Новий порядок (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Новий порядок
Nuevo orden
Український постер до фільму
Жанр драма трилер антиутопія
Режисер Мішель Франко
Продюсери
  • Мішель Франко
  • Крістіна Веласко
  • Ерендіра Нуньєс Ларіос
Сценаристи Мішель Франко
У головних
ролях
Бонета Дієго, Даріо Ясбек Берналь, Naian González Norvindd і Mónica del Carmend
Оператор Ів Кап
Кінокомпанія
  • • Les Films d'Ici
  • • Teorema Films
Тривалість 88 хв.
Мова іспанська
Країна Мексика Мексика
Франція Франція
Рік 2020
Дата виходу 10 вересня 2020 (Venice)
14 жовтня 2020 (США)
28 жовтня 2020 (Україна)[1]
Касові збори 1 300 000 $
IMDb ID 12474056
Рейтинг MPAA: / IMDb: 6.4/10 stars

Новий порядок (ісп. Nuevo orden) — франко-мексиканський антиутопічний драматичний фільм 2020 року, знятий Мішелем Франко.[2]

Прем'єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі 10 вересня 2020 року.[1] Фільм був нагороджен Гран-прі журі.[3] У Мексиці трейлер був широко розкритикований як класовий і расистський; коли вийшов повний фільм, критики дали йому змішані відгуки.

Сюжет[ред. | ред. код]

У 2021 році розрив між соціальними класами в Мексиці стає все помітнішим. Весілля багатіїв переривається групою озброєних і жорстоких бунтівників, які є частиною більш великого повстання знедолених і беруть учасників свята в заручники.

Збройні сили Мексики використовують заворушення, щоб встановити в країні військову диктатуру. Солдати під керівництвом офіцерів починають викрадати мексиканців з метою викупу. Жертв катують, гвалтують, деяких розстрілюють.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Найан Гонсалес Норвінд[es] Маріанна Маріанна
Дієго Бонета Даніель Даніель
Даріо Ясбек Берналь Алан Алан
Моніка дель Кармен[es] Марта Марта
Патрісія Берналь[es] Пілар Пілар
Ліза Оуен[es] Ребека Ребека
Густаво Санчес Парра[en]  генерал генерал

Виробництво[ред. | ред. код]

Мішель Франко почав розробляти ідею в 2015 році, і закінчив сюжет в 2017 році. Виробництво, закінчилося в травні 2019 року.

Ідея фільму[ред. | ред. код]

Наміром Франко в «Новому Порядку» було намалювати антиутопію найближчого майбутнього, і таким чином показати розрив між багатими і бідними в Мехіко. Використовуючи цей жанр, Франко досліджує актуальні проблеми, але без зобов'язання зберігати вірність реальності. Франко посилається на антиутопічий фільм Стенлі Кубрика «Механічний апельсин» як на джерело впливу, а також на інші фільми і книги, такі як «1984» і фільм Альфонсо Куарона «Останній нащадок Землі». За словами продюсера Едгара Сан Хуана, «Новий порядок» покликаний підкреслити ризики, з якими зіткнеться суспільство його країни в майбутньому, якщо існуюча нерівність не буде виправлена. Франко пояснив перед початком зйомок: «Не секрет, що Мексика дуже бідна. Двадцять п'ять мільйонів людей голодують, і ніхто про це не говорить. Мій новий фільм пов'язаний з рядом речей, які зазвичай не розглядаються в кіно». Однак Франко сказав, що фільм пов'язаний не тільки з поточною ситуацією в Мексиці, але і з тим, що відбувається в багатьох країнах, будь то Протести в Гонконзі або «жовті жилети» у Франції.

Прем'єра[ред. | ред. код]

Світова прем'єра стрічки відбулася 10 вересня 2020 року на Венеційському кінофестивалі, де вона була нагороджена Гран-прі журі.[4] Його також показали на міжнародному кінофестивалі у Торонто 15 вересня 2020 року.[5] Незабаром, Neon і Mubi придбали права на розповсюдження фільму В США, Великій Британії, Індії, Ірландії, Латинській Америці і Туреччині.[6] Мексиканська прем'єра відбулася 22 жовтня 2020 року. Американська лімітована прем'єра відбулася 14 жовтня 2021.[1]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Список нагород та номінацій[7]
Кінофестиваль/Кінопремія Категорія Номінант(и) Результат
77-й Венеційський міжнародний кінофестиваль Золотий лев Мішель Франко Номінація
Гран-прі журі Мішель Франко Перемога
Премія Leoncino dOro Agiscuola Мішель Франко Перемога
Міжнародний кінофестиваль у Сан-Себастьяні Приз глядацьких симпатій Мішель Франко Номінація
Міжнародний кінофестиваль у Чикаго Гран-прі «Золотий Г'юго» Мішель Франко Номінація
Стокгольмський міжнародний кінофестиваль Нагорода впливу Мішель Франко Перемога
Премія «Хосе Марія Форке»[es] Найкращий латиноамериканський фільм Мішель Франко Перемога
Тулузький Латиноамериканський Кінофестиваль Нагорода журі Мішель Франко Перемога
Опитування критиків IndieWire Найкращий фільм 2021 року Новий порядок Перемога
Online Film Critics Society Awards Найкращий неамериканський реліз Мішель Франко Перемога

Критика[ред. | ред. код]

До виходу фільму в мексиканськіх кінотеатрах, трейлер був зустрінутий громадськістю та блогосферою переважно негативно. Мексиканська аудиторія в соціальних мережах звинувачувала фільм в класової ненависті, расизмі і дорікала за болісно стереотипне зображення вищих і нижчих класів Мексики.[8]

Звинувачення в расизмі на адресу фільму посилилися, коли режисер Мішель Франко заявив, що його фільм демонструє «глибокий зворотний расизм», і що він сам відчуває себе жертвою «злочинів на грунті ненависті» через свій статус «білого мексиканця». Незабаром після цього Франко приніс вибачення в соціальних мережах і пояснив, що не знав про вплив використаних ним термінів.

Після виходу на екрани фільм отримав змішані відгуки. Деякі з негативних критиків вважали реакційним зображати протестуючих дикунами, тим самим дискредитуючи соціальні протести; інші повторювали про класовість і расизм, пов'язаних з криміналізацією бідності.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Прем'єри - Новий порядок (2020). kinorium.com (uk-UA) .
  2. Nuevo orden - Новий порядок (2020). kinorium.com (uk-UA) . Процитовано 10.07.2021.
  3. Welle (www.dw.com), Deutsche. Фільм "Земля кочівників" здобув головну нагороду Венеційського кінофестивалю | DW | 12.09.2020. DW.COM (uk-UA) . Процитовано 9 липня 2021.
  4. Парад антиутопій. day.kyiv.ua (UK-ua) . Процитовано 10.07.2021.
  5. Кінофестиваль у Торонто оголосив програму. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 9 липня 2021.
  6. Wiseman, Andreas; Wiseman, Andreas (1 жовтня 2020). Michel Franco’s Venice Winner ‘New Order’ Gets UK & Ireland Distribution Deal. Deadline (амер.). Процитовано 9 липня 2021.
  7. Нагороди та номінації фільму Новий Порядок на сайті IMDb (англ.)
  8. Película mexicana ’Nuevo orden’ recibe críticas de clasista y racista en redes sociales. Dallas News (ісп.). 21 жовтня 2020. Процитовано 10 липня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Офіційний трейлер фільму «Новий порядок» (ісп.) на YouTube