Клацальні приголосні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Клацальні приголосні, також клік-приголосні (англ. click consonants) або просто кліки (англ. clicks) — це звуки мовлення, що властиві багатьом мовам Південної Африки та трьом мовам Східної Африки. В українській мові схожі звуки є у вигуках на кшталт "цик-цик", "цок-цок", "клац-клац". Однак ці невербальні звуки в українській мові не є повними клік-приголосними, оскільки вони включають лише передню частину язика, без вивільнення задньої частини язика, що необхідно для поєднання кліків з голосними та утворення складів.

Анатомічно кліки — це обструенти, що артикулюються з двома замиканнями (точками контакту) в роті, одне спереду і одне ззаду. Замкнений об’єм повітря редукується за допомогою засмоктування язика (з термінологічної точки зору, кліки мають лінгвальний вдихальний механізм повітряного потоку). Переднє замикання потім звільняється, виробляючи, можливо, найгучніші приголосні в мові, хоча в деяких мовах, таких як хадза і сандаве, кліки можуть бути тоншими і навіть помилково сприйматися як абруптивні приголосні.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Ladefoged, Peter (1968). A phonetic study of West African languages: An auditory-instrumental survey (2nd ed.). ISBN 0-521-06963-7.
  • Ladefoged, Peter; Maddieson, Ian (1996). The Sounds of the World's Languages. Oxford: Blackwell. ISBN 0-631-19815-6.
  • Amanda Miller, Levi Namaseb, Khalil Iskarous. 2003. Tongue Body constriction differences in click types.
  • Amanda Miller, 2011. "The Representation of Clicks". In Oostendorp et al. eds., The Blackwell Companion to Phonology.
  • Traill, Anthony & Rainer Vossen. 1997. Sound change in the Khoisan languages: new data on click loss and click replacement. J African Languages and Linguistics 18:21–56.