Магдалена ван де Пасс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Магдалена ван де Пасс
нід. Magdalena van de Passe
«Магдалена ван де Пасс у 30 років». Портрет-гравюра брата Симона.
При народженні Magdalena van de Passe
Народження 1600(1600)
Кельн
Смерть 22.1.1638.
  Утрехт
Національність нідерландець
Країна Нідерланди Нідерланди
Релігія меноніти[1]
Жанр пейзаж, портрет, міфологчна композиція
Навчання Кріспін ван де Пасс, майстерня батька
Діяльність гравірувальниця, гравер
Напрямок реалізм
Роки творчості 1614–1637
Відомі учні Анна Марія ван Схюрман[1]
Батько Crispijn van de Passe the Elderd[1]
Брати, сестри Willem van de Passed[2], Crispijn van de Passe the Youngerd[2] і Simon van de Passed[2]
Роботи в колекції Музей Бойманса - ван Бенінгена, Національна галерея мистецтв і Print Collectiond[3]

CMNS: Магдалена ван де Пасс у Вікісховищі

Магдалена ван де Пасс(нід. Magdalena van de Passe 1600, Кельн — 1638, Утрехт) — голландська жінка-гравер.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з родини художників ван де Пасс, що вимушено емігрували у місто Кельн. Магдалена і народилась у Кельні. За попередніми даними вона донька голландського гравера Кріспіна ван де Пасс (1564–1637). Батько походив з провінції Зеландія. Магдалену назвали ім'ям матері, Магдалени де Бок[4]. Родина була вимушена тікати з країни через війну Іспанської імперії з Південними та Північними Нідерландами та через захоплення іспанськими загарбниками міста Антверпена у 1585 році. Ван де Пасси опинилися у місті Кельн, де батько працював у великій друкарні[4].

Утрехтський період[ред. | ред. код]

Композиція «Пігмаліон» у стилі караваджизм. Музей Бойманс ван Бенінгена, Роттердам

Лише 1611 року родина повернулась до Голландії і оселилась у місті Утрехт[4].

В родині було ще троє дітей, три брати Симон, Кріспін молодший та Віллем. У сестри Магдалени художні здібності виявилися досить рано і, стверджували, що у віці чотирнадцять років вона вже непогано малювала та робила перші гравюри, випередивши в цьому братів. Вона, як і її брати, діяльно допомагала батькові у виконанні його замов. Не дивно, що батько, не дуже розповідаючи про доньку, навчав її і малюванню, і допомагав у опануванні графічною технікою.

Авторка і співавторка Магдалена[ред. | ред. код]

Магдалена ван де Пасс. Гравюра «Александрія Єгипетська. Маяк»

Донька дорослішала і працювала як у майстерні батька, так і з братами. Вона допомагала батькові у виконанні ілюстрацій-гравюр до перекладу Карела ван Мандера «Метаморфози» Овідія (проект не був доведений до завершення). Відомо, що вона допомагала брату Віллему у виконанні його замов у 1620 році при виконанні шістдесяти п'яти графічних аркушів. Серед творів Магдалени — пейзажі, сюжетні композиції, портрети.

По неї та її братів згадував у власній книзі "Німецька академія " Йоахим Зандрарт[4]. Зандрарт мало пише про братів-граверів, що працювали за кордонами Голландії, але називав Магдалену майстерною і добре відомою жінкою-гравером. Серед її творів він назвав гравюру за композицією Адама Ельсгаймера. Робила вона гравюри і з творів інших художників, що було звичною практикою у 17 столітті через недоступність оригіналів картин відомих майстрів, монополізованих аристократами. Серед репродукційних гравюр майстрині — твори Руланта Саверея, Поля Бріля, картина Пітера Пауля Рубенса. Дослідників тішить думка, що Магдалена та сам Рубенс могли побачитися наочно під час відвідин Рубенсом міста Утрехт у 1627 році[4].

Творів художниці збережено небагато і через те, що їх було зроблено менше, ніж братами, і через те, що ніхто не знімав з неї клопоти про старих батьків і клопоти про господарство вдома.

Власна родина[ред. | ред. код]

З Магдаленою ван де Пасс узяв шлюб художник-гравер Фредерік Бевервурдт. Через три роки вона померла і шлюб залишився бездітним.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в ECARTICO
  2. а б в Зведений список імен діячів мистецтва — 2019.
  3. https://web.archive.org/web/http://wallachprintsandphotos.nypl.org/catalog/330183
  4. а б в г д Архівована копія. Архів оригіналу за 16 жовтня 2014. Процитовано 19 листопада 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Магдалена ван де Пасс

Див. також[ред. | ред. код]