Мідріаз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мідріаз правого ока

Мідрі́аз — медичний термін для позначення одно- чи двостороннього розширення зіниці.

Фізіологічним і нормальним явищем є двосторонній мідріаз у темряві чи при погляді в далину. Крім того, мідріаз може бути симптомом захворювань — патологічним явищем, його можуть спричинити медикаменти, наркотики, рослинні отрути, травми чи інші чинники.

Протилежним до мідріазу явищем є звуження зіниці, що називається міоз. Зіниця розширюється в темряві для покращення зору в нічний час і звужується при яскравому освітленні з метою захисту сітківки від пошкодження сонячними променями.

В офтальмологічній практиці часто за допомогою медикаментів створюють мідріаз з метою можливості кращого огляду очного дна. При цьому в кон'юнктиву ока закрапують препарати, що розширюють зіницю. Це спричинює перехідний тимчасовий параліч м'яза-звужувача зіниці (musculus sphincter pupillae). Через відсутність акомодації і вільне попадання світлових променів на сітківку не рекомендується сідати за кермо. Тому, як правило, використовують короткодіючий парасимпатолітик (наприклад тропікамід). У той час як дія, наприклад, атропіну може зберігатися в залежності від концентрації і дозування до двох тижнів. Антихолінергічні засоби (тропікамід, атропін) при глаукомі протипоказані.

Патологічний мідріаз виникає при багатьох патологіях, зокрема при синдромі Аді.

Література[ред. | ред. код]

  • Офтальмологія: підручник (ВНЗ І—ІІІ р.а.) / Г.Д. Жабоєдов, Р.Л. Скрипник, О.А. Кіча та ін.; за ред. Г.Д. Жабоєдова, Р.Л. Скрипни/ К.:ВСВ «Медицина», 2018. - 296+28 с. ISBN 978-617-505-469-7 (С.?)
  • Практична офтальмологія : навч. посіб. / С. Е. Лекішвілі. – Суми : Сумський державний університет, 2015. – 234 с. Електронне джерело [Архівовано 19 жовтня 2020 у Wayback Machine.] (С.7, 187, 228)
  • Безкоровайна І. М., Ряднова В. В., Воскресенська Л. К. Офтальмологія : Навчальний посібник для студентів вищих медичних закладів ІІІ–IV рівнів акредитації. – Полтава : Дивосвіт, 2012. – 248 с. : іл., 64 с. ISBN 978-617-633-045-5 (С.185, 216)