DBDU (однострій)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Однострій DBDU
(Пустельний бойовий однострій)
Шаблон 6-колірного камуфляжа "шоколадна стружка"
Шаблон 6-колірного камуфляжа "шоколадна стружка"
Тип камуфляжний однострій
Походження США США
Історія використання
На озброєнні

1991–2008 (Армія США)[1][2]
1993–2005 (Корпус морської піхоти США)
1992–2011 (ВПС США)
1993–2012 (ВМС США)

1993 — донині (SFOD-D)
Оператори Див. Користувачі
Війни Війна в Перській затоці
Битва в Могадішо
Війна в Афганістані
Напад на острові Файлака
Війна в Іраку
Історія виробництва
Розробник U.S. Army Soldier Systems Center
Виготовлення з початку 1980-х до середини 1990-х років
Варіанти NC-DBDU (сітчастий камуфляж для нічної пустелі)
Характеристики

DBDU (однострій) у Вікісховищі

Однострій DBDU (англ. DBDU, Desert Battle Dress Uniform — дослівно Пустельний бойовий однострій)[3] — військовий однострій з 6-ти колірним деформаційним камуфляжем, призначений для посушливих та пустельних умов, який використовувався Збройними силами США з початку 1980-х до середини 1990-х років, зокрема під час війни в Перській затоці. Незважаючи на те, що ще наприкінці XX століття армія США відмовилася від використання однострою DBDU, станом на початок 2020-х років він все ще широко використовується по всьому світу військовими інших країн .

6-колірний камуфляж «Шоколадні дрібки»[ред. | ред. код]

Однострій DBDU був розроблений в 1962 році[4]. За кроєм однострій був аналогічним однострою BDU, але використовував не лісовий камуфляж Woodland, а пустельний кмуфляж, відомий як 6-колірний пустельний візерунок (англ. Six-Color Desert Pattern) або в розмовній мові як камуфляж «Шоколадні дрібки» (англ. Chocolate-Chip Camouflage) чи «Тісто для печива» (англ. Cookie Dough Camouflage). Камуфляж отримав свої прізвиська через те, що він нагадує тісто для печива з шоколадними дрібками. Він складається з основного візерунка світло-бежевого кольору, накладеного на широкі смуги блідо-зеленого кольору та широкі смуги коричневого кольору в двох відтінках. По ним розкидані скупчення чорних і білих плям, які імітують камінці та їхні тіні.

Історія[ред. | ред. код]

Рання версія однострою DBDU (фото 6 грудня 1976 року).

Хоча камуфляж «Шоколадні дрібки» став широко відомий лише під час війни в Перській затоці, він був розроблений десятиліттями раніше — у 1962 році. Армія США, вважаючи, що колись може виникнути необхідність втрутитися в арабо-ізраїльські конфлікти, розробила тестовий зразок, використовуючи як модель пустелі південного заходу Сполучених Штатів. Коли військові дії на Близькому Сході припинилися, тестовий зразок було законсервовано. Створення Сил швидкого розгортання США (англ. Rapid Deployment Force — RDF) у 1979 році, завданням яких було діяти на Близькому Сході та захищати інтереси США в регіоні Перської затоки, призвело до того, що знову виникла потреба в камуфляжному одязі для пустелі.

Армія США[ред. | ред. код]

Однострій DBDU був унікальним, оскільки починаючи з місії з порятунку американських заручників в Ірані в 1980 році ним оснащувались лише окремі підрозділи армії США. Він був виданий лише в обмеженій кількості, наприклад 82-й повітряно-десантній дівізії або 101-й повітряно-десантній дівізії США, які були розгорнуті в Єгипті та Синайській пустелі для участі в навчаннях «Яскрава зірка» в грудні 1980 року. Проте з 1981 по 1992 рік однострій DBDU був першим і єдиним одностроєм армії США, функціонально призначеним для бойових дій в пустелі.

Корпус морської піхоти США[ред. | ред. код]

Генерал-лейтенант Роберт С. Кінгстон (на передньому плані) під час навчань BRIGHT STAR '82, за участю військ США, Єгипту, Судану, Сомалі та Оман

Як і в армії, DBDU почав видаватись морським піхотинцям США під час їх участі в навчаннях «Яскрава зірка» на початку 80-х років, а з 1985 року стали їхньою стандартною бойовою уніформою. Цей однострій використовувався Корпусом морської піхоти США з 1982 по 1995 рік.

