DNC (камуфляж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камуфляж DNC
(Desert Night Camouflage)
Зразок камуфляжа DNC
Зразок камуфляжа DNC
Тип Військовий камуфляж
Походження США США
Історія використання
Оператори Див Користувачі
Війни
Характеристики

DNC (камуфляж) у Вікісховищі

DNC (англ. DNC/Desert Night Camouflage, дослівно — «пустельний нічний камуфляж») — 2-колірний сітчастий військовий камуфляж, який використовувався армією Сполучених Штатів під час війни в Перській затоці. Він створювався з метою приховування солдат від виявлення за допомогою радянських приладів нічного бачення (ПНБ), що використовувались армією Ірака[1]. Станом на 20-ті роки XXI століття шаблон камуфляжа вважається застарілим через збільшення можливостей нових приладів нічного бачення[2].

Незважаючи на те, що візерунок застарів, він викликав значний інтерес завдяки своєму незвичайному вигляду[2].

Історія[ред. | ред. код]

Морські піхотинці США в камуфляжі DNC тренуються з ПЗРК Stinger під час операції «Буря в пустелі»

Під час Війни в Перській затоці солдатам США видавали комплекти одягу за цим зразком, призначені для носіння поверх стандартних одностроїв DBDU з 6-колірним пустельним камуфляжем під час нічних операцій[3].

Не було створено спеціальної нічної моделі, яка б замінила це спорядження для використання вночі в пустелі, оскільки прогрес у технології відбивання інфрачервоного випромінювання спочатку в камуфляжних одностроях DCU, а нарешті в бойовій формі морської піхоти та одностроях ACU усунув потребу в окремому нічному верхньому одязі.

Дизайн[ред. | ред. код]

Морський піхотинець США в камуфляжі DNC (другий праворуч) на ілюстрації польових костюмів морської піхоти під час війни в Перській затоці .

Дизайн камуфляжа DNC був зроблений із перехресних штрихів і плям, які мали розбити образ користувача, коли дивитися на нього через різні прилади нічного бачення[4][5]. Кольорова гама складалась з двох кольорів — «аксолотль» та «лаврово-зелений»[6]. Внутрішня частина одягу виконана з сіро-оливкового кольору[7].

Комплект нічного одягу з камуфляжем DNC складався з парки, штанів і капелюха[4].

Критика[ред. | ред. код]

Під час війни в Перській затоці один розвідувально-снайперський підрозділ батальйону морської піхоти провів нічний тест, порівнюючи видимість нічного камуфляжного одягу DNC з 6-колірною пустельною уніформою та білим зимовим одягом. Нічний камуфляжний одяг виявився більш помітним, ніж денна уніформа в пустелі та зимовий білий одяг, якщо дивитися через прилад нічного бачення AN/PVS-5[8].

Шаблон вважався ефективним для ПНБ, виготовлених у 1970-х роках[5].

Користувачі[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Who Made That Strange Pixelated Camo?. 22 березня 2019.
  2. а б Gulf War Desert Night Camouflage. 21 березня 2016.
  3. The Complex Guide to Camo. Complex Networks.
  4. а б Archived copy. www.battlefront.com. Архів оригіналу за 24 May 2007. Процитовано 15 січня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. а б в Dougherty, 2017, с. 82.
  6. https://www.schemecolor.com/desert-night-camouflage.php
  7. Smock (Desert night camouflage): US Army.
  8. Night camo clothing (Ed Rudnicki). yarchive.net.

Література[ред. | ред. код]

  • Dougherty, Martin (2017). Camouflage at War: An Illustrated Guide from 1914 to the Present Day. London, UK: Amber Books. ISBN 978-1782744986.