Левинський Степан Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Левинський Степан Іванович
Народився 1897[1]
Львів, Долитавщина, Австро-Угорщина
Помер 8 жовтня 1946(1946-10-08) або 1946[1]
Гап, департамент Верхні Альпи, Франція
Діяльність письменник, орієнталіст, дипломат, мандрівник, культуролог
Сфера роботи мандри[d][1], подорож[1], сходознавство[1], культурологія[1] і дипломатія[1]
Alma mater Львівська політехніка
Батько Левинський Іван Іванович

CMNS: Левинський Степан Іванович у Вікісховищі
S:  Роботи у  Вікіджерелах

Степан Іванович Левинський гербу Сас (1897, Львів — 8 жовтня 1946, Гап, департамент Верхні Альпи, Франція) — український письменник, мандрівник, сходознавець, культуролог, дипломат[2].

Біографія[ред. | ред. код]

Див. також: Левинські

Народився 1897 року у м. Львові в родині архітектора Івана Левинського та Марії Левинської з Броніковських[2]. Закінчив гімназію та Львівську політехніку зі ступенем інженера-хіміка. Студіював у Брюсселі (Бельгія). 1922 року виїхав до Парижа. Закінчив японський відділ Школи державних мов (1929) та Школу політичних наук (обидві в Парижі). Мешкав у Японському домі, де в оточенні японців вдосконалив знання мови та звичаїв. У 1936—1940 роках працював торговельно-економічним референтом і перекладачем з японської мови в польському консульстві в Харбіні. Жив у Шанхаї, Пекіні. Цю посаду отримав за підтримки Українського національно-демократичного об'єднання (УНДО), головним чином до цього приклався віце-маршалок польського сейму Василь Мудрий. У січні 1939 року подав заяву про резигнацію з огляду на антиукраїнську акцію Польщі (ліквідація Карпатської України), але під тиском УНДО відкликав цю заяву.

У 1942—1946 роках був перекладачем з японської мови у французько-японському комітеті при правлінні губернатора Індокитаю. Співпрацював в україномовному часописі «Український голос на Далекому Сході» (виходив з 1 листопада 1941 у Шанхаї). Взяв участь у підготовці першого українсько-японського словника (Харбін, 1944). Після Другої світової війни евакуйований до Франції.

Помер 8 жовтня 1946 року у м. Гап (Франція).

Творчість[ред. | ред. код]

Малознаний українському читачеві письменник-мандрівник Степан Левинський був відомий у Галичині в 30-х роках XX століття як автор талановитих подорожніх нарисів (тревелогів) про мандрівки Близьким і Далеким Сходом, які вийшли окремими книгами: «Від Везувія до пісків Сахари» (1926), «З японського дому» (1932), «Схід і Захід» (1934), «Хатина буддійського самітника» (1934), «Враження з Японії» (1942—1944). За книжку «З Японського дому» 1933 року одержав премію Товариства письменників і журналістів імені Івана Франка.

У 1934—1935 роках публікувався у львівському часописі «Назустріч».

Книги Степана Левинського, особливо «Схід і Захід», є цінним внеском в українську подорожню літературу початку XX століття, цікавими й самобутніми виданнями, що пронизані водночас ліризмом і філософічністю, тонкою обсервацією екзотичного світу Африки й Далекого Сходу, не менш далекого багатьом сучасним читачам, як і кілька десятиліть тому.

Писав про японську поезію (переклади С. Гординського), архітектурні пам'ятки Львова та їхню реставрацію.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Аудіозаписи творів[ред. | ред. код]

Степан Левинський. Прозова мініатюра "Дощ і кохання": https://www.youtube.com/watch?v=CWhF4B9EYFc

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Czech National Authority Database
  2. а б Ігор Жук. Архітектура Львова кінця XIX — початку XX століть: спадщина Івана Левинського та його фірми. map.lviv.ua. Карта Львова — вулиці Львова. Архів оригіналу за 17 травня 2022. Процитовано 11 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Левинський С. Від Везувія до пісків Сахари. З Японського дому. Схід і Захід. Подорожні нариси / упорядк., передм., літ. ред. і прим. Василя Ґабора. — Львів: ЛА «Піраміда», 2018. — 212 с.
  • Левинський С. Паризькі настрої. Старомодна сукня львівського ринку. Хвилини Японії і Китаю: оповідання, новели, есеї, подорожні нариси, спогади, інтерв'ю, драми, переклади / упоряд., передм., літ. ред. і прим. Василя Ґабора. — Львів: ЛА «Піраміда», 2020. — 252 с.
  • Левинський С. Від Везувія до пісків Сагари. — Львів: Накладом Червоної Калини, 1926. — 82 с.
  • Левинський С. З Японського дому. — Львів: накладом видавничої спілки «Діла», 1932. — 165 с.