Sumpftarn (камуфляж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камуфляж Sumpftarn
Шаблон камуфляжу Sumpftarn-43
Шаблон камуфляжу Sumpftarn-43
Тип Військовий камуфляж
Походження Третій Рейх
Історія використання
На озброєнні 1945
Оператори Вермахт та Ваффен-СС
Війни Друга світова війна (1939—1945)
Історія виробництва
Розроблено 1943
Характеристики

Sumpftarn (камуфляж) у Вікісховищі

Зумфтарн (нім. Sumpftarn, також Sumpfmuster або Sumpftarnmuster, дослівно: «болотний камуфляж») — німецький деформаційний військовий камуфляж, що використовувався Вермахтом Третьго Рейху в 1943-45 роках. Після Другої світової війни його певний час не використовували, але з 1952 до 1980-х років версія цього камуфляжа під назвою BGS-Sumpftarnmuster використовувалась Федеральною прикордонною службою ФРН (BGS). Крім того, антитерористичний підрозділ Федеральної поліції Німеччини Grenzschutzgruppe 9 (GSG 9) використовував камуфляж Sumpftarn на чохлах для шоломів до 2000-х років.

Походження та опис[ред. | ред. код]

Шаблон німецького камуфляжа Splittertarn-31

Перший німецький камуфляжний візерунок Splittertarn («уламковий камуфляж») був розроблений ще у 1931 році для Райхсверу Веймарської республіки і спочатку призначався для польових армійських наметів Zeltbahn. Шаблони камуфляжу для оодностроїв, розроблені на його основі, поєднували візерунок із переплетених неправильних «ламаних» багатокутників зеленого, бежевого і коричневого кольорів із тонкими вертикальними штрихами «дощу». Пізніші камуфляжні візерунки, розроблені Йоганном Георгом Отто Шиком для Ваффен-СС, складались з більш плавних візерунків, ближчих до органічних форм рослинності.

Походження «болотного» камуфляжу Sumpftarn від 4-х кольорового камуфляжа Splittertarn є очевидним. Відмінність візерунку полягає у формі «уламків», чия ламана геометрична форма була пом'якшена додатковими тонкими кордонами навколо плям, а домінуюча кольорова гама зміщена з бежево-коричневого в зелений спектр. «Дощові» пунктирні лінії, розміщені по всій схемі камуфляжу, були повністю збережені та мали на меті забезпечити додаткову деформаційну властивість базового малюнка. Орієнтація «дощових» пунктирних ліній вертикальна та однакова по всьому малюнку.

Sumpftarn Вермахту[ред. | ред. код]

У 1943 році Вермахт запровадив новий шаблон камуфляжну Sumpftarn, який призначався для використання протягои усіх сезонів, крім зими. Камуфляж надавав посилений маскувальний захист у вологих місцях і підліску. Основна концепція камуфляжу Sumpftarn має чіткі аналогії з системою триколірного камуфляжу, введеного 18 лютого 1943 року для військової техніки[1]. Використаний в цьому камуфляжі фон «темно-жовтого кольору» кольору з коричневими та оливковими плямами на ньому також з'являються в моделі камуфляжу Sumpftarn. Замість відтінку RAL 8017 червоно-коричневий (сьогодні RAL 8017 шоколадно-коричневий)[2], який використовувався в системі триколірного камуфляжу, був використаний досить червонуватий відтінок, який можна знайти в болотній і тундровій рослинності. Навпаки, зелені плями болотного камуфляжу мали хроматичну подібність до оливково-зеленого відтінку RAL 6003, який досі використовується таким же чином і був частиною триколірної системи.

Sumpftarn M43[ред. | ред. код]

Снайпер Вермахту в камуфляжі Sumpftarnmuster на Західному фронті (1943).

Перша розроблена схема камуфляжу Sumpftarn М1943 була ще дуже чітко орієнтована на схему камуфляжу Splittertarn-31. На відміну від останнього, фоновим кольором тканини був бежевий тон, а червоно-коричневі та зелені «уламкові» плями більше не торкалися між собою за рахунок тоних смуг фонового кольору навколо коричневих плям, що призвело до їх візуального «пом'якшення». Пунктирні «дощові» лінії було надруковано темно-зеленим кольором. Камуфляж M43 видавався снайперам і панцер-гренадерам у вигляді маскувальних жилетів і повної камуфляжної форми[3] .

