Ландвойт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ландвійт)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ландво́йт, ландвійт, лантвойт, лентвойт[1], лянтвойт[2] (пол. Landwójt, нім. Landvogt, лат. viceadvocatus) — тевтонський командор в країні, шериф в середньовічній Англії. А у період з XIII ст. по XVI ст. в Польщі — це у першу чергу княжий урядник, хто має широкі повноваження у створених судовій та адміністративній одиницях т.зв. (лат. districtus) на основі Німецького права «Weichbildzie», у виборах муніципального службовця, котрий був намісником для войта чи старости, під привілеєм міста (згідно з Магдебурзьким правом).

Ландвойт здійснював владу над усіма поселеннями (пол. osada) у Краю (лат. districtus), на основі закону при виконанні своїх функцій поліції й адміністрації. До компетенції ландвойта входило також головування «судом ленським» (становим), у селах, що належали місту. Ці суди керували в справах війтів і солтисів (мерів). Склад такого суду — крім ландвойта, складався з шести присяжних лавників, рівні судовому рангові.

У Великому князівстві Литовському[ред. | ред. код]

  1. У Великому князівстві Литовському це старший у маєтку начальник над войтами, десятниками й ін.[3];
  2. котрий мав спадкове право на війтівство[4];
  3. непрофесійний член суду, який являв соціальний аспект справедливості;

У Польщі[ред. | ред. код]


Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. с.119 т.9 (Кулібін—Малаіта) «Беларуская Энцыклапедыя» (ў 18 тамах), Рэдкал.: Г. П. Пашкоў і інш., выд. «БелЭн», г. Мінск, 1999 г. ISBN 985-11-0155-9. (біл.)
  2. Литовская Метрика, изд. «Русская историческая библиотека», 1903 г. том 20 (рос.)
  3. стр.611 том 25 «Акты издаваемые Виленскою (археографическою) комиссией для разбора древних актов (инвентари и разграничительные акты)», тип. А. Г. Сыркина, г. Вильна, 1898 г. (рос.)
  4. стор. 530 том 17 «Акты Виленской Археографической Комиссии», г. Вильна, 1890 г. (рос.)

Джерела та література[ред. | ред. код]