Мухоловка сибірська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мухоловка сибірська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Мухоловкові (Muscicapidae)
Рід: Мухоловка (Muscicapa)
Вид: Мухоловка сибірська
Muscicapa sibirica
Gmelin, 1789
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Muscicapa sibirica
Віківиди: Muscicapa sibirica
ITIS: 178666
МСОП: 22709204
NCBI: 427695

Мухоло́вка сибірська[2] (Muscicapa sibirica) — вид горобцеподібних птахів родини мухоловкових (Muscicapidae). Мешкає в Азії.

Опис[ред. | ред. код]

Сибірська мухоловка (Пакистан)
Молоді сибірські мухоловки

Довжина птаха становить 13-14 см, вага 8,5-12 г. Верхня частина тіла рівномірно темно-сіро-коричнева, на крилах світлі смуги, третьорядні махові пера мають світлі краї. Груди і боки поцятковані темно-сіро-коричневими смугами. Горло біле, відділене темною смугою, під дзьобом бліді "вуса". Нижня частина живота і живіт білі, гузка біла, пера на ній мають темну центральну частину. Дзьоб короткий, темний, лапи чорні. Очі ведикі, навколо очей білуваті кільця. Крила відносно довгі. Виду не притаманний статевий диморфізм. У молодих птахів верхня частина тіла поцяткована світлими плямами, груди плямисті, покривні пера крил мають охристі кінчики. Спів — серія високих, тонких нот з трелями і свистом.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють чотири підвиди:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Сибірські мухоловки гніздяться в Сибіру та у Північно-Східній Азії, а також в Гімалаях і горах Китаю. Взимку вони мігрують до Південно-Східної Азії. Бродячі птахи спостерігалися на Алясці та в місті Гебн в Ісландії. Сибірські мухоловки живуть в тайзі, хвойних і мішаних лісах, на узліссях і галявинах, в рідколіссях, в парках і садах, часто поблизу води. В Китаї зустрічаються на висоті до 400 м над рівнем моря, в Японії на висоті до 2400 м над рівнем моря, на заході Гімалаїв на висоті від 2000 до 3350 м над рівнем моря, на сході Гімалаїв на висоті від 2400 до 3600 м над рівнем моря, загалом переважно на висоті понад 1400 м над рівнем моря.

Сибірські мухоловки живляться комахами, на яких чатують, сидячи на відкритому місці. Після того, як птахи спіймають комаху, вони повертаються до свого сідала. Сезон розмноження триває з травня по серпень. Гніздо має чашоподібну форму, розміщується на гілці дерева, іноді в дуплі, на висоті від 2 до 18 м над землею. В кладці від 3 до 5 блідо-зелених яєць, поцяткованих червонуватими плямками.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Muscicapa sibirica: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 12 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Chats, Old World flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 12 серпня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Brazil, Mark A. (1991) The Birds of Japan, Christopher Helm, London.
  • Kennedy, Robert S.; Gonzales, Pedro C.; Dickinson, Edward C.; Miranda, Hector C. & Fisher, Timothy H. (2000) A Guide to the Birds of the Philippines, Oxford University Press, Oxford.
  • Lee, Woo-Shin, Koo, Tae-Hoe & Park, Jin-Young (2000) A Field Guide to the Birds of Korea, LG Evergreen Foundation, Seoul.
  • MacKinnon, John & Phillipps, Karen (2000) A Field Guide to the Birds of China. Oxford University Press, Oxford.
  • Robson, Craig (2002) A Field Guide to the Birds of South-East Asia. New Holland, London.

Посилання[ред. | ред. код]