Sumpftarn M44[ред. | ред. код]

Схема, що з'явилася в 1944 році, концептуально відрізнялася від своєї попередниці лише тим, що тепер від кутової лінійної форми уламків відмовилися на користь ще більш м'яких та округлих форм[3].

Оскільки Вермахт не мав єдиного централізованого виробництва елементів одностроїв, а натомість працював з різними регіональними постачальниками, вироблена продукція достатньо помітно відрізнялася одна від одної, незважаючи на єдині рекомендації. Цей ефект посилився з початком війни та збільшенням дефіциту. Це стосувалося не лише візерунків та виготовлення частин уніформи, а й кольорів камуфляжей. Під час війни також шили уніформу за нестандартними критеріями, особливо на окупованих територіях.

Камуфляж M43 і M44 також використовувався союзною Третьому Рейху угорською армією і застосовувався угорцями навіть після Другої світової війни.

Sumpftarn Прикордонної служби ФРН[ред. | ред. код]

Після заснування 16 березня 1951 року Прикордонної служби ФРН (Bundesgrenzschutz — BGS), вона спочатку використовувала однострої з камуфляжем Splittertarn, що використовувався ще з часів Рейхсверу Веймарської республіки, який з 1952 року поступово був замінений на камуфляж Sumpftarn. Камуфляж Splittertarn все ще можна побачити на фотографіях кінця 1950-х років на тентах-пончо, що використовувались BGS. Тому певний час, принаймні частково, ці дві моделі використовувалися паралельно.

Члени Федеральна прикордонна служби використовували камуфляж Sumpftarn роботи на кордоні з Німецькою Демократичною Республікою (НДР) і під час польових навчань. У BGS було три варіанти схеми камуфляжу Sumpftarn.

1952—1959[ред. | ред. код]

BGS-Sumpftarnmuster (І версія)
Польовий капелюх Bundesgrenzschutz (BGS) з болотним камуфляжним малюнком.

У першій версії червоно-коричневі та бежево-коричневі нерегулярні плями розміщувались на сіро-бежевому фоні. Червоно-коричневі плями були оточені тонкоою смугою фону і не перетинались з коричневими плямами. Дощові пунктирні лінії, які покривали всю тканину і були надруковані останніми, ще більше розчиняли форми.

Для першого болотного камуфляжу BGS I використані кольори можна визначити наступним чином.

  • основний колір: RAL 1019 сіро-бежевий
  • Червонуваті плями: RAL 8012 червоно-коричневий
  • Темно-сірі плями: сіро-бежевий RAL 7006
  • Пунктирні лінії: RAL 7003 сірий мох

важливо: Кольори RAL — це кольори фарби. Згадані тут значення кольорів наводяться лише для того, щоб дати приблизне враження від оригінальних кольорів.

1960—1962[ред. | ред. код]

У другому варіанті основний тон і червоно-коричневі плями залишилися колишніми, але бежево-коричневі плями набули зеленуватого відтінку.

з 1963 по теперішній час[ред. | ред. код]

В останньому варіанті зберігаються тільки червоно-коричневі плями, основний фон стає світлішим, а плями тепер виразно зелені.

із візерунком камуфляжу Sumpftarn-BGS виготовлялись такі елементи військовго спорядження:

  • Трикутні тенти-накидки
  • намет сумка для столових приборів
  • Камуфляжні чохли для шоломів
  • Куртка камуфляжна
  • Штани камуфляжні
  • Парка
  • Захисна накидка від вологи без рукавів

У 1976 році, після політичних рішень, BGS вилучила всі частини спорядження з камуфляжем Sumpftarn-BGS та запровадила форму, майже ідентичну поліцейській. Деякі предмети, наприклад трикутні тенти-накидки, тепер мали однорідний синьо-сірий колір. Однак на фотографіях досі зображені офіцери BGS у 1980-х роках під час втручання під час масових протестів проти переробного заводу у Вакерсдорфі, Верхній Пфальц, одягнені в однострої з камуфляжем Sumpftarn.

Лише антитерористичний підрозділ BGS, Grenzschutzgruppe 9 (GSG 9), створений у вересні 1972 року після терактів палестинців під час Олімпійських ігор у Мюнхені, зберіг спорядження з камуфляжем Sumpftarn, а чохли для шоломів з камуфляж Sumpftarn використовувались ним приблизно до 2000 року.

Використання іншими країнами[ред. | ред. код]

Експортний німецький камуфляж[ред. | ред. код]

Камуфляж Sumpftarn-BGS експортувався з Німеччини в різні країни. Так, Лівія одягла деякі військові підрозділи в уніформу з камуфляжем Sumpftarn-BGS, яка ще використовувалася в 2007 році.

