Барвиха (камуфляж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камуфляж ВСР-93
«Барвиха» / «Вертикалка»
Шаблон камуфляжу "Барвиха"
Шаблон камуфляжу "Барвиха"
Тип Військовий камуфляж
Походження СРСР СРСР (розробка)
Росія Росія (використання)
Історія використання
На озброєнні 1993—1998 (ЗС Росії)
Оператори див. Користувачі
Війни
Історія виробництва
Розроблено 1980-ті роки (СРСР)
Виготовлення 1993—1998 (Росія)
Варіанти див. Варіанти
Характеристики

Барвиха (камуфляж) у Вікісховищі

Камуфляж ВСР-93 (рос. ВСР-93/Вооруженные силы — расцветка 1993), більше відомий під неофіційними назвами «Барвиха», «Вертикалка» та «Елка» — 3-колірний деформаційний військовий камуфляж, розроблений для Збройних сил СРСР у 1980-х роках і прийнятий на озброєння ЗС Росії в 1993 році. Камуфляж «Барвиха» замінив в російській армії інший камуфляж ще радянської розробки — камуфляж «Бутан» і став першим камуфляжем, який був призначений для видачі в якості польової форми не тільки десантникам та спецпризначенцям, але усьому складу армії Росії. Пік використання армією Росії камуфляжа ВСР-93 Барвиха припадає на Першу Чеченську війну в 1994—1996 роках. Був замінений в 1998 році з прийняттям нового камуфляжа «Флора» вже власної російської розробки[1].

Історія[ред. | ред. код]

Генерал-майор О. І. Ленцов, (праворуч) командир російської бригади у складі оперативної Task Force Eagle (TFE) на чолі групи російських солдат в камуфляжах Барвиха під час операції «Joint Endeavor» (31.05.1996, Боснія і Герцеговина).

Назва ВСР-93 походить з книги Денніса Десмонда Camouflage Uniforms of the Soviet Union and Russia (1997 р.)[2] і є фактично помилковою, оскільки перші зразки прототипів цього камуфляжа датовані 1985 роком, а знайомий всім вид він прийняв у 1990 році і його масове виробництво розпочалось в період 1991—1992 років.

В 1993 році камуфляж «Барвиха» був прийнятий на озброєння ЗС Росії на заміну своєму попереднику — іншому камуфляжу радянської розробки ТЦКО (скорочення від рос. трехцветная камуфляжная одежда), що був відомий в Україні під назвою «Дубок», а в Росії — «Бутан» і був віддалено схожий на камуфляж США 80-х років Woodland.

До 1994 року зразок був повсюдно поширений у більшості сухопутних підрозділів ЗС Росії, а також у багатьох підрозділах МВС.

Пік використання армією Росії камуфляжа ВСР-93 Барвиха припадає на Першу Чеченську війну в 1994—1996 роках.

Опис[ред. | ред. код]

Командувач 58-ї армії генерал-лейтенант Сидякин в новому камуфляжі Флора (третій зліва) серед інших військових, що ще використовують камуфляжі Березка (другий зліва) та Барвиха (усі інші). Приблизно 1999 рік

Кольорова схема «Барвиха» складається з вертикально розташованих нерегулярних плямтемно- зеленого та коричневого кольорів на світло-зеленому фоні. Камуфляж призначений для деформації силуету на далеких та близьких дистанціях.

Як і у випадку з триколірними «лісовими» моделями радянського ТКО, кількість колірних варіацій камуфляжа «Барвиха» досить велика. У початкових випусках серій було поєднання зеленого та коричневого кольорів, причому останній домінував, але з часом було створено багато інших варіантів. Крім одностроїв, з камуфляжем «Барвиха» виготовляли інший літній та зимовий одяг, зокрема утеплений, а також авіаційну форму[3].

Заміна[ред. | ред. код]

Камуфляж ВСР-93 «Барвиха» використовувався в збройних силах Росії до 1998 року, коли його було замінено на новий камуфляж ВСР-98 «Флора», вже власної російської розробки. Малюнок і кольорова гама камуфляжа Флора були схожими на камуфляж «Барвиха», але смуги були розташовані не вертикально, а горизонтально. Не дивлячись на офіційну заміну, на фотографіях 1999—2001 зафіксовано велику кількість російських військовослужбовців, що продовжують використовувати однострої з «вертикальним» камуфляжем Барвиха.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Камуфляж армии и силовых структур России и бывшего СССР. web.archive.org. 5 червня 2014. Архів оригіналу за 5 червня 2014. Процитовано 4 серпня 2023.
  2. Desmond, Dennis (1998). Camouflage Uniforms of the Soviet Union and Russia: 1937-to the Present (англ.). Schiffer Publishing, Limited. ISBN 978-0-7643-0462-0.
  3. Russian Armed Forces (VSR) Camouflage Patterns /Russia - Camopedia. camopedia.org. Процитовано 18 липня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]