Маєї

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маєї
Рідна мова Єїd
Країна  Ботсвана і  Намібія
CMNS: Маєї у Вікісховищі
Маєї, 1861 рік

Маєї (також: Єї або Баєї) — банту-мовний народ північно-західної Ботсвани та північно-східної Намібії. Маєї іммігрували на цю територію у XVIII столітті з півночі та жили в тісній співпраці з народом сан, або басарва, які жили в цьому районі раніше. Вони розмовляють шиєї, мовою, на яку вплинув сан, що демонструє характерні клацання[1].

Історія[ред. | ред. код]

Згідно з усною традицією, маєї емігрували з королівства народу лозі у XVIII столітті, їх привів у Нгаміленд вправний рибалка та мисливець Ханкузі. Коли маєї зустріли народ бакхакве, Ханкузі одружився з одною із їхніх жінок, можливо, аби гарантувати мир між двома народами. Далі відбулася низка імміграційних хвиль. Маєї багатьох навичок виживання бакхакве, включно з новими техніками риболовлі, одночасно з тим принісши технології побудови каное в Нгаміленд. Маєї також мали зв'язки з лозі на півночі і обмінювали у них тютюн на залізо. Залізо мало важливе значення в економіці маєї для виробництва наконечників списів та інструментів[2].

На початку XIX століття плем'я батсвана, знане як батавана, прибуло в Нгаміленд. Після переселення цього народу багато маєї стали кріпаками, або batlhanka, у народу батавана. Спочатку кріпацтво було добровільним в багатьох випадках, оскільки передбачало захист у випадку приєднання до сильного дому[2].

У Намібії маєї вперше було визнано незалежним племенем у 1992 році; до того, як вони були охоплені традиційною владою мафве[1]. Місцем розташування їхньої хути (королівської садиби) є поселення Сангвалі в виборчому окрузі Юдея-Ляболома регіону Замбезі. Нинішнім традиційним вождем з 1993 року є вождь Боніфейс Сіфу[3]. Це також місце, де проводиться Батсара Бацапі, щорічний культурний фестиваль народу маєї[4]. Це визнання (яке супроводжувалося визнанням народу маші) не позбавлене політичної важливості: мафве підозріло поставився до цього кроку, оскільки маєї та маші почали змінювати свою політичну прихильність до СВАПО, найпотужнішої політичної партії Намібії, яка традиційно є противником прагнення народу мафве до незалежності[5].

Культура[ред. | ред. код]

Маєї мали спадкоємність по материнській лінії, тобто спадкоємцем королівства є син сестри короля.

Маєї вірили в бога-творця, який жив серед людей. Одного разу бог розгнівався на людей за їхню злочестивість і пішов на небо. Він не дуже втручається в світ, хіба що час від часу кидає блискавку. Маєї також шанують духів предків.

Сорго та тютюн є найважливішими сільськогосподарськими культурами для маєї[6]. Також широко вирощують маїс та батат, особливо у дельті Окаванґо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Sanzila, George (5 August 2015). Mayeyi celebrate cultural heritage. New Era. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 20 жовтня 2023.
  2. а б Botswana Ethnic Groups. Study.com (англ.). Процитовано 25 травня 2020.
  3. Bader, Christian (1997). La Namibie (фр.). Paris: Karthala. с. 81. ISBN 9782865376445.
  4. Batsara Batsapi festival attracts thousands. New Era. 4 August 2015. Архів оригіналу за 14 серпня 2015. Процитовано 20 жовтня 2023.
  5. Lilemba 1, John Makala; Matemba, Yonah Hisbon (2016). Reclaiming indigenous knowledge in Namibia's post-colonial curriculum: The case of the Mafwe people. У Chinsembu, Kazhila C. (ред.). Indigenous Knowledge of Namibia. University of Namibia Press. с. 283—310. ISBN 9789991642055.
  6. FAU South Africa Bureau – Friends of the African Union. Friends of the African Union (амер.). Процитовано 26 травня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]