Австрія[ред. | ред. код]

У 1962 році австрійська армія представила чотириколірний варіант камуфляжу Sumpftarn-BGS для наметів у альпійських регіонах, в якому бежево-коричневий колір плям було замінено на середньо-сірий, а червонувато-коричневі плями — на оливково-зелений. Ця модель, яка в Австрії називалася Steintarn, використовувалася до 1978 року.

Чехословаччина[ред. | ред. код]

Камуфляж чехословацької армії 1952 року.

Перший чехословацький камуфляж Sumpftarn, який використовувався приблизно в 1950 році, не відрізнявся від оригінального камуфляжі Вермахту Sumpftarn-43 і, ймовірно, був передрукований із трофейних німецьких макетів.

Між 1952 і 1960 роками Чехословаччина використовувала свій власний чотириколірний камуфляж Sumpftarn, заснований на камуфляжі Вермахту Sumpftarn-43, який додатково містив чорні плями на малюнку. Ця модель використовувалася для спеціальних підрозділів десантників. Майже одночасно з'явився майже ідентичний чеський камуфляж Sumpftarn, що використовувався для наметів. Відрізняється від моделі десантників тим, що деякі невеликі ділянки не друкувались, тобто залишалися «білими». Типові «дощові» пунктирні лінії були збережені для обох моделей.

У 1965 році чехословацька армія представила новий триколірний камуфляж Sumpftarn, також похідний від німецьких зразків. Чехословацький болотний камуфляж був призначений для всіх сезонів і також мав свого попередника в болотному камуфляжі Pattern 43, який використовувався для наметів у Чехословаччині з кінця 1940-х до початку 1950-х років. Чехословацьке перевидання Sumpftarn Pattern 43 неможливо відрізнити від німецького оригіналу. Чехословацький камуфляж Sumpftarn-65 відрізняється від камуфляжу Sumpftarn-BGS, серед іншого, тим, що всі кольори мають різні відтінки зеленого.

Болгарія[ред. | ред. код]

У 1970 році в Болгарії був представлений триколірний камуфляж Sumpftarn, який, здається, повторює елементи плямистого камуфляжу Ваффен-СС Eichenlaub (Дубове листя). Цей зразок видавався тільки спецпідрозділам і зустрічається дуже рідко. На світло-сірому фоні ньому «вкраплені» середні зелені плями, великі плями, які нагадують візерунок SS-Eichenlaub, оточені дрібними «бризками». Типовий елемент камуфляжу Sumpftarn — дощові пунктирні лінії — були цегляно-червоного кольору. Цей малюнок, який ще називали «жаб'ячий камуфляж» використовувався до 1994 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Oberkommando des Heers (Hrsg.): Allgemeine Heeresmitteilungen, 10e année, 18 février 1943, chiffre 181
  2. Johannes Denecke: Tarnanstriche des deutschen Heeres 1914 bis heute, Bernard & Graefe Verlag, Bonn 1999, ISBN 3-7637-5990-5, S. 53
  3. а б Nigel Thomas, Stephen Andrew: The German Army 1939–45. Band 5: Western Front 1943–45. (= Men-at-arms Series 336), Osprey Publishing Limited, London 2003, ISBN 1-85532-797-X, S. 22.

Джерела[ред. | ред. код]

  • (нім.) Daniel Peterson: Tarnuniformen der Wehrmacht und Nachkriegsvarianten. Enforcer Pülz, Ubstadt-Weiher 2006, ISBN 3-939700-31-2.
  • (нім.) -Jürgen Schmidt: «Wir tragen den Adler des Bundes am Rock …» Chronik des Bundesgrenzschutzes 1951—1971. Fiedler-Verlag, Coburg 1993, ISBN 3-923434-17-0.
  • (нім.) Hans-Jürgen Schmidt: «Wir tragen den Adler des Bundes am Rock …» Chronik des Bundesgrenzschutzes 1972—1992. Fiedler-Verlag, Coburg 1994, ISBN 3-923434-21-9.
  • (англ.) Nigel Thomas, Stephen Andrew: The German Army 1939–45. Band 5: Western Front 1943–45. Reprinted Edition. Osprey Publishing Limited, London 2003, ISBN 1-85532-797-X (Men-at-arms Series 336).

Посилання[ред. | ред. код]