Наталка Цмоць

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наталка Цмоць
Natalka Cmoc
Наталка Цмоць
Наталка Цмоць
Прапор
Прапор
Посол Канади в Україні
з 2023
Попередник: Лариса Ґаладза
 
Країна: Канада Канада

Наталка Цмоць (англ. Natalka Cmoc) — канадська дипломатка. Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні (з 2023)[1][2].

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1993 році отримала диплом бакалавра фізичної антропології, Університет Торонто; у 1995 році магістра судової антропології, Університет Торонто[3]. Володіє українською мовою та має глибокі зв'язки з українською громадою в Україні та Канаді.

З 1995 року проводила польові дослідження в Україні, зокрема впроваджувала канадські про'кти технічної допомоги в Україні в 1990-х роках. Працювала з EKOS Research Associates у сфері державної політики, перш ніж приєднатися до федерального уряду у 2007 році, спочатку в Health Canada, потім в Канадському агентстві міжнародного розвитку.

З 2011 до 2013 року вона була радницею з технічного співробітництва у посольстві Канади в Україні[4], де працювала над програмами з питань демократії та прав людини. Потім приєдналася до Цільової групи зі стабілізації та реконструкції Міністерства глобальних справ Канади, де відповідала за створення першої програми безпеки в Україні після вторгнення Росії у 2014 році, яка охоплювала підтримку запуску операції UNIFIER[5].

У 2015 році перейшла до Національної оборони на посаду директорки відділу інфраструктури та навколишнього середовища, а у 2017 році — до Служби корінного населення Канади на посаду старшої директорки відділу житла та інфраструктури перших націй.

У 2020 році стала генеральною директоркою Відділу науки та парламентської інфраструктури відділу державних послуг і закупівель Канади, де відповідала за комплексну інфраструктурну політику, пов'язану з модернізацією парламентської дільниці та стратегією Лабораторії Канади[6].

24 серпня 2023 року — призначена Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні[7][8][9].

14 вересня 2023 року — вручила копії вірчих грамот заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапаровій[10].

27 вересня 2023 року — вручила вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському[11]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]