. На оливковому фоні розміщені нерегулярні «амебоподібні» плями трьох кольорів. Темно-зелені плями нагадують темне листя дерев і кущів. Коричневі плями імітують старе листя, кору дерев, лісову підстилку або землю. Чорні плями, найбільш контрастні, імітують тіні і темні елементи лісового середовища. Геометрія форм плям дуже схожа, м'яка і не створює чіткого вертикального або горизонтального напрямку[3].

Версії[ред. | ред. код]

Пустельна версія камуфляжа Pantera

Пустельна версія wz. 93 Pantera використовуваний в гірських районах Афганістану або Іраку, — вона складається з того ж візерунку але в іншій кольоровій гамі, адаптованій до навколишнього середовища з невеликою кількістю рослинності[3]. В пустельній версії камуфляжа переважають світлі кольори, що нагадують головний компонент навколишнього посушливого середовища — пісок. Це також важливо при відбитті сонячних промінів, тому що в спекотних регіонах світлі кольори тканин нагріваються набагато менше темної лісової версії камуфляжа wz. 93 Pantera[3].

Користувачі[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hubert Królikowski (2001). Barwa. Specjalna Formacja Wojskowa GROM im. Ciechociemnych Spadochroniarzy Armii Krajowej (пол.). с. 133. ISBN 83-915131-0-6.
  2. Poland — Camopedia
  3. а б в Dojlitko, Maciej. Teoria dekonstrukcji komunikatu wizualnego- narzędzia projektowania kamuflażu militarnego (PDF).
  4. null. infosecurity24.pl (пол.). Процитовано 5 січня 2023.
  5. Hełm z PSO Maskpol - „cichy” bohater wojny w Ukrainie. MILMAG (pl-PL) . 5 січня 2023. Архів оригіналу за 5 січня 2023. Процитовано 5 січня 2023.