ВПС США[ред. | ред. код]

Вперше виданий у 1982 році для їх участі та розгортання в посушливих регіонах, DBDU був основною уніформою ВПС США в пустелі з 1982 по 1993 рік.

ВМС США[ред. | ред. код]

Як і інші підрозділи Збройних сил США, ВМС США почали обмежений випуск DBDU на початку 80-х і стали стандартними до 1985 року. З початку 80-х до середини 90-х вона залишалася основною бойовою уніформою ВМС у пустелі.

Берегова охорона США[ред. | ред. код]

Берегова охорона була останнім підрозділом, який отримав залишки випуску DBDU в середині-кінці 1980-х років.

Використання в бойових операціях[ред. | ред. код]

Малюнок морської піхоти США у війні в Перській затоці в одностроях DBDU

Однострої DBDU з 6-кольоровим пустельним камуфляжем надійшли на озброєння армії США в 1981 році одночасно з одностроями BDU з камуфляжем Woodland і використовувались в обмеженій кількості американськими військовими підрозділами, які брали участь у навчаннях «Яскрава зірка» в Єгипті, що проходили раз на два роки в 1980-х роках, а також миротворцями FORSCOM, приписаними до Багатонаціонального Сили та спостерігачі в єгипетській Синайській пустелі, але до війни в Перській затоці не випускався у великій кількості. Проте є докази того, що камуфляж із шестиколірним пустельним візерунком використовувався до 1981 року, зокрема фотографії американських військових, які брали участь в операції «Орлиний кіготь» у квітні 1980 року, використовуючи цей камуфляж під час невдалої спроби врятувати співробітників посольства США, які були заручниками.

Під час війни в Перській затоці модель DBDU не користувалась популярністю серед американських солдат[5]. Відгуки користувачів свідчили про те, що дизайн надто сильно контрастував з рельєфом, заважаючи камуфляжу ефективно зливатися. Шість кольорів також були дорожчими у виробництві, ніж три-чотири кольори, і потреба в камуфляжі, який би був придатний для використання в будь-якій пустелі, призвела до потреби в новій пустельній камуфляжній формі. Natick Soldier Center армії США розпочав пошук заміни. Зразки піску та землі з Близького Сходу були виміряні на оптичне та інфрачервоне відображення, і на основі цих статистичних даних було створено сім пробних моделей. Візерунки були оцінені в чотирнадцяти різних пустельних місцях і звужені до одного найкращого. Отриманий у результаті «Desert Camouflage Pattern: Combat» був стандартизований у 1990 році, але не був готовий до того, як війська були розгорнуті в Саудівській Аравії під час війни в Перській затоці, тож під час цієї компанії військові США продовжували використовувати шестиколірні DBDU. Під час тієї війни, за ініціативою генерала Нормана Шварцкопфа, шестиколірний DBDU виготовлявся зі 100 % бавовняного попліну без армуючих панелей, щоб покращити комфорт у спекотних умовах пустелі. Всього було замовлено 500 000 покращених бавовняних BDU. Однак проблеми з вартістю спричинили припинення виробництва бавовняного шестикольорового DBDU незабаром після війни в Перській затоці[6].

Заміна[ред. | ред. код]

Іракські солдати в 2006 році в DBDU

Перша партія одностроїв DCU з новим 3-х колірним пустельним камуфляжем (англ. 3 Color Desert Pattern) надійшла на Близький Схід, коли військові дії вже припинилися[7]. Камуфляжний візерунок, офіційно випущений на новому пустельному однострої DCU на початку 1990-х років, складався з тонкої суміші великих пастельно-зелених і світло-коричневих форм, з рідкісними вузькими червонувато-коричневими плямами, що призвело до того, що дизайн отримав неофіційну назву візерунок «Пляма від кави».

Обидва візерунки ненадовго використовувалися разом під час перехідного періоду, особливо під час операції «Відродження надії» та операції «Готичний змій» (деякі рейнджери армії США під час останньої час від часу носили нові триколірні DCU разом із кевларовими чохлами для шоломів, які зберігали старий шестикольоровий візерунок). Такий же одяг носили також солдати 10-ї гірської дивізії під час битви при Кала-і-Джангі в 2001 році)[8]. Під час операції «Яскрава зірка» в 1995 році особовий склад Третьої армії носив триколірну форму, тоді як війська з Форт-Брегг (330-й MCC) носили шестиколірну форму під час 75-денних навчань. Під час вторгнення в Ірак у 2003 році американські військові не використовували DBDU, а замість цього переважно використовували триколірний візерунок DCU і меншою мірою камуфляж MARPAT.

Спадщина[ред. | ред. код]

Девід Х. Петреус зустрічається з командувачем афганської прикордонної поліції генералом Абдулом Халілом Бахтеном у саудівському однострої DBDU в сіро-блакитній кольоровій гамі

Станом на початок 2010-х років однострої з камуфляжем «шоколадні дрібки» все ще широко використовувались в усьому світі, не дивлячись на те, що армія США вже давно відмовилась від них. Уніформа, подібна до одностроїв DBDU була видана для Національної гвардії Іраку до її розпуску в 2004 році та для іракських сил безпеки. Південнокорейські сили використовували в обмеженій кількості з 1993 року варіант із коричневим, який замінив чорний у оригінальному дизайні США; цей південнокорейський дизайн також був випробуваний в Об'єднаних Арабських Еміратах. Національна гвардія Оману використовує візерунок, у якому шоколадні дрібки поєднується з «амебою», тоді як Національна гвардія Саудівської Аравії та Кувейту використовує сірий варіант дизайну камуфляжа «шоколадні дрібки». Саудівці також використовують сіро-чорно-білу «міську» варіацію, а поліція носить синю версію того самого дизайну; Палестинська поліція також використовує уніформу з синім шоколадним малюнком. Південноафриканський камуфляж «Soldier 2000» схожий на американський DBDU. Клон камуфляжа DBDU з використанням темно-коричневого, середньо-коричневого, пляшково-зеленого та сірувато-зеленого кольорів на додаток до чорно-білих камінчиків використовується в Казахстані.

Галерея[ред. | ред. код]

Користувачі[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  • DCU — американський пустельний 3-колірний камуфляж, що використовувався з 1992 року, наступник камуфляжа DBDU
  • DDPM — британський пустельний камуфляж в 4-х і 3-колірних версіях. 3-колірна версія була представлена для Першої війни в Перській затоці в 1990 році
  • Daguet — французький пустельний 3-колірний камуфляж, прийнятий на озброєння в 1989 році.
  • Tropentarn — німецький 3-колірний пустельний камуфляж, який з 1993 року використовується Бундесвером.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Army to Retire BDUs. Архів оригіналу за 13 лютого 2022. Процитовано 13 лютого 2022.
  2. ACU changes make Velcro optional, patrol cap default headgear. Архів оригіналу за 13 лютого 2022. Процитовано 13 лютого 2022.
  3. United States Army (3 лютого 2005). Army Regulation 670-1: Wear and Appearance of Army Uniforms and Insignia (PDF). United States Department of Defense. Архів оригіналу (PDF) за 28 квітня 2005. Процитовано 28 квітня 2005.
  4. Uniform, desert.
  5. Show whips off the camouflage net. BBC News (en-GB) . 23 березня 2007. Процитовано 27 березня 2021.
  6. Kearny, Cresson H. (Maj), Jungle Snafus…And Remedies, Oregon Institute of Science and Medicine (1996), pp. 212—213
  7. Blechman, Hardy (2004). DPM: Disruptive Pattern Material. Department of Publications, Maharishi. ISBN 0-9543404-0-X.
  8. DBDU Helmet.
  9. а б в г д Little Known Facts and History about Camouflage of the Western World. 2 березня 2016.
  10. а б в г Dougherty, (2017), p. 82.
  11. Jacket, Desert 'Chocolate Chip' camouflage (US DBDU): Iraqi.
  12. Immediate Post Saddam Iraqi Chocolate Chip Camo Uniform - Middle East Militaria. www.middleeastmilitaria.com. Архів оригіналу за 10 серпня 2018.
  13. Larson, (2021), p. 396.
  14. Larson, (2021), p. 255.
  15. Saudi King Fahd Grey Chocolate Chip Camo.
  16. Saudi Grey Chocolate Chip Uniforms; an Analysis.
  17. Saudi Border Guard Chocolate Chip Camo.
  18. Saudi Security Forces 6 Color Uniforms.
  19. EU Naval Force Supports EUCAP Nestor Led Training Course for Somali Coastguard and Port Police in Djibouti | Eunavfor. eunavfor.eu. Архів оригіналу за 9 грудня 2014.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Dougherty, Martin (2017). Camouflage at War: An Illustrated Guide from 1914 to the Present Day. London, UK: Amber Books. ISBN 978-1782744986.
  • Larson, Eric H. (2021). Camouflage: International Ground Force Patterns, 1946–2017. Barnsley: Pen & Sword. ISBN 9781526739537.

Посилання[ред. | ред. код]