Мала Гончарівська вулиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мала Гончарівська вулиця
Харків
Місцевість Гончарівка
Район Новобаварський
Колишні назви
Гончарівська
Транспорт
Рух двосторонній
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Будівлі від № 1 до № 41
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
Мапа

Мала Гончарівська вулиця — вулиця міста Харкова, розташована в Новобаварському районі. Починається від Дмитрівської, йде на захід, перетинає Гончарівський бульвар, майдан Національної Гвардії, йде далі до вулиці Гвардійців-Залізничників. Вулиця є частиною місцевості Гончарівка, що є частиною історичного центру міста. Забудована переважно будівлями XIXXX століть.

Назва[ред. | ред. код]

Вулиця виникла в 1822 році як Гончарівська, а в 1869 році вона стала Малою Гончарівською. Назва вулиці походить від місцевості Гончарівка, що раніше була слободою Довгалівка. У Довгалівці селилися ремісники, які займалися гончарством. Через деякий час слобода отримала назву Гончарівської.

Будинки[ред. | ред. код]

  • Буд. № 2 — Прибутковий будинок В. А. Сбітневої[1]. Будівля кінця XIX століття в еклектичному стилі. Фасад не оптинькований. На червоній цеглі контрастують білі деталі фасаду.
  • Буд. № 4 — Житловий будинок кінця XIX — початку XX століття[2].
  • Буд. № 18 — Будинок, де жив історик Єгор Редін. Одноповерхова будівля зведена в 1890 році Максимом Михайловичем Булатніковим. Він здавав приміщення професору кафедри історії та теорії мистецтв Єгору Кузьмичу Редіну.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Харків, Дмитриевская улица, 22 / Малая Гончаровская улица, 2 – Проекты 3-этажных домов до 1920 года. photobuildings.com (укр.). Процитовано 19 червня 2023.
  2. Харків, Малая Гончаровская улица, 4 – Проекты 3-этажных домов до 1920 года. photobuildings.com (укр.). Процитовано 19 червня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]