Миколай Медек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Миколай Медек
Mikuláš Medek

Народження 3 листопада 1926(1926-11-03)
Прага
Смерть 23 серпня 1974(1974-08-23) (47 років)
  Прага
Поховання Ольшанський цвинтар[1]
Національність чех
Країна Чехословаччина Чехословаччина
Жанр живопис, скульптура
Діяльність художник, ілюстратор, графік, поет
Батько Рудольф Медек[cs]
Мати Eva Medkovád
У шлюбі з Емілія Медкова[cs]
Діти Eva Kosákovád[2]
Брати, сестри Іван Медек
Родичі Антонін Славичекd
Роботи в колекції галерея Бельведер, Jindřich Štreit in Sovinec Collectiond[3], Benedikt Rejt Galleryd[3], Artlistd[3], Jindřich Chalupecký Collection at the Museum of Czech Literatured[3], Національна галерея, Moravian Gallery in Brnod, Словацька національна галерея і Музей Бойманса - ван Бенінгена
Нагороди
медаль «За заслуги»
Автограф
Сайт artlist.cz/mikulas-medek-3808/

CMNS: Миколай Медек у Вікісховищі

Микола́й Ме́дек (чеськ. Mikuláš Medek, 3 листопада 1926, Прага — † 23 серпня 1974, Прага) — чеський маля́р, онук художника-імпресіоніста Антоніна Славичека[cs], сина генерала чехословацької армії та письменника Рудольфа Медека[cs] та брата журналіста Івана Медека. Його вважають одним із найважливіших представників чеського повоєнного сучасного живопису.[4] Він був чоловіком фотографки Емілії Медкової[cs].

Біографія[ред. | ред. код]

Миколай Медек народився в сім’ї генерала Рудольфа Медека, а його брат був відомим публіцистом, журналістом і кореспондентом «Голосу Америки» Іваном Медеком. У 21-річному віці (у 1945 році) почав навчатися в Академії образотворчих мистецтв у Празі, захоплювався сюрреалізмом, але у 1949 році був виключений зі школи як син легіонера та генерала армії Першої Республіки (1920—1938). Змушений був працювати допоміжним працівником на заводі автомобілів «Шкода» в пражському районі Сміхові. Підробляв продаючи невеликі графічні та реставровані роботи. Допомагав Карелові Тейгові видавати художні колекції.[5]

Наприкінці 1950-х років став визнаним художником та своєрідним гуру молодого покоління. Хоч і не брав участі у легендарних приватних виставках «Протистояння I» та «Протистояння II» художників, пов'язаних тоді з неофіційним неформальним рухом, до молодого покоління його приваблювала художньо-філософська спорідненість і він відвідував ці виставки.

На початку 50-х років творчість Медека потрапила під вплив екзистенціалізму. В його творах проявляються заяви про тривожне, лякаюче або безнадійне, нестерпне становище людини. Персонажі (особливо жінки) на цих картинах розміщуються в порожньому просторі й безжально деформуються («Велика страва», 1954-56, «Поцілунок», 1955). Стилізовані персонажі та простір навколо них сплющуються і втрачають описову деталізацію, художник переходить на шлях абстрактного живопису. На картинах кінця 50-х початку 60-х років (наприклад, «Червона Венера», 1959) постаті лише віддалено нагадують людську подобу і для їх створення застосовується нова техніка малювання, крім олійних починає використовувати емалеві фарби. Багато з цих картин коливаються між зображеннями сильно стилізованої людської фігури та дивних машинних механізмів, що оживають як своєрідні загадкові істоти («Водохреще», 1966).

Після 1970 року Медек знову опинився в чорному списку. Він не міг знову виставлятися або робити проекти для публічного простору, а публікацію його монографії заборонили.

У 1974 році, у віці 47 років, Миколай Медек помер внаслідок тривалої хвороби, пов’язаної з діабетом. У 2002 році галерея Rudolfinum[4] організувала велику ретроспективну виставку творів Медка. З нагоди виставки також відбувся симпозіум, на якому, серед іншого, було вивчено актуальність спадщини Медка.

Огляд робіт[ред. | ред. код]

Багато робіт Медека є власністю галерей у Сіднеї, Нью-Йорку, Амстердамі, Роттердамі, Гамбурзі, Бохумі, Братиславі, Скоп'є та інших. Вони з'являються на аукціонах з колекцій приватних колекціонерів по всьому світу, наприклад, на Artnet [Архівовано 29 січня 2020 у Wayback Machine.] або на аукціоні у лютому 2019 року в Майерсі[6], штат Флорида.

Творчість в архітектурні